وکیل ماده 477 و 474 آیین دادرسی کیفری

وکیل ماده 477 و 474

ماده 474 آیین دادرسی کیفری

در ماده ۴۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری در زمینه مواردی که درخواست اعاده دادرسی از سوی محاکم دادگستری پذیرفته می شود، صبحت شده است.

در این ماده بیان شده است که درخواست اعاده دادرسی در مورد احکام و آرای صادر شده در محکومیت قطعی توسط دادگاه ها چه این حکم به مرحله اجراء رسیده باشد یا نه، در این موارد پذیرفته می شود:

1- در موردی که شخص به اتهام قتلی محکوم شده باشد و بعد از صدور حکم ثابت شود که مقتول، زنده است.

2- در جایی که چندین نفر به اتهام ارتکاب جرمی محکوم شوند و ارتکاب آن جرم به نحوی باشد که نمی توان بیشتر از یک مرتکب برای آن جرم در نظر گرفت.

3- موردی که یک شخص به جرمی محکوم شود و فرد دیگری نیز به دلیل ارتکاب همان جرم از سوی مرجع قضائی محکوم شده باشد، به نحوی که از تعارض و تضاد مفاد دو حکم، بی گناهی یکی از محکومان اثبات شود.

4- در مورد شخصی که متهم به یک جرمی شده است و برای آن جرم احکام متفاوتی از سوی دادگاه برای متهم صادر شود.

5- در موردی که در دادگاه صالحی ثابت شود که اسنادی که مبنای صدور حکم بوده است، اسناد جعلی بوده و یا شهادت شاهدان خلاف واقع بوده است.

6- بعد از صدور حکم قطعی از سوی دادگاه، واقعه یا اتفاق جدیدی اتفاق بیافتد یا ظاهر شود یا دلایل جدیدی ارائه شود که بی گناهی محکوم علیه یا عدم تقصیر او را ثابت کند.

7- در موردی که مشخص شود عمل ارتکابی از سوی متهم، جرم نبوده و یا مشخص شود که مجازات تعیین شده بیشتر از مجازات مقرر قانونی آن عمل است.

وکیل ماده 477 و 474

در این موارد طبق قانون 474 آیین دادرسی کیفری محکوم علیه یا وکیل او می تواند نسبت به حکم صادره از سوی دادگاه درخواست خود را بر اعاده دادرسی به مرجع قضائی صالح ارائه دهند.

ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری

موضوع ماده 477 آیین دادرسی کیفری نیز بحث اعاده دادرسی است طبق این ماده اگر رئیس قوه قضائیه، حکم قطعی صادر شده از سوی هریک از مراجع قضائی کشور را خلاف شرع تشخیص دهد، پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال می کنند تا در شعب خاص که توسط رئیس قوه به اعاده داردسی اختصاص یافته است مورد رسیدگی مجدد قرار گیرد و در مورد آن دعوی حکم مقتضی صادر شود. این ماده 3 تبصره نیز دارد.

لازم به ذکر است که هرچند این ماده در قانون آیین دادرسی کیفری بیان شده است اما منحصر به دعاوی کیفری نیست و طبق تبصره 1 این ماده، درخواست اعاده آراء قطعی مراجع قضایی هم شامل دعوای حقوقی می شود و هم دعاوی کیفری و همچنین موضوع این ماده شامل تمام احکام و قرارهای دیوان‌ عالی کشور، سازمان قضایی نیروهای مسلح، دادگاه‌های بدوی و تجدیدنظر، دادسراها و شوراهای حل اختلاف نیز می شود.

دستورالعمل اجرایی ماده477 نیز در 11 ماده و 2 تبصره در سال ۱۳۹۸ به تصویب رییس قوه قضاییه رسید و لازم الاجرا شد. طبق ماده 1 این دستورالعمل،  بررسی آراء قطعی در اجرای ماده ۴۷۷ و تشخیص خلاف شرع بودن آن و جلوگیری از اجرای آن از اختیارات رییس قوه قضاییه است و در مواد بعدی نیز در مورد اشخاصی که می توانند درخواست اعاده دادرسی بدهند و شرایط و مقررات آن صحبت شده است.

بیشتر بخوانید: مدارک لازم جهت اعمال ماده477

بنابراین طبق ماده 477 آیین دادرسی کیفری، به رییس قوه قضاییه اختیار اعاده دادرسی در آراء قطعی صادره از مراجع قضائی حقوقی و کیفری به دلیل خلاف شرع بودن را دارد. در واقع این ماده علاوه بر موارد اعاده دادرسی مذکور در سایر قوانین مانند ماده 474 که بیان شد، نوعی خاصی از اعاده دادرسی را بیان می کند که اختیار آن فقط در اختیار رییس قوه قضاییه و در مورد خاص است.

وکیل ماده 477

با توجه به اینکه اعاده دادرسی کیفری ماده 477 مختص رئیس قوه قضائیه است، اشخاص متقاضی اعمال این ماده باید به نحوی درخواست خود را به رئیس قوه برسانند به روش هایی مانند مراجعه مستقیم به ایشان و یا از راه مراجعه به مقامات مذکور در تبصره 3 ماده 477 که می توانند درخواست را به رئیس قوه ارائه دهند.

بیشتر بخوانید: تفاوت اعاده دادرسی و ماده 477 آیین دادرسی کیفری

متقاضی اعاده دادرسی بر مبنای این ماده باید توجه داشته باشد که موضوع این ماده مربوط به آراء قطعی است که از نظر رئیس قوه، خلاف شرع بیّن تشخیص داده شوند. بنابراین صرف ادعای خلاف قانون بودن در این مورد کافی نیست.

وکیل ماده 474 و 477 آیین دادرسی کیفری

از آنجا که مواد 474 و 477 قانون آیین دادرسی کیفری در مورد درخواست اعاده دادرسی به مراجع قضائی است، اشخاصی که به نوعی متهم و محکوم در دعاوی حقوقی یا کیفری هستند و معتقدند حق آن ها به دلایلی ضایع شده است و حکم صادره از سوی دادگاه بر مبنای شرع و عدالت نیست با وجود این مواد قانونی می توانند در صورت وجود شرایط مذکور در قانون شخصا یا توسط وکیل خود، درخواست اعاده دادرسی داشته باشند.

با توجه به اینکه موضوع اعاده دادرسی، به معنای درخواست بررسی مجدد پرونده پس از صدور حکم قطعی، موضوعی بسیار حساس و مهم است و قانع کردن دادگاه بر تغییر حکم قطعی بسیار سخت است، ممکن است در صورت از دست رفتن این فرصت، ضرر و خسارات جبران ناپذیری به افراد وارد شود و حتی جان بی گناهی از دست برود، رسیدگی به این موارد در حوزه تخصص وکلای با تجربه و متخصص در این زمینه می باشد.

بیشتر بخوانید: مهلت درخواست اعمال ماده 477

لذا توصیه می شود در این موارد که نیاز به اعاده دادرسی وجود دارد و نیاز است در زمان ثبت و ارائه درخواست اعاده دادرسی جزئیات و شکلی و ماهوی خاصی رعایت شود که وکیل اعاده دادرسی با تجربه و اطلاعاتی که در این زمینه دارد می تواند این مراحل را به درستی و به صورت اصولی و قانونی انجام دهد تا درخواست پذیرفته شود، حتما از مشاوره و راهنمایی وکیل متخصص در حوزه ماده 474 و 477 قانون آیین دادرسی کیفری و وکیل اعاده دادرسی استفاده شود تا متقاضی  به حق و حقوق قانونی خود برسد و حقی از او تضییع نشود.

بیشتر بخوانید:وکیل اعاده دادرسی

https://yun.ir/t8m60g

تماس و مشاوره با بهترین وکیل ماده 474 و 477 آیین دادرسی کیفری: (10 خط ) 02144850335📞  02144872230 📞  02144872231 📞

کیفری

کامران میرزاییمشاهده نوشته ها

مدیر موسسه حامیان عدالت ، متخصص در تنظیم قراردادهای کاری، ملکی، تنظیم قراردادهای مالی و مشارکت مدنی

3 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع گفت و گو
1
سوالی دارید؟
حامیان عدالت
سوالی دارید؟ از ما بپرسید. در کمتر از 10 دقیقه پاسخگو هستیم.
تماس فوری