چک یکی از مهم ترین اسناد تجاری است که بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. از چک به عنوان یک سند تضمینی نیز استفاده می شود. اسناد تضمینی به سبب ویژگی هایی که دارند به جای پول نقد نیز استفاده می شوند.
طبق ماده 310 قانون تجارت، چک عبارت است از: نوشته ای که صادر کننده چک به موجب آن، همه یا مقداری از مبلغی که نزد بانک دارد را مسترد و یا به شخص دیگری واگذار می کند.امروزه، بیشتر معاملات تجاری از طریق اسناد تجاری مانند چک و سفته انجام می شود. اما به دلایل مختف مانند: عدم وجود نقدینگی در زمان مقرر یا رکود اقتصادی و ... بسیاری از چک ها نقد نمی شوند و بی محل تلقی می شوند و اصطلاحا برگشت می خورند.
در این شرایط و در زمان بروز هر نوع دعوای مربوط به چک و اسناد تجاری، مانند: وصول چک، استرداد چک و ... بهترین کار برای هر نوع اقدام حقوقی، مراجعه به یک وکیل چک است. وکیل چک با دانش حقوقی و شناختی که از روند دادگاه و نحوه مطالبه وجه اسناد مالی و تجاری دارد، می تواند از حقوق موکل خود دفاع کند و راهنمایی های لازم را ارائه دهد.
دعاوی چک به دو بخش حقوقی و کیفری تقسیم می شود و به همین جهت، وکیل چک نیز در دو بخش حقوقی و کیفری فعالیت می کند. دراین مطلب، گروه وکلای حامیان عدالت، به منظور آشنایی شما عزیزان، در مورد چک، انواع چک و وکیل چک توضیحات لازم را ارائه می دهد.
یکی از مهمترین بخش های قانون تجارت، قوانین مربوط به چک به عنوان یک سند تجاری و رسمی است. به طور خلاصه باید گفت که انواع چک طبق ماده یک قانون صدور چک مصوب سال 1355عبارت است از:
چک عادی
چک تایید شده
چک تضمین شده یا چک رمز دار
چک مسافرتی
در حال حاضر دعاوی چک تحت این عناوین در مراجع قانونی مربوطه اقامه می شوند:
دعوای مطالبه وجه چک، دعوای استرداد لاشه چک، دعوای مفقودی چک و ابطال لاشه چک. تمام این دعاوی دارای روند قانون مشخصی هستند که به جهت پیچیدگی قوانین مربوطه و اقامه صحیح دعاوی توصیه میشود حتما، این اقدامات توسط یک وکیل متخصص در امور چک انجام شود.
به عنوان مثال مطالبه وجه چک هم از طریق اداره اجرای ثبت قابل انجام است و هم از طریق دادگاه، بنابراین بهتر است که تشخیص نوع شکایت و انتخاب بهترین راه برای طرح دعوی و مطالبه وجه بر عهده وکیل گذاشته شود.
بانک مرکزی در سال 96 به منظور کنترل معاملات چک و کاهش دعاوی مربوط به چک برگشتی و زندانیان چک، سامانه ای تحت عنوان نام سامانه صدور یکپارچه دسته چک با نام اختصاری "صیاد" راه اندازی نمود تا بتواند نظارت خود را بر روند صدور دسته چک و معاملات مربوط به چک افزایش دهد و در نتیجه آمار مربوط به چک های برگشتی را کاهش دهد. چنانکه در ماده 6 اصلاحی سال 1397 قانون صدور چک آمده است: بانک ها مکلفند برای ارائه دسته چک به مشتریان خود، صرفا از طریق سامانه صدور یکپارچه الکترونیکی دسته چک (صیاد) نزد بانک مرکزی اقدام نمایند.با تصویب قانون اصلاح قانون صدور چک در سال 1397، بانک مرکزی اقدام به طراحی چکی با شکل و ظاهر جدید به نام چک صیادی نموده است.
چک صیادی، نوع جدید چک است که از طریق سامانه صیاد و تحت نظارت مستقیم بانک مرکزی صادر می شود. برخی از ویژگی های این چک عبارت است از: ابعاد خاص و نوع کاغذ مخصوص این چک، رنگ بنفش چک، شناسه 16 رقمی چک صیاد، امکان اجرای مستقیم چک و لزوم ثبت آن در سامانه صیاد برای کارسازی چک و ... با توجه به قوانین جدید مربوط به چک صیادی، نحوه وصول این چک با چک های قدیمی تفاوت های اساسی دارد.
پیش از این، احراز شرایط متقاضی دسته چک در دست شعب بانک ها بود، اما با راه اندازی این سامانه، احراز شرایط متقاضی و صدور دسته چک تحت نظارت بانک مرکزی انجام می شود. از این طریق این امکان فراهم شده است که در صورت صدور چک بی محل، تمام حساب های بانکی فرد صادر کننده چک مسدود شود و خدمات بانکی به او ارائه نشود.
در قسمت بالا و سمت چپ چک صیاد، یک شناسه و کد 16 رقمی وجود دارد که تمامی اقدامات مربوط به چک صیاد مانند: تایید چک، انتقال چک، استعلام وضعیت صادرکننده چک و ... از طریق این شماره منحصر به فرد در سامانه صیاد قابل ثبت، پیگیری و انجام است.
بنابراین فردی که می خواهد انتقال چک صیادی را از شخص دیگری قبول کند، به راحتی می تواند با مراجعه به سامانه استعلام صیاد https://www.cbi.ir/EstelamSayad و وارد کردن شناسه چک، نسبت به استعلام وضعیت صادر کننده آن اقدام نماید.
ویژگی دیگر چک صیاد این است که در صورت پاس نشدن این چک، دارنده چک با توجه به شرایط چک می تواند به یکی از این چهار روش برای مطالبه وجه چک اقدام کند:
مورد آخر یعنی اجرای مستقیم چک، ویژگی خاص چک صیادی است که در مورد چک های قدیمی قابل اجرا نبود.
اجرای مستقیم چک صیاد در ماده 23 قانون صدور چک جدید پیش بینی شده است. به موجب این ماده، دارنده چک می تواند از دادگاه صالح، صدور اجرائیه برای دریافت وجه چک و حق الوکاله وکیل خود را درخواست نماید.
در چک های صیاد، زمانی که دارنده چک با عدم موجودی حساب صادرکننده چک مواجه می شود باید به بانک درخواست صدور گواهی عدم پرداخت دهد و بانک اطلاعات چک را در سامانه ثبت و گواهی عدم پرداخت با کدرهگیری مندرج روی آن را به دارنده چک تحویل می دهد. دارنده این گواهی می تواند برای دریافت وجه با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی از طریق یکی از مراجع کیفری، حقوقی یا اداره ثبت درخواست اجراییه نماید. بعد از صدور این اجراییه ۱۰ روز به صادرکننده مهلتت داده میشود که مبلغ چک را به صندوق دادگستری واریز کند در صورت عدم پرداخت، خود شخص یا وکیل او می تواند اموال محکوم علیه را با استعلام از سازمان های مربوطه توقیف نماید.
قانون جدید چک به دنبال کاهش امکان هرنوع جرم و کلاهبرداری در این زمینه بوده و بر اساس آن صادر کننده چک باید چک صادره را در سامانه صیاد ثبت کند و فرد دریافت کننده نیز باید صحت آن چک را تایید کند. این تایید از سوی دو طرف، یکی از اسناد مهم حقوقی و تجاری محسوب می شود چرا که با استناد به آن می توان اثبات کرد که دو طرف شرایط و قوانین را مطالعه کردند و طبق آن اقدام به مبادله چک نمودند. بنابراین شناخت این قانون بسیار مهم است و از یک وکیل چک انتظار می رود که بر این قوانین و آخرین تغییرات آن، مسلط باشد تا بتواند پرونده را به نفع موکل خود تمام کند.
لذا موضوع مهم در مورد چک های جدید این است که با توجه به تصویب قوانین جدید مربوط به چک، افراد در زمان استفاده از آن باید به قوانین آگاه باشند. بنابراین اشخاص در صورت بروز هر نوع مشکلی و نیاز به راهنمایی در رابطه با چک های صیادی، می توانند به یک وکیل چک، مراجعه کنند. این وکیل نسبت به تغییرات این حوزه و نحوه مطالبه وجه چک صیادی آگاهی کامل دارد و می تواند بهترین مشاوره را ارائه دهد.وظایف اصلی وکیل چک
طبیعتا وکیل هر پرونده ای، مجموعهای از وظایف را بر عهده دارد و این موضوع در مورد وکیل چک نیز صادق است. به طور کلی، وظایف وکیل چک در پرونده، تابع وکالتنامه منعقد شده بین وکیل و موکل است. دو طرف در این قرارداد، مواردی مانند: حدود اختیارات وکیل، میزان حق الوکاله و وظایف و خدمات وکیل با توافق طرفین مشخص می شود.
از آنجا که دعاوی چک برگشتی هم می تواند بصورت کیفری باشد و هم حقوقی، تشخیص و انتخاب نوع دعوی از امور تخصصی محسوب می شود که معمولا افراد اطلاعات کافی در این زمینه را ندارند، در این شرایط مراجعه به یک وکیل چک، بهترین راهکار است.
پاس کردن و مطالبه وجه چک تنها وظیفه وکیل چک نیست. اثبات علت یا علل صدور چک نیز یکی از وظایف اصلی وکیل چک است. یعنی اثبات اینکه چک جهت انجام معاملات نامشروع، غیر قانونی و ربا صادر نشده است.
افراد با اخذ یک وکیل چک می توانند از این امتیازات بهره مند شوند:
با وجود حساسیت موجود در دعاوی چک برگشتی، اگر اشخاص نتوانند به درستی در دعاوی حقوقی چک اقدام کنند، ممکن است دچار خسارات مالی فراوانی شوند. بنابراین افراد برای وصول چک برگشتی و احقاق حق، نیاز به وکیل متخصص چک دارند. وکیل چک می تواند شکایات مربوط به چک های برگشتی را تنظیم و پیگیری نماید.
به طور کلی باید گفت، هزینه اخذ وکیل چک، متغیر است. در واقع باتوجه به عواملی مانند: موضوع پرونده، مبلغ چک و توافق طرفین، هزینه وکیل متفاوت است. همچنین تخصص و تجربه وکیل نیز بر تعیین هزینه و حق الوکاله او موثر است.
در برخی موارد، حق الوکاله به صورت درصدی از مبلغ چک تعیین می شود که در این موارد هرچه مبلغ بالاتر باشد، حق الوکاله نیز بیشتر می شود.
هرچند وکلای با سابقه و تخصص بیشتر، حق الوکاله بیشتری دریافت می کنند اما در زمان انتخاب وکیل، باید دقت داشته باشید که همیشه هزینه بالاتر، نشانه تبحر و تخصص بیشتر نیست.
چک، کاربردهای مختلفی دارد و استفاده از آن بسیار راحت است و معمولا رایج ترین راه برای پرداخت و ضمانت اشخاص در بین مردم و بازاریان است. بنابراین، توصیه می شود اشخاص اطلاعات قانونی لازم در مورد استفاده از آن را داشته باشند. بهترین راه دریافت اطلاعات در این زمینه مراجعه به یک وکیل چک است.
یکی از مهمترین خدمات وکیل چک، ارائه مشاوره حقوقی است. بسیاری از افرادی که امروزه مجازات های حبس را تحمل می کنند، در زمان صدور و اخذ چک مشاوره های حقوقی لازم را دریافت نکردند و با عملکرد اشتباه موجب ورود خسارات زیادی به خود شدند که گاه جبران آن بسیار سخت است.
برای اینکه درگیر پرونده های مختلف چک و تبعات کیفری و حقوقی آن نشوید، بهتر است در این موارد از ابتدا به وکیل چک مراجعه کنید و مشکل خود را با او در میان بگذارید تا وکیل شما را از بهترین راه کمک کند.
وکیل چک، با وجود تسلط کافی به متن چک و کلمات مندرج در آن و اطلاع از قوانین و مقررات چک و اسناد تجاری، می تواند به موکل خود در کوتاه ترین زمان ممکن، جهت احقاق حق او کمک های مهمی ارائه دهد.یک وکیل خوب در حوزه چک بر انواع اسناد تجاری و رسمی نظیر چک، سفته، برگه سهام و ... تسلط دارد و بر فرایند صدور قرار تامین خواسته و نحوه توقیف اموال نیز مسلط است.
همچنین می تواند از موکل خود در جلسات رسیدگی به پرونده به خوبی دفاع کند و پیگیری های لازم جهت احقاق حق موکل خود را به خوبی انجام دهد. در صورت نیاز به مشاوره حقوقی از وکیل چک، می توانید با کارشناسان ما در گروه وکلای حامیان عدالت در تماس باشید و بهترین وکیل چک را انتخاب کنید.
گروه وکلای حامیان عدالت با وجود وکلای متخصص در زمینه چک برگشتی در تهران آماده ارائه خدمات شایسته به مراجعه کنندگان محترم می باشد. وکلای ما در دعاوی مربوط به اسناد تجاری، با اشراف بر آخرین تغییرات قانون چک و تجربه پرونده های متعدد در این خصوص آماده ارائه بهترین خدمات حقوقی به مراجعه کنندگان محترم می باشند.
گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.
آدرس : شریعتی، بالاتر از میرداماد، رو به روی مترو شریعتی، برج مینا، طبقه ۹، واحد ۴
تلفن : ۰۲۱۲۶۷۰۲۵۱۸ _ ۰۲۱۲۲۸۹۴۸۱۹ (۱۰ خط ویژه)
ایمیل : info@hamyanedalat.com
شنبه تا چهارشنبه ، از ساعت ۹ الی ۱۹ پاسخگوی شما هستیم.