احتمالا به دفعات با عبارت «اعاده حیثیت» در جامعه و در بین صحبت های مردم مواجه شده اید. این اصطلاح در مواقعی بکار می رود که فردی از دیگری که به نظر او متهم است، شکایت می کند در حالی که مشتکی عنه خود را بی گناه می داند. در این شرایط متهمی که خود را بی گناه می داند اعلام می کند که در برابر این اتهام و شکایت، اعاده حیثیت خواهد کرد. عبارت اعاده حیثیت، در اصطلاح حقوقی با عنوان جرم توهین و افترا شناخته می شود و مربوط به این بحث می شود. قانون گذار نیز در ماده ۶۹۷ تا 699 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 آن را جرم انگاری نموده است.
با توجه به تغییر قوانین و مجازات و قانون کاهش مجازات حبس تعزیری در سال 1399 سوالی که برای اشخاص به وجود می آید این است که مجازات جرم افترا طبق قانون جدید چیست؟ برای دریافت پاسخ این سوال، توصیه می شود، این مطلب را که از سوی گروه وکلای حامیان عدالت ارائه می شود، مطالعه نمایید.
جرم افترا در تعریف حقوقی به صورت قولی یا شفاهی و فعلی یا عملی انجام می شود. افترای قولی یعنی اینکه شخصی وقوع جرمی را به شخص دیگری نسبت دهد، اما نتواند وقوع آن جرم را از سوی متهم به اثبات برساند.
به عبارت دیگر نسبت صریح عمل مجرمانه، برخلاف واقع به شخص یا اشخاص مشخص از طریق یکی از روش هایی که در قانون ذکر شده است، با این شرط که نسبت دهنده نتواند جرم انتسابی را، نزد مراجع قضایی به اثبات برساند.
-نسبت صریح و واضح جرم (نه نسبت دادن رفتار خلاف هنجار و ادب) به دیگری و انتشار آن
-قصد ورود ضرر و هتک حیثیت (داشتن سوء نیت)، اتهام زدن از روی عصبانیت و خشم، افترا نیست.
-غیرواقعی و پوچ بودن اتهام انتسابی
-عدم توانایی مفتری در اثبات اتهام انتسابی در دادگاه
اما افترای عملی یعنی اینکه شخصی ابزار و ادوات وقوع جرم یا وسایلی که می تواند فرد دیگر را در مظان اتهام قرار دهد در منزل یا وسایل یا محل کار فرد دیگر پنهان کند تا با پیدا شدن آن ها، فرد مظنون به ارتکاب جرم شود.
افترای قولی در ماده ۶۹۷ ق. م. ا سال 1392جرم انگاری شده و مجازات آن نیز تعیین شده است. طبق این ماده: هرکس به وسیله اوراق چاپی یا خطی یا درج در روزنامه و جرائد یا نطق در مجامع یا به هر وسیله دیگر، امری را صریحا به کسی نسبت دهد یا آن ها را منتشر کند و طبق قانون آن امر جرم محسوب می شود و نتواند صحت آن اسناد را ثابت کند جز در مواردی که موجب حد است (مانند قذف) به یک ماه تا یک سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق و یا یکی از آن ها، حسب مورد محکوم خواهد شد.
در تبصره این ماده نیز ذکر شده: در مواردی که نشر آن امر، اشاعه فحشا محسوب شود هرچند نسبت دهنده، بتواند صحت اسناد را ثابت کند باز هم مرتکب به مجازات مذکور محکوم می شود.
اما طبق ماده یک قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب سال 1399، مجازات های مقرر در کتاب تعزیرات و مجازات های بازدارنده قانون مجازات اسلامی مصوب ۲/۳/۱۳۷۵ با اصلاحات و الحاقات بعدي در مواردی کاهش يافته یا تبدیل می شوند.
طبق بند (ج) این ماده، مجازات موضوع ماده ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی از حبس به جزاي نقدي درجه شش کاهش یافته است.
افترای فعلی یا عملی نیز در ماده ۶۹۹ ق. م. ا جرم انگاری شده است و طبق این ماده: هرکسی که عالما عامدا به قصد متهم نمودن فرد دیگری، ابزار و ادوات جرم یا اشیائی که پیدا کردن آن در تصرف فرد، موجب اتهام او می شود را بدون اطلاع آن شخص، در منزل یا محل کار یا جیب یا در میان اشیایی که متعلق به آن فرد است بگذارد یا مخفی کند یا به نحوی از انحاء متعلق به او قلمداد نماید و در اثر این عمل آن شخص تحت تعقیب قرار گیرد، پس از صدور قرار منع تعقیب و یا اعلام برائت قطعی آن شخص، مرتکب به حبس از 6 ماه تا 3 سال و یا تا ۷4 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
اما با توجه به قانون جدید قانونگذار به دلیل مشکلات بسیار انواع دعاوی، سعی دارد، شدت برخی مجازات ها را کم کند و نحوه رسیدگی به آن ها را نیز تسهیل کند.
به همین منظور طبق قانون جدید در مورد جرم افترا تنها به شکایت شاکی خصوصی رسیدگی می شود و با رضایت شاکی پرونده بسته می شود. چنانکه طبق ماده 104 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری جرم موضوع مواد 697 تا 699 قانون مجازات اسلامی از جرایم قابل گذشت اعلام شده است.
فردی که مورد جرم افترا قرار گرفته است، می تواند برای طرح شکایت خود، شخصا یا از طریق وکیل به نزدیکترین دفتر خدمات قضایی مراجعه کند و شکایت خود را ثبت کند تا شکایت او به دادسرا ارجاع داده شود.
جلسه های دادرسی جهت رسیدگی به افترا با حضور قاضی و در صورتی که جرم از سوی مطبوعات واقع شده باشد با حضور قاضی و هیأت منصفه تشکیل می شود.
بیشتر بخوانید: چگونه از جرم افترا اعاده حیثیت کنیم؟
هیأت منصفه مطبوعات باید از همه افکار عمومی تشکیل شده باشد نه تنها از قشر خاص و طرفداران نظرات سیاسی خاص. در واقع هیأت منصفه بیشتر باید از خود اهالی مطبوعات به عنوان نمایندگان افکار عمومی و حقوقدانان تشکیل شده باشد.
برای طرح شکایت در مورد جرم افترا و یا دفاع در برابر آن، هرکدام از طرفین پرونده می توانند به یک وکیل متخصص در امور کیفری و جرم افترا مراجعه کنند تا تمام مراحل تشکیل و پیگیری پرونده را به وکالت از جانب آن ها انجام دهد.
مثلا در مواردی که جرم افترا ثابت شود، باز هم وکیل می تواند با استفاده از روش های قانونی از مفتری دفاع کند و مانع مجازات و موجب برائت او شود.
روش هایی مانند اثبات جرم و اتهام انتسابی به شاکی، جلب رضایت شاکی، اثبات رضایت شاکی بر انتشار آن مطالب و یا از طریق سایر راه های قانونی مانند بحث جریان آزاد اطلاعات و تفسیر منصفانه و ... که استفاده از این روش ها تنها از یک وکیل خوب و کاربلد بر می آید.
بنابراین، بهتر است برای حل و فصل و پیگیری پرونده های مربوط به جرم افترا و اعاده حیثیت حتما از یک وکیل متخصص کیفری یا متخصص در دعاوی افترا برای احقاق حق خود کمک بگیرید که در این صورت دیگر نیازی به حضور شما نیز در جلسات دادگاه نمی باشد.
به همین منظور، گروه وکلای حامیان عدالت جهت ارائه خدمات مشاوره حقوقی فوری و تلفنی، طرح و پیگیری شکایت تا کسب نتیجه مطلوب و ارائه سایر خدمات حقوقی در خدمت شهروندان محترم می باشد.
[xyz-ihs snippet="efteradarghanoon"]تماس و مشاوره با وکیل توهین و افترا :
(۱۰ خط ) ۰۲۱۴۴۸۵۰۳۳۵📞 ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۰ 📞 ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۱ 📞
گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.
آدرس : شریعتی، بالاتر از میرداماد، رو به روی مترو شریعتی، برج مینا، طبقه ۹، واحد ۴
تلفن : ۰۲۱۲۶۷۰۲۵۱۸ _ ۰۲۱۲۲۸۹۴۸۱۹ (۱۰ خط ویژه)
ایمیل : info@hamyanedalat.com
شنبه تا چهارشنبه ، از ساعت ۹ الی ۱۹ پاسخگوی شما هستیم.