[vc_row rtl_reverse="yes"][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1683029454594{margin-top: -30px !important;}"]

آدم ربایی و مجازات آن در قانون

آدم رباییآدم ربایی چیست؟

جرم آدم ربایی یکی از جرایم مهم علیه اشخاص می باشد و به این معنا می باشد که شخصی بدون رضایت و اراده خودش جا به جا شود.

نکته: حتما باید جا به جایی رخ دهد تا جرم آدم ربایی محقق شود بنابراین حبس و زندانی کردن فرد در اتاق بدون جا به جایی آدم ربایی محسوب نمی گردد.

ارکان تشکیل دهنده جرم آدم ربایی

جرم آدم ربایی همانند جرائم دیگر از سه عنصر قانونی، مادی، معنوی تشکیل شده است.

عنصر مادی

عنصر مادی آدم ربایی در واقع همان فعل ربودن می باشد به این معنا که جا به جایی شخص بدون رضایت او و با زور یا تهدید انجام گیرد.

عنصر معنوی

عنصر معنوی جرم آدم ربایی در واقع همان قصد و نیت مجرمانه می باشد و اگر قصد و نیت وجود نداشته باشد جرم آدم ربایی صورت نمی گیرد مانند این که فردی یک ماشینی را سرقت کند و سپس متوجه شود که داخل ماشین کودکی خوابیده است که در مورد تنها سرقت ماشین رخ داده است و آدم ربایی اتفاق نیفتاده است زیرا فعل مادی آدم ربایی صورت گرفته اما عنصر معنوی وجود ندارد.

عنصر قانونی

عنصر قانونی جرم آدم ربایی ماده 621 تعزیرات قانون مجازات اسلامی می باشد که تعریف آدم ربایی و مجازات آن را تعیین نموده است.

مجازات آدم ربایی در قانون جدید

مجازات شروع به آدم ربایی:

تبصره ماده 621 قانون مجازات اسلامی، برای  شخصی که  شروع به ربودن نماید و به هر علتی عملیات ربودن او ناتمام باقی بماند نیز مجازات تعیین نموده بود که  طبق قانون جدید کاهش مجازات حبس های تعزیری، نسخ شده است و طبق بندهای ب و پ ماده 122 قانون مجازات اسلامی در مواردی که شخص با قصد مطالبه وجه و انتقام این جرم را مرتکب شده باشد به 2 تا 5 سال حبس تعزیری (درجه 5) محکوم می گردد و در صورتی که با قصد مطالبه وجه و انتقام نباشد به بیش از 6 ماه تا 2 سال حبس (درجه 6)  یا از 31 تا 74 ضربه شلاق و یا به پرداخت جزای نقدی درجه 6 ( بیش از 20 میلیون ریال تا 80 میلیون ریال) محکوم می گردد.

مجازات جرم آدم‌ربایی در قانون جدید

طبق ماده ۶۲۱ کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی (اصلاحی کاهش مجازات حبس)، اگر مجرم، شخصی را با اجبار و عنف برباید به مجازات 5 تا 10 سال حبس تعزیری ( تعزیری درجه چهار) محکوم می گردد و چنان چه با زور و اجبار نباشد به مجازات 2 تا 5 سال حبس تعزیری (تعزیری درجه پنج) محکوم می گردد.

تشدید مجازات آدم ربایی

اگر آدم ربایی یکی از شرایط زیر را داشته باشد، مجازات آن تشدید می شود به این معنا که به اشد مجازات هایی که درقانون مجازات اسلامی تعیین شده است محکوم می گردد.

1- اگر آدم ربایی با وسیله نقلیه صورت بگیرد. (وسیله نقلیه شامل همه ی وسایل حمل و نقل حتی دوچرخه نیز می شود)

2- اگر در حین عملیات آدم ربایی، آسیبی به مجنی علیه برسد آسیب شامل آسیب های جسمی و روانی نیز می شود.

3- سن فرد ربوده شده کمتر از 15 سال تمام باشد.

4- اگر به فرد ربوده شده آسیب حیثیتی وارد شود.

مجازات معاونت در آدم ربایی:

ماده ۱۲۶ قانون مجازات اسلامی، معاونت در جرم را به طور کلی تعریف نموده است. بر اساس این ماده، اشخاص زیر معاون جرم محسوب می‌شوند:

1- چنان چه شخصی، شخص دیگری را ترغیب، تهدید، تطمیع و یا تحریک به انجام جرمی نماید و یا  این که با دسیسه یا فریب یا سوءاستفاده از قدرت، موجب شود، جرمی اتفاق افتد.

2- چنان چه شخصی، وسایل لازم برای انجام جرم را تهیه کند یا بسازد یا این که روش انجام دادن  جرم را به مرتکب جرم ارائه نماید.

3- چنان چه شخصی، موجب آسان تر شدن وقوع جرم شود.

طبق ماده 127 قانون مجازات اسلامی اصلاحی سال 1399، مجازات معاونت در آدم ربایی  یک تا دو درجه پایین تر از آدم ربایی یعنی درجه 2 یا 3 می باشد.

مجازات مشارکت در آدم ربایی:

طبق ماده 125 قانون مجازات اسلامی،  مجازات شخصی که در عملیات آدم ربایی مشارکت می نماید همانند مجازات شخص رباینده می باشد و مجازات آن ها با یکدیگر هیچ تفاوتی ندارد و به حبس تعزیری درجه چهار یا پنج محکوم میگردد.

مجازات ربودن طفل تازه متولد شده:

  • طبق  ماده ۶۳۱ تعزیرات قانون مجازات اسلامی، چنان چه شخصی، مرتکب ربودن یا مخفی نمودن طفل تازه متولد شده، گردد یا او را به جای طفل دیگری یا متعلق به زن دیگری غیر از مادر طفل قلمداد کند، به ۶ ماه تا ۳ سال حبس محکوم می گردد و اگر مشخص گردد که  طفل مزبور زنده نبوده است، مجرم  به 100 هزار تا ۵۰۰ هزار ریال جزای نقدی می گردد.
  • مخفی کردن اموات:
  •  بر اساس ماده ۶۳۵ کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی، بر اساس این ماده، هرکس بدون رعایت نظامات مربوط به دفن اموات، جنازه‌ای را دفن کند یا سبب دفن آن شود یا آن را مخفی کند، به جزای نقدی از یکصد هزار تا یک میلیون ریال محکوم خواهد شد.

رسیدگی به جرم آدم ربایی

نحوه رسیدگی به جرم آدم ربایی:

آدم ربایی از جرائم کیفری و جرائم علیه اشخاص می باشد و رسیدگی به این جرم در دادگاه کیفری 2 انجام می شود.

ابتدا مجنی علیه می بایست شکوائیه تنظیم نماید و به دادسرا ارائه کند، دادسرا پس از دریافت شکوائیه وظیفه دارد  که تحقیقات مقدماتی را در باره جرم صورت گرفته آغاز نماید.

نکته: چنان چه دادسرا شکوائیه ارائه شده را نپذیرد بر اساس ماده 597 قانون مجازات اسلامی، مجازات می گردد.

پس از صورت گرفتن تحقیقات مقدماتی و وجود دلایل و مدارک کافی، قرار بازداشت صادر میگردد که معمولا در این جرم قرار بازداشت موقت صادر میشود و بازپرس یا دادستان پس از بازجویی از شاکی و متشاکی نظر خود را در پرونده درج می نمایند  و پرونده را به دادگاه کیفری صالح که همان دادگاه کیفری 2 می باشد ارسال می کنند سپس  قاضی دادگاه، در صورت کافی دانستن دلایل، حکم نهایی را صادر می نماید.

نمونه شکوائیه آدم ربایی:

ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان ......

 احتراما به استحضار می رسانم اینجانب ............... فرزند ................. در تاریخ ....../....../..... در شهر مشهد، پس از زیارت و بازگشت از حرم مطهر امام رضا (ع) به قصد بازگشت به هتل محل اقامت خود، سوار تاکسی پژو زرد رنگ شدم که راننده آن مرد مسن با موهای جوگندمی بود. به علت تاریکی هوا اینجانب موفق به برداشتن پلاک نشدم پس از گذشت 5 دقیقه متوجه شدم که ایشان تغییر مسیر داده و در حال خروج از شهر می باشد. پس از متوجه شدن بنده به ایشان اعتراض کردم اما ایشان هیچ توجهی به اعتراضات بنده نداشتن و درهای ماشین هم قفل بودند پس از گذشت مدت زمانی حدود نیم ساعت ایشان در جاده ای اطراف شهر ایستاده و پس از آزار و اذیت جسمی، جنسی و روانی بنده،  من را در جاده رها کرده  و محل را ترک نمودند که بنده حدود دو ساعت  در آن مکان بودم تا اینکه  ماشینی رهگذر، من را دیده  و به بیمارستان رساندند.

با توجه به این که جرم انجام شده از مصادیق بارز جرم آدم ربایی(hnl vfhdd)  می باشد و با توجه به این که دوربین های هتل های اطراف حرم شماره پلاک فرد مذبور را ضبط کردند و با توجه به نامه ی پزشکی قانونی مربوط به آزار جسمی و جنسی ایشان و ربایش با زور وعنف از دادستان محترم تقاضای رسیدگی و تعقیب کیفری و اشد مجازات را برای فرد مذبور خواستارم.

با تجدید احترام

نام و نام خانوادگی و امضاء شاکی

[/vc_column_text][vc_tta_accordion style="modern" spacing="4" c_align="right" c_icon="triangle" active_section="1" collapsible_all="true" title="سوالات متداول"][vc_tta_section title="1_ در صورتی که شاکی پرونده آدم ربایی رضایت دهد، آیا مجازات این جرم از بین می رود؟" tab_id="1625923149598-035ab58b-f0494108-80fb"][vc_column_text]پاسخ –  با توجه به این که جرم آدم ربایی، از جرایم غیرقابل گذشت می باشد، مجازات در صورت رضایت شاکی باقی مانده و اعمال می شود و رضایت شاکی تنها می تواند باعث تخفیف در مجازات گردد.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title="2_ آیا انتقال یک شخص از محلی به محل دیگر بدون زور یا تهدید او، آدم ربایی محسوب می گردد؟" tab_id="1625923149960-bf9a604d-ff1f4108-80fb"][vc_column_text]پاسخ – خیر یکی از شرایطی که باعث می شود جرم آدم ربایی محقق گردد جا به جایی شخص بدون رضایت اوست پس اگر زور ،عنف و یا تهدیدی وجود نداشته باشد آدم ربایی محقق نمی شود.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title="3_ آیا جا به جایی و یا انتقال جسد از مکانی به مکان دیگر آدم ربایی محسوب می گردد؟" tab_id="1625923503268-54a1117f-f4e74108-80fb"][vc_column_text]پاسخ – خیر، جرم آدم ربایی فقط در مورد انسان زنده صدق می کند[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1650112595351{margin-bottom: -1px !important;}"]

وکیل آدم ربایی

[/vc_column_text][vc_message message_box_color="blue" icon_fontawesome="fas fa-gavel"]

جهت اخذ مشاوره و ارتباط با وکلای پایه یک و وکلای تخصصی و باتجربه در خصوص پرونده های کیفری آدم ربایی  با شماره های زیر تماس فرمایید.

تلفن های تماس :

(10 خط ) 02144850335📞  02144872230 📞  02144872231 📞

[/vc_message][/vc_column][/vc_row]

تماس فوری رایگان

با وکیل های پایه یک دادگستری

وکیل پایه یک ملکی

وکیل پایه یک خانواده

وکیل پایه یک کیفری

وکیل پایه دعاوی مالی

وکیل پایه دعاوی تجاری

با 10 خط ویژه از شنبه تا چهارشنبه پاسخگوی شما هستیم

حامیان عدالت

گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.