برای بسیاری از افراد این موقعیت پیش آمده است که شاکی داشته باشند و لازم باشد در دادگاه حاضر شوند. عدم اطلاع از نحوه صحیح برخورد با این موضوع می تواند خسارت جبران ناپذیری برای افراد به همراه داشته باشد. در این شرایط صحبت با مشاورین حقوقی و مطرح نمودن مساله با یک وکیل حرفه ای بسیار کمک کننده است.
گروه وکلای حامیان عدالت این مطلب را در پاسخ به این سوال که: آیا وکیل می تواند به جای متهم در دادگاه کیفری حاضر شود؟ برای خوانندگان محترم، تهیه نموده است.
در مورد امکان حضور وکیل بجای متهم در دادگاه یا دادسرای کیفری و شرایط و موارد حضور وکیل بجای متهم باید گفت، در صورتی که متهم برای حضور در دادگاه احضار شود، حضور او در دادگاه الزامی است و طبق ماده 178 مکلف است در زمان مقرر در دادگاه حاضر شود و اگر نتواند حضور پیدا کند، باید عذر موجه خود را اعلام کند.
در این ماده مواردی که به عنوان عذر موجه از متهم برای عدم حضور در دادگاه پذیرفته می شوند بیان شده است. مواردی مانند: فوت همسر یا یکی از اقوام درجه یک تا درجه سه، بیماری سخت متهم یا والدین و همسر و فرزندان او، نرسیدن یا دیر رسیدن احضاریه و ...
طبق ماده 179 قانون مجازات اسلامی در صورت غیبت متهم بدون عذر موجه یا بدون اعلام عذر، بازپرس می تواند حکم جلب و بازداشت متهم را بدهد.
در برخی از پرونده های کیفری مشاهده می شود که متهم فرار می کند و در هیچ مرحله ای از مراحل رسیدگی به پرونده در دادگاه حاضر نمی شود. در این موارد طبق قانون، با اعلام وقت رسیدگی به پرونده و ذکر نوع اتهام وارده در یکی از روزنامه های کثیر الانتشار یا محلی، دادگاه اقدام به صدور رای غیابی می کند ولی بعد از صدور رای، حق دفاع برای متهم محفوظ است و می تواند درخواست واخواهی داشته باشد.
بیشتر بخوانید: وکیل رای غیابی
اما در مورد اینکه وکیل می تواند بجای متهم در دادگاه حاضر شود باید این توضیح را داد که با توجه به اصل 35 قانون اساسی، برخورداری از وکیل حق مسلم هر یک از طرفین دعوی در همه دادگاه ها است. بنابراین متهم نیز از این حق برخوردار است.
در برخی موارد حضور وکیل بجای متهم در دادگاه کیفری طبق قانون و با نظر قاضی پرونده انجام می شود. به طور کلی در بیشتر مواقع وکیل می تواند به جای متهم در دادگاه حضور پیدا کند و تنها در موارد خاصی لازم است که متهم نیز در دادگاه حضور پیدا کند.
بر اساس ماده 350 قانون آیین دادرسی:
اگر متهم وکیل داشته باشد، جز در جرائم موضوع بندهای (الف)، (ب)، (پ) و (ت) ماده (۳۰۲) این قانون (یعنی جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری یک) و همچنین در مواردی که دادگاه حضور متهم را لازم بداند، عدم حضور متهم در جلسه دادگاه مانع از رسیدگی توسط دادگاه نیست.
بنابراین موارد محدودی است که وکیل نمی تواند به جای متهم در دادگاه حاضر شود و این موارد در قانون مشخص شده است، در بقیه موارد نیز اگر حضور متهم در دادگاه لازم باشد قاضی پرونده آن را اعلام می کند.
بسیاری از افرادی که درگیر دعاوی و پرونده های کیفری هستند، تصور می کنند با تعیین وکیل و پرداخت حق الوکاله و معرفی وکیل به دادگاه می توانند تمام وظایف خود را در این زمینه به عهده وکیل بگذارند و دیگر نیازی به حضور آن ها در مراحل رسیدگی نیست.
از طرف دیگر نیز، فردی که متهم یک پرونده است معمولا تمایلی به حضور در دادگاه ندارد و تا حد امکان از حضور در مراحل دادرسی خودداری می کند و وکیل خود را برای حضور در دادگاه معرفی می کنند.
اما متهمان دعاوی کیفری باید توجه داشته باشند که با وجود معرفی وکیل، در موارد تعیین شده قانونی و در مواردی که قاضی دادگاه تشخیص می دهد باید شخصا در دادگاه حاضر شوند و حضور وکیل کافی نیست.
در مواردی که متهمان به دلایلی نمی خواهند و یا نمی توانند در دادگاه حضور پیدا کنند و اجازه دارند وکیل خود را به جای خودشان به دادگاه بفرستند، قطعا بهتر است یا توجه به اهمیت دعاوی کیفری، از یک وکیل خوب کاربلد و حرفه ای متخصص در امور کیفری استفاده کنند تا بتواند پرونده را به خوبی پیگیری کند و توضیحات و دفاعیات لازم برای دفاع از حقوق موکل خود را به خوبی ارائه دهد.
وکیل کیفری برای پیشبرد پرونده و گرفتن نتیجه مطلوب، باید بتواند با بکارگیری دانش حقوقی و مهارت خود، مشکل موکل را به بهترین شکل، حل و فصل کند.
به همین منظور، گروه وکلای حامیان عدالت با حضور چندین وکیل کیفری متخصص و موفق، با سوابقی درخشان در خدمت شما عزیزان برای حل و فصل و رسیدگی به مشکلات شما می باشند.
[xyz-ihs snippet="vakiljayemotaham"]تماس و مشاوره :
(۱۰ خط ) ۰۲۱۴۴۸۵۰۳۳۵📞 ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۰ 📞 ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۱ 📞
گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.
آدرس : شریعتی، بالاتر از میرداماد، رو به روی مترو شریعتی، برج مینا، طبقه ۹، واحد ۴
تلفن : ۰۲۱۲۶۷۰۲۵۱۸ _ ۰۲۱۲۲۸۹۴۸۱۹ (۱۰ خط ویژه)
ایمیل : info@hamyanedalat.com
شنبه تا چهارشنبه ، از ساعت ۹ الی ۱۹ پاسخگوی شما هستیم.