مطمئنا حفظ دارایی و اموال هر شخص از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ فروش مال غیر یکی از صور خاص کلاهبرداری می باشد که تعدی و تجاوز به حقوق دیگری و ازجرایم علیه اموال می باشد. فروش و یا انتقال مال غیر به این معنا می باشد که شخصی بدون داشتن وکالت اقدام به انتقال یا فروش مال دیگری نماید.
عنصر قانونی فروش یا انتقال مال غیر، ماده ی 1 قانون انتقال مال غیر می باشد که طبق این ماده قانونی هر شخصی که بدون مجوز قانونی اقدام به انتقال یا فروش مال غیر نماید مرتکب جرم شده است.
عمل انتقال دادن، رکن مادی این جرم است؛ انتقال می تواند عین مال و یا منفعت مال باشد پس اجاره مال غیر نیز جرم محسوب می شود.
رکن معنوی جرم فروش مال عمدی بودن و سوء نیت داشتن است به این معنا که شخص انتقال دهنده به قصد ایراد ضرر به غیر عمل انتقال و فروش را انجام می دهد و همین وجه تمایز آن با معامله فضولی می باشد.
فروش مال غیر در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده است و طبق ماده یک انتقال مال غیر، یکی از صور کلاهبرداری محسوب می گردد که علاوه بر تادیه خسارت و رد مال، ضمانت اجرای کیفری دارد که طبق قانون حبس آن از یک تا هفت سال می باشد.
نکته: طبق قانون کاهش مجازات های حبس تعزیری، انتقال مال غیر تا مبلغ 100 میلیون تومان به 6 ماه تا 5/3 سال حبس و به جزای نقدی معادل مال اخذ شده محکوم می گردد؛ همچنین انتقال مال غیر تا مبلغ 100 میلیون تومان قابل گذشت می باشد.
بسیاری از افراد تصور می کنند که اگر مال یا ملک شخص دیگری را با تنظیم مبایعه نامه یا قولنامه به شخص دیگری بفروشند، جرمی مرتکب نشده اند اما باید بدانند که انتقال یا فروش مال غیر چه از طریق سند رسمی و جه از طریق مبایعه نامه و قولنامه جرم محسوب می گردد و مجازات دارد؛ در واقع فروش مال غیر با سند عادی و سند رسمی جرم می باشد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله فروش مال غیر با قولنامه مراجعه نمایید.خودرو از جمله اموال منقول حساب می شود که جرم انتقال مال غیر هم در اموال منقول و هم غیرمنقول جاری می باشد؛ لازم به ذکر است که اگر خریدار خودرو از مالک نبودن فروشنده مطلع باشد معاون جرم محسوب می شود و مجازات می گردد؛ همچنین مالک اتومبیل پس از اطلاع یافتن از انتقال خودروی خود توسط شخص دیگر باید اظهارنامه ای را تنظیم نماید و مالک بودن خود را به اطلاع خریدار برساند و اگر از این کار خودداری نماید، معاون جرم محسوب می گردد.
مالی که دو یا چند نفر در جزء جزء آن شریک باشند و سهم هر یک از آن ها را نتوان از هم تشخیص داد، مال مشاع محسوب می گردد. برای مثال اگر دو نفر یک آپارتمانی ا خریده باشند و سهم یکی 4 دانگ و سهم دیگری 2 دانگ باشد هر دو نفر، در کل آپارتمان شریکند.
منظور از انتقال مال غیر در اموال مشاع این است که یکی از شرکای مال مشاع بدون اجازه ی شریک دیگر، سهم وی را به شخص دیگری انتقال دهد.
الف) شخصی به اندازه ی سهم خودش از مال مشاع را بدون اجازه ی شریک خود، انتقال دهد. (درصورتی که مال قابلیت افراز نداشته باشد با دستور دادگاه میتوان انتقال داد اما بدون دستور دادگاه، غیرقانونی است.)
ب) انتقال مال بیش از سهم خود یعنی از سهم شریک یا شرکا که جرم مال انتقال غیر صورت گرفته است.
نکته: انتقال دادن مال مشاع به صورت مفروز از نظر حقوقی و قانونی بدون اجازه سایر شرکا غیرنافذ می باشد اما در صورتی که فرد انتقال دهنده معادل سهم خودش را انتقال دهد به دلیل نداشتن سوئنیت جنبه کیفری ندارد؛ در غیر این صورت انتقال مال غیر تلقی می شود که کیفری است.
مهلت شکایت فروش مال غیر به معنای مرور زمان شکایت می باشد به این معنی که بازه زمانی که شاکی فرصت دارد نسبت به آن موضوع شکایت کند در قانون تعیین گشته است، اگر زمان آن بگذرد دیگر نمی تواند شکایت و اقدام قانونی در آن مورد انجام دهد.
طبق ماده 106 قانون آیین دادرسی کیفری مهلت شکایت فروش مال غیر یک سال از تاریخ وقوع جرم یا یک سال از آگاه شدن شاکی از رخ دادن جرم می باشد.
فروش مال غیر از جمله پرونده های پیچیده و مشکل می باشد که اگر توسط وکیل متخصص این موضوع انجام نشود ممکن است تمام دارایی و اندوخته فرد از بین برود بنابراین توصیه می شود که از وکیل فروش مال غیر(tv,a lhg ydv) که اشراف کامل بر قانون و این مورد پرونده ها دارد مشورت نموده تا وکیل با مطالعه دقیق پرونده و ارائه راهکار، بهترین دفاع را برای شما در دادگاه انجام دهد که باعث می شود دارایی و حق شما ضایع نشود.
نمونه شکوائیه انتقال مال غیر
ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان .......
با سلام و احترام
اینجانب .......................... به کد ملی ....................... فرزند ............. به استحضار می رسانم:
بر اساس مبایعه نامه عادی به تاریخ ......./......../..........، مشتکی عنه ( آقا یا خانم ........) اقدام به فروش 3 واحد آپارتمان به بنده نموده است که هیچ کدام از واحد ها را به بنده برخلاف مبایعه نامه تحویل نداده اند و اخیرا مطلع گشته ام که فروشنده واحد های اینجانب را به آقای .............. انتقال داده است؛ مشتکی عنه با وجود اطلاع داشتن و آگاهی از مالک بودن بنده و با استناد به متن صریح مبایعه نامه که متعهد به تنظیم سند آپارتمان ها به نام بنده، هستند اقدام به فروش سه واحد آپارتمان به نام دیگری ( آقای ........) کرده اند.
با توجه به ماده یک قانون مال انتقال به غیر عمل ایشان جرم تلقی می گردد، از دادگاه محترم تقاضای رسیدگی و تعقیب نامبرده و مجازات ایشان را دارم.
تجدید احترام
نام و نام خانوادگی شاکی
[xyz-ihs snippet="forooshmalgheyr"] [xyz-ihs snippet="forooshmalegheir"][/vc_column_text][vc_tta_accordion style="modern" spacing="4" c_align="right" c_icon="triangle" active_section="1" collapsible_all="true" title="سوالات متداول"][vc_tta_section title="1- آیا فروش مال غیر از جرائم قابل گذشت است؟" tab_id="1625923149598-035ab58b-f049e270-7a1b00f0-411d"][vc_column_text]پاسخ- در پاسخ به این سوال می توان گفت که جرم فروش مال غیر تا مبلغ 100 میلیون تومان قابل گذشت و بیشتر از این مبلغ غیر قابل گذشت می باشد.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title="2- آیا خریدار مال غیر هم مجرم است؟" tab_id="1625923149960-bf9a604d-ff1fe270-7a1b00f0-411d"][vc_column_text]پاسخ- اگر خریدار از این که مالی را که میخرد متعلق به شخص دیگر است و فروشنده مالک نیست اطلاع داشته باشد، بله مجرم است و معاونت در جرم محسوب می گردد اما اگر اطلاع نداشته باشد مجرم نیست و درصورت مطلع شدن باید مال را به مالک اصلی بازگرداند.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title="3- چه کسانی حق مطالبه خسارت فروش مال غیر را دارند؟" tab_id="1625923503268-54a1117f-f4e7e270-7a1b00f0-411d"][vc_column_text]پاسخ- کسی که از وقوع جرم ضرر و زیان دیده که در فروش مال غیر مالک اصلی خسارت می بیند و می تواند خسارت خود را از انتقال دهنده مطالبه کند.[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1632043516694{margin-bottom: -1px !important;}"]جهت اخذ مشاوره و ارتباط با وکلای پایه یک و وکلای تخصصی و باتجربه در خصوص پرونده های فروش و انتقال مال غیر با شماره های زیر تماس فرمایید.
تلفن های تماس :
(10 خط ) 02144850335📞 02144872230 📞 02144872231 📞
[/vc_message][/vc_column][/vc_row]گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.
آدرس : شریعتی، بالاتر از میرداماد، رو به روی مترو شریعتی، برج مینا، طبقه ۹، واحد ۴
تلفن : ۰۲۱۲۶۷۰۲۵۱۸ _ ۰۲۱۲۲۸۹۴۸۱۹ (۱۰ خط ویژه)
ایمیل : info@hamyanedalat.com
شنبه تا چهارشنبه ، از ساعت ۹ الی ۱۹ پاسخگوی شما هستیم.