آیا می دانید کفیل چیست؟ اگر تاکنون با کارهای حقوقی سروکار داشته اید احتمالاً بارها اسم کفیل به گوشتان خورده است. اما نمی دانستید که کفیل چیست و به چه کسی کفیل می گویند.
کفیل یک کلمه عربی است که به معنی پایبند شدن و متعهد شدن است. کسی می تواند کفیل شود که از سلامت عقلی و روحی برخوردار باشد و به سن قانونی نیز رسیده باشد. اما کفیل به چه چیزی پایبند می شود؟ اصلاً چه تضمینی برای پایبند ماندن کفیل وجود دارد؟ در ادامه مطالب با زبانی ساده و روان به جواب سؤال کفیل چیست پاسخ می دهیم تا هرچه بیشتر با آن آشنا شوید.
قبل از آنکه به موضوع کفیل چیست بپردازیم، باید به صورت کامل با قرار کفالت آشنا شوید. هنگامی که فردی از فردی دیگر شکایت می کند، آن فرد به دادگاه احضار می شود. در صورتی که مدرک محکمی وجود نداشته باشد که گناهکار بودن فرد متهم را ثابت کند نمی توان آن را مجرم نامید. بنابراین باید تحقیقات مفصلی درباره جرمی که فرد شکایت کننده ادعای وقوع آن را دارد صورت گیرد.
اما تحقیقات درباره جریان کفیل ممکن است ماه ها طول بکشد. از طرفی دادستان مطمئن نیست که جرمی صورت گرفته پس نمی تواند متهم را زندانی کند. از طرف دیگر ممکن است متهم واقعاً مجرم باشد پس نمی توان آن را کامل رها کرد چون ممکن است فرار کند.
در این شرایط قرار کفالت صادر می شود و متهم فردی را به عنوان کفیل خود قرار می دهد. این گونه فرد متهم می تواند تا زمان جلسات بعدی آزاد باشد. البته این آزادی به این معنا نیست که او کاملاً رفع اتهام شده است. بلکه در این زمان تحقیقات در حال انجام هستند.
بیشتر بخوانید: قرار کفالت در قانون جدید
در جواب سؤال کفیل چیست باید بگوییم که کفیل کسی است که توسط متهم به دستگاه قضایی معرفی می شود. این فرد در دادگاه متعهد می شود که فرد متهم در زمان مقرر در جلسات دادگاه حضور پیدا می کند و فرار نمی کند. ضمانت متهم نیز وجهی است که آن را به عنوان ضمانت کننده به دادگستری پرداخت می کند.
این وجه توسط دادگاه بر اساس جرم مدعی شده مشخص می شود. وجه مذکور نباید کمتر از هزینه خسارتی باشد که به مدعی وارد شده است. کفیل خود شخصاً متعهد می شود که در زمان مشخص شده متهم را به دادگاه تحویل دهد تا دادرسی در مورد پرونده مذکور صورت گیرد. بنابراین وظیفه کفیل این است که متهم را به موقع به دادگاه بیاورد. در این حالت به شخص متعهد کفیل، به شخص متهم مکفول و به شخص شکایت کننده مکفول له می گویند. به وجهی که متهم برای ضمانت خود به دادگاه ارائه می نماید نیز وجه الکفاله گفته می شود.
اکنون که با مفهوم کفیل آشنا شدید احتمالاً این سؤال برایتان پیش آمده که اگر کفیل به عهد خود عمل نکند چه می شود؟ در برخی از موارد پیش می آید که متهم فرار می کند و کفیل نمی تواند در زمان مشخص شده او را به دادگاه تحویل دهد. در این حالت دادگاه به متهم 20 روز فرصت می دهد تا خود را تسلیم کند. اگر متهم تسلیم دادگاه نشود، دادگستری وجه الکفاله را به نفع خزانه دولت ضبط می نماید. همچنین متهم تحت پیگرد قانونی قرار می گیرد.
اگر کفیل در نیمه راه از اینکه خود را کفیل متهم کرده پشیمان شود باید کفیل بودن خود را در دادگاه لغو نماید. به این صورت که کفیل باید به همراه شخص مکفول (متهم) به دادگاه مراجعه کند. کفیل باید از قاضی که به پرونده رسیدگی می کند درخواست کند که قرار کفالت او لغو شود. اگر لازم باشد متهم می تواند فرد دیگری را که واجد شرایط باشد به عنوان کفیل خود قرار دهد.
در شرایط خاصی که در طول حل پرونده ممکن است به وجود آیند، کفیل از مسئولیت خود بری می شود. این بدین معنی است که در صورت به وجود آمدن این شرایط، کفیل هیچ تعهدی در برابر دادگاه نخواهد داشت. در ادامه مقاله "کفیل چیست؟" با این شرایط آشنا خواهید شد.
در مواقعی سرپرست و کفیل را با هم اشتباه می گیرند. البته کفیل به معنی سرپرست نیز هست اما در بیشتر مواقع این دو کلمه در شرایط مختلفی به کار برده می شوند. مثلاً کلمه کفیل بیشتر در دادگاه ها و پرونده های کیفری برای مطمئن شدن از حضور متهم در دادگاه استفاده می شود.
اما سرپرست به معنی جانشینی و سرپرستی گرفتن نیز است. مثلاً فردی در صورت عدم حضور فرد دیگر می تواند مسئولیت های آن را به عهده بگیرد. مثلاً به کسی که سرپرستی یک خانواده را به عهده دارد کفیل خانواده می گویند. یا مثلاً فرزند ارشد یک خانواده اگر به سن بلوغ رسیده باشد می تواند سرپرستی مادر مجرد خود را به عهده بگیرد.
گروه وکلای حامیان عدالت یکی از موسسه هایی است که بهترین و باتجربه ترین وکلای شهر تهران را در اختیار دارد. این موسسه همواره تمام تلاش خود را برای پیگیری و احقاق حق افراد کرده و بهترین خدمات را در زمینه پرونده های حقوقی و کیفری به افراد ارائه می کند. اگر قصد استفاده از خدمات این موسسه را دارید می توانید علاوه بر ملاقات حضوری از طریق سایت موسسه (www.hamiyanedalat.com) نیز اقدام نمایید.
[xyz-ihs snippet="kafil"]تماس و مشاوره با وکیل کفالت:
(۱۰ خط ) ۰۲۱۴۴۸۵۰۳۳۵📞 ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۰ 📞 ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۱ 📞
گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.
آدرس : شریعتی، بالاتر از میرداماد، رو به روی مترو شریعتی، برج مینا، طبقه ۹، واحد ۴
تلفن : ۰۲۱۲۶۷۰۲۵۱۸ _ ۰۲۱۲۲۸۹۴۸۱۹ (۱۰ خط ویژه)
ایمیل : info@hamyanedalat.com
شنبه تا چهارشنبه ، از ساعت ۹ الی ۱۹ پاسخگوی شما هستیم.