وکیل دیه

وکیل دیه | همه چیز درخصوص دیه در سال 1400

وکیل دیه:

یکی از سوالاتی که ممکن است برای شما پیش آید این است که آیا لازم است برای پرونده های منجر به اخذ یا پرداخت دیه وکیل گرفت و یا با وکیل مشورت کرد؟

در پاسخ به این سوال باید ذکر کرد که وکیل دیه به دلیل تخصص در این نوع پرونده (وصول و اخذ دیه) و تجربه بالا در پرونده های مشابه، در این موضوع تسلط کامل داشته و باعث جلوگیری از ضرر و زیان احتمالی شما در پرونده می شود.

 تعریف دیه:

طبق ماده 448 قانون مجازات اسلامی، مال معینی که به دلیل جنایات غیرعمدی برنفس، عضو یا منفعت، یا جنایات عمدی که قصاص ندارند و در شرع اسلام معین شده است را دیه می گویند.

انواع دیه:

دیه به دو صورت می باشد:

1- دیه مقدر (دیه)

2- دیه غیرمقدر (ارش)

تفاوت دیه با ارش:

دیه مقدر، دیه ای است که میزان و مقدار آن در شرع مشخص گردیده است اما مقدار دیه ی غیرمقدر در شرع مشخص نشده و پزشک قانونی و دادگاه براساس نوع و مقدار جنایت و تاثیری که در سلامت قربانی گذاشته و همچنین شرایط قربانی، میزان آن را تعیین می کند. به دیه ی غیرمقدر ارش می گویند.

راه های اثبات دیه:

مطابق با ماده 454 قانون مجازات اسلامی،  دلایلی که میتوان از طریق آن ها دیه را اثبات نمود عبارتند از:

1- اقرار

2- دو شاهد مرد

3- یک شاهد مرد و دو شاهد زن

4- یک شاهد مرد یا دو شاهد زن به همراه سوگند مدعی

مهلت پرداخت دیه

مهلت پرداخت دیه:

مطابق با ماده 488 قانون مجازات اسلامی، مهلت پرداخت دیه از زمانی که جنایت اتفاق افتاده باشد حساب می شود.

حال چنانچه جنایت عمد باشد تا یک سال قمری، اگر جنایت شبه عمد باشد تا دو سال قمری و در جنایتی که خطای محض باشد تا سه سال قمری از وقوع جنایت، مهلت پرداخت دیه می باشد.

مدت های مذکور در این ماده، مهلت های قانونی می باشند اما طرفین می توانند نسبت به این موضوع  توافق نموده و مهلت دیگری را تعیین نمایند.

نکته 2:مهلت های مذکوراز زمان وقوع جنایت می باشد و نه از زمان صدور حکم قطع.

مسئول پرداخت دیه:

طبق قانون مجازات اسلامی، مسئول پرداخت دیه با مرتکب جنایت، عاقله و یا بیت المال بسته به شرایط می باشند.

همه کسانی که در زمان فوت می توانند ارث ببرند به صورت مساوی باید دیه پرداخت نمایند.

عاقله کیست؟

مطابق با ماده 468 قانون مجازات اسلامی، بستگان پدر و مادری که ذکور باشند به ترتیب طبقات ارث، عاقله نامیده می شوند.

دیه سال 1400:

دیه در سال 1400 نسبت به سال 1399، افزایش 45 درصدی داشته است و مبلغ آن را 480 میلیون تومان اعلام کرده اند که در ماه های حرام 2 برابر یعنی 640 میلیون تومان می شود که این مبلغ از یکم فروردین 1400 لازم الاجرا می باشد.

نکته: باید به این نکته مهم توجه داشت که دیه زن، نصف دیه مرد می باشد.

جهت مشاهده جدول محاسبه نرخ دیه در سال 1400 به لینک زیر مراجعه کنید.

جدول محاسبه نرخ دیه

ماه های حرام :

همانطور که میدانید دیه در ماه های حرام، دو برابر می شود.

4 ماه قمری محرم، ذی القعده، ذی الحجه و رجب ماه های حرام می باشند.

دیه کامل

دیه کامل چقدر است:

شرع و قانون با توجه به نوع آسیب و عضو آسیب دیده، دیه اعضا را ( نسبت به دیه کامل) مشخص نموده است اما به عضو های اصلی که از آن ها یک عدد موجود است و در واقع تک هستند، دیه ی کامل تعلق می گیرد مانند زبان.

دیه ی اعضای زوج مانند گوش ها، چشم ها در صورتی که هردو آسیب ببینند به صورت کامل و اگر یکی از آن ها آسیب ببیند نصف دیه کامل می باشد.

دیه قطع نخاع 1400:

نکته: از بین رفتن تمام دندان ها، از بین بردن تمامی انگشتان هر دو دست یا هر دو پا، قطع نخاع شدن، شکسته شدن کمر در صورتی که فرد نتواند بشیند، شکسته شدن گردن به گونه ای که خم گردد و باعث کوتاه شدن قد شود، کندن مژه های هر دو پلک و موی سر در صورتی که دیگر رویش نداشته باشد و شکسته شدن استخوان ترقوه  مشمول دیه کامل می شوند.

دیه منافع چیست:

علاوه بر اعضا، شرع برای از بین رفتن منافع هم دیه مقدر نموده است.

تعقل، بینایی، شنوایی و بویایی جزء منافع محسوب میشوند که برای آن ها دیه تعیین شده است البته چشایی هم جزء منافع محسوب می شود اما برای آن دیه تعیین نشده و در صورت از بین رفتن، به آن ارش تعلق می گیرد.

دیه سقط جنین:

سقط جنین نیز شامل دیه می شود و مقدار دیه ی آن بستگی به تکامل جنین در ماه های بارداری دارد که اگر روح در آن دمیده شده باشد، دیه  طبق جنسیت (پسردیه کامل و دختر نصف دیه کامل) به او تعلق می گیرد.

نکته: باید به این نکته مهم توجه نمود که اگر مادر باردار از روی عمد  کاری کند که باعث سقط جنین شود باید دیه جنین را به وراثش بپردازد.

دیه جنایت بر میت:

مطابق با ماده 722 قانون مجازات اسلامی، اگر جنایتی بر میت وارد شود برای مثال دست یا سر او را از بدن جدا کنند و یا هرگونه جنایت دیگر، مشمول دیه خواهد شد و نکته ی مهم این جاست که دیه جنایت بر میت، به ارث نمی رسد و متعلق به خود اوست و در صورتی که فرد فوت شده به کسی بدهکار بوده باشد صرف بدهی های وی و اگر این طور نباشد صرف امور خیریه، به نفع او می شود.

نکته: جنایت بر میت حتی اگر عمدی باشد، موجب قصاص نمی شود.

سوالات متداول دیه


(,;dg ndi)

سوالات متداول

مطابق با ماده 490 قانون مجازات اسلامی، زمان پرداخت دیه مهم است نه زمان صدور حکم و بر اساس قیمت، زمان پرداخت محاسبه می شود حنی اگر به صورت اقساطی باشد.

از آن جایی که  دیه نوعی مجازات محسوب می شود ( پرونده کیفری)؛ غالباً در دادسرا و دادگاه کیفری رسیدگی شده و نیازی نیست که دادخواست جدا تنظیم شده و هزینه رسیدگی پرداخت گردد. زمانی که تنها خواستار مطالبه وجه دیه می باشید می توانید آن را در دادگاه حقوقی مطرح کنید. ( نیاز به پرداخت هزینه رسیدگی دارد).

در پاسخ به این سوال باید گفت با توجه به سقف تعهدات مالی بیمه شخص ثالث، که پنج درصد از مبلغ دیه می باشد؛ با افزایش دیه قطعا مقدار بیمه شخص ثالث نیز افزایش پیدا می کند.

وکیل پرونده‌های کیفری – دیه

جهت اخذ مشاوره و ارتباط با وکلای پایه یک و وکلای تخصصی و باتجربه در خصوص پرونده های دیه  با شماره های زیر تماس فرمایید.

تلفن های تماس :

(10 خط ) 02144850335📞  02144872230 📞  02144872231 📞

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع گفت و گو
1
سوالی دارید؟
حامیان عدالت
سوالی دارید؟ از ما بپرسید. در کمتر از 10 دقیقه پاسخگو هستیم.
تماس فوری