افراز ملک

روش های مختلفی برای تمام کردن یک شراکت وجود دارد که در نتیجه ی آن اشاعه در یک ملک مشترک و یا مال صورت می گیرد. این روش ها در عین حال که شباهت زیادی به هم دارند، تفاوت های قابل توجهی هم دارند و عبارتند از: تقسیم، تفکیک و افراز.

افراز:

این کار به معنای مشخص کردن سهم هر یک از شرکا در یک مال غیر غیر منقول است و توسط اداره ی ثبت انجام می شود.

تقسیم:

تقسیم یعنی شرکا خود بر سر نحوه ی تقسیم ملک یا مال به توافق رسیده باشند که در این صورت دیگر نیازی نیست سهام هر شریک با دیگری برابر باشد و اگر بر اثر توافقات صورت گرفته بین طرفین، این تساوی بر قرار نباشد هم باز تصمیمی که گرفته اند لازم الاجرا است.

تفکیک:

تفکیک نیز به این معناست که برای سهم هر یک از شرکا سند مالکیت جداگانه صادر شود به شرطی که از قبل تقسیم شده باشد. در حقیقت برای انجام تفکیک شرکا ابتدا باید جهت تقسیم اقدام کنند و در ادامه با مراجعه به اداره ثبت برای صدور صورتمجلس تفکیکی درخواست بدهند تا سند مالکیت برای هر کدام از آنها صادر شود.

شباهت ها و تفاوت های افراز، تقسیم و تفکیک

شباهت ها و تفاوت های افراز، تقسیم و تفکیک

افراز و تفکیک بیشترین شباهت را با یکدیگر دارند و هر دو فقط برای اموال غیر منقول قابل اجرا هستند. همانطور که گفته شد افراز یعنی حدود سهم هر یک از شرکا در ملک توسط اداره ثبت تعیین شود.

در تفکیک برای سهم هر یک از شرکا، یک سند شش دانگ به او داده خواهد شد. یعنی همزمان هم افراز صورت می گیرد و هم تعیین سند برای هر یک از شرکا.

برخلاف این دو مورد که تنها در مورد اموال غیر منقول قابل اجرا هستند، تقسیم برای اموال منقول هم قابل اجرا است.

نکات مهم در مورد افراز ملک

  • این نکته قابل توجه است که همه اموال منقول قابل افراز نیستند. در افراز تقسیم به صورتی انجام می گیرد که مال بین شرکا تقسیم شود و هر قسمت از آن به یکی از افراد تعلق بگیرد. حال چنین چیزی را نمی توان برای مثال برای یک آپارتمان به کار برد چون در این صورت نمی توان مشخص کرد که آشپزخانه یا سرویس بهداشتی و یا حتی درب ورودی سهم چه کسی باشد!
  • گاهی اوقات افراز مقدمه ی دعواهای دیگر می شود. برای مثال اگر برای فروش ملک مشاع اقدام کرده باشید ابتدا باید درخواست افراز بدهید.
  • این نکته را نیز مد نظر داشته باشید که افراز در شرایطی صورت می گیرد که بین طرفین توافقی برای نحوه تقسیم مال یا ملک وجود نداشته باشد چرا که اگر خود شرکا در این مورد تصمیم گیری کرده باشند باید برای تقسیم اقدام نمایند.
افراز ملک توسط وکیل
  • مرجع رسیدگی به پرونده های مربوط به  افراز اموال، معمولا اداره ثبت اسناد و املاک است اما در شرایطی ممکن است دادگاه های عمومی رسیدگی به پرونده را بر عهده بگیرند.
  • پس از ثبت درخواست، اگر ملکی سابقه ثبتی داشته باشد دادگاه سهم مالکین و همچنین آخرین وضعیت ثبتی ملک را استعلام خواهد کرد. سپس جلسه ی رسیدگی برگزار شده و با توجه به نتیجه ی استعلام، قرار ارجاع به کارشناس رسمی دادگستری صادر خواهد شد. کارشناس رسمی وظیفه دارد ملک را بررسی کرده و در مورد قابل افراز بودن یا نبودن آن تصمیم گیری نماید. همچنین اگر ملک قابل افراز باشد، نظر خود را در مورد نحوه صحیح افراز ملک بین شرکا و میزان حصه هر کدام از طرفین اعلام کند.
  • اگر کارشناس تشخیص دهد که ملک قابل افراز نیست، دادگاه نیز حکم به غیر قابل افراز بودن ملک خواهد داد ولی اگر ملک قابل افراز باشد، دادگاه بر اساس نظرات کارشناس و سهمی که او برای هر یک از مالکین مشخص کرده است، تصمیم گیری نموده و حکم نهایی صادر خواهد شد.
  • اگر طرفین به نحوه تقسیم ملک توسط کارشناس اعتراض داشته باشند، افراز به صورت قرعه کشی انجام خواهد شد.
  • یک نکته ی مهم دیگر این است که کارشناس برای تهیه گزارش و تصمیم گیری در مورد نحوه افراز ملک باید از یک نماینده و نقشه بردار کمک بگیرد. این کمک می کند تا کار به صورت درست و اصولی انجام شود و هنگام بررسی گزارش کارشناس از ملک، تعارضی بین صورت مجلس های احتمالی و اسناد و نقشه های ثبتی به وجود نیاید.
افراز ملک توسط وکیل
  • در صورتی که یکی از طرفین غایب باشد و یا نتواند در جلسات رسیدگی شرکت کند، باید فرد دیگری به عنوان قیم محجور و یا امین غایب به جای او حاضر شود.
  • همانطور که گفته شد افراز ملکی یک امر اداری است و دعاوی دادگاهی به شمار نمی رود به همین دلیل عمدتا توسط اداره ثبت و با طی کردن روال معمول ثبتی انجام می شود اما در صورتی که جریان ثبتی پرونده در اداره ثبت خاتمه نیابد و یا فردی بین شرکا محجور و یا غایب باشد، آنگاه نیاز به مراجعه به دادگاه خواهد بود. توجه داشته باشید که برای این کار حتما باید به دادگاه محلی مراجعه شود که ملک در آن واقع شده است.
بیشتر بخوانید: وکیل محجورین
  • حکم افراز ملک نیازی به صدور اجراییه ندارد و دارای جنبه اعلامی است. همچنین در صورتی که افراز باعث شود سهم یکی از مالکین یا چند نفر از آنها از ارزش بیفتد، آنگاه افراز ممنوع خواهد شد حتی اگر شرکا نسبت به آن موافقت خود را اعلام کرده باشند.
  • اگر ملک مشاع، موروثی باشد گواهی انحصار وراثت نیز باید به دادخواست پیوست شود و برای املاکی که به ثبت رسمی رسیده اند باید کپی برابر اصل سند به دادخواست ضمیمه شود.

وکیل افراز

وکیل افراز

منظور از وکیل افراز فردی است که فرآیند افراز ملک را دنبال کرده و مطمئن می شود که حقوق موکلش پایمال نخواهد شد. پیچ و خم های قانونی می توانند گیج کننده باشند و افراد را گرفتار سردرگمی نمایند. به همین دلیل پیشنهاد می شود که اگر قصد اقدام برای افراز مال یا ملکی را دارید حتما از یک وکیل خوب و مجرب در این زمینه کمک بگیرید.

دعاوی ملکی و دعاوی مالی یکی از شایع ترین انواع دعاوی هستند و قوانین و مقررات مربوط به آنها بسیار پیچیده است. به همین دلیل است که مشاوره با وکیل اهمیت دارد.

[xyz-ihs snippet="efrazmelk"]

تلفن های تماس

۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۰

۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۱

تماس فوری رایگان

با وکیل های پایه یک دادگستری

وکیل پایه یک ملکی

وکیل پایه یک خانواده

وکیل پایه یک کیفری

وکیل پایه دعاوی مالی

وکیل پایه دعاوی تجاری

با 10 خط ویژه از شنبه تا چهارشنبه پاسخگوی شما هستیم

حامیان عدالت

گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.