جرم خیانت در امانت، راه های اثبات و شکایت خیانت در امانت

[vc_row rtl_reverse="yes"][vc_column][vc_single_image image="3350" img_size="full" alignment="center"][vc_column_text css=".vc_custom_1612786388245{margin-top: -30px !important;}"]

جرم خیانت در امانت، راه های اثبات و شکایت خیانت در امانت

[/vc_column_text][vc_column_text css=".vc_custom_1638705505847{margin-top: -40px !important;}"]

خیانت در امانت چیست؟

در تعریف کلی خیانت در امانت (odhkj nv hlhkj) یعنی: مال منقول (قابل انتقالی) را به عنوان امانت به شخصی سپرده باشیم و آن شخص مال را در مکان و زمان تعیین شده، به ما باز نگرداند.

خیانت در امانت از نظر حقوقی:

اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته هایی از قبیل (چک، سفته، قبض و نظایر آن) که به عنوان اجاره، امانت، رهن، وکالت یا هر کار با اجرت یا بی اجرت به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور مسترد شود، درحالی که شخصی که آن اشیاء نزد او بوده، آن ها را تصاحب، تلف یا مفقود نماید.

خیانت در امانت در اسلام:

پیامبر (ص) در اهمیت امانت داری می فرمایند: کسی که در دنیا به امانتی خیانت کند و آن را به صاحبش برنگرداند و مرگش فرا رسد برغیرآیین من مرده است. بنابراین خیانت در امانت جزء گناهان بزرگ محسوب می شود که در اسلام به شدت سرزنش شده است.

عناصر تحقق جرم خیانت در امانت:

1- عنصر قانونی جرم خیانت در امانت 2- رفتار فیزیکی 3- قصد مجرمانه

عنصر قانونی خیانت در امانت:

طبق ماده 674 قانون مجازات اسلامی: هرگاه اموال منقول و غیر منقول یا نوشته هایی همانند چک، سفته و قبض و امثال آن ها به عنوان رهن، اجاره، امانت، وکالت یا هرکار بدون اجرت یا با اجرت به کسی داده شده و بنا بر این باشد که این اشیا یا اموال برگردانده شوند یا به مصرف معینی برسد، در حالی که آن شخصی که اموال نزد او بوده است آن ها را مصرف، تصاحب، تلف یا مفقود کند به طوری که به ضرر مالکین یا متصرفین آن ها باشد به مجازات 3 ماه تا 1 ونیم سال حبس محکوم می شود.( اصلاحیه سال 99)

رفتار فیزیکی:

جرم خیانت در امانت به وسیله ی یکی از این 4 فعل اتفاق می افتد:

مصرف کردن مال امانی (استعمال کردن):

استفاده کردن از مالی که به امانت سپرده شده است مثل پوشیدن لباس

تصاحب کردن مال امانی:

یعنی با مال مورد امانت مالکانه برخورد شود، مثل اینکه آپارتمانی که به عنوان امانت به شخصی سپرده شده باشد و شخص آن را برای فروش بگذارد.

تلف کردن مال امانی:

به معنی تخریب و از بین بردن کل مال یا قسمتی از مال مورد امانت می باشد مانند این که  ماشین امانی را بسوزانیم.

مفقود کردن مال امانی:

به معنی گم کردن مال امانی می باشد طوری که دسترسی به مال غیر ممکن شود.

قصد مجرمانه:

جرم خیانت درامانت، هم به سو نیت عام و هم سو نیت خاص نیاز دارد، سوء نیت عام یعنی اینکه مرتکب در تلف نمودن ، استعمال، تصاحب و گم یا مفقود کردن مال امانی عمد داشته باشد و سونیت خاص این است که مرتکب به دنبال نتیجه ی جرم که همان ضرر به مالک و صاحب مال است، باشد.

جرم خیانت در امانت در قانون تجارت:

- اگرحق العملکار(دلال)،  کالایی را به حساب آمر خریداری کرده باشد و قیمت آن را بیشتر از قیمت واقعی آن اعلام کند یا این که اگر کالایی را فروخته باشد و مبلغ آن را کمتر از مقداری که فروخته اعلام کند، جرم خیانت در امانت صورت گرفته است. - اگرمدیر تصفیه اموال، اموال  تاجر ورشکسته را حین رسیدگی به امور حیف و میل نماید، خیانت در امانت است. - اگرحق العملکار (دلال)، معامله ای به ضرر کسی که به او کار یا معامله ای را سپرده است و به نفع طرف مقابل انجام دهد یا از طرف مقابل وجهی دریافت کند که برخلاف عرف تجاری است، محکوم به جرم خیانت در امانت می شود.

مجازات خیانت در امانت

دلایل و راه های اثبات جرم خیانت در امانت:

خیانت در امانت از جرایم تخصصی، دشوار و پیچیده در مراجع قضایی می باشد. مواردی که شاکی باید در دادگاه اثبات کند، شامل موارد زیر میباشد: 1- سپردن مال: یعنی شاکی باید ثابت کند که مال را به متهم سپرده بوده است. 2- شاکی باید ثابت کند مالک آن مال یا متصرف قانونی آن بوده است. 3- شاکی باید اثبات کند امین (کسی که مال نزد او امانت بوده است)، با سوء نیت و از روی عمد، مال امانی را تلف، مفقود و ... کرده است و کار او سهل انگاری، غیر عمد و از روی اشتباه نبوده است.

دلایل و اماراتی که شاکی می تواند به آن ها استناد کند:

شهادت شهود، گزارش کلانتری و پلیس، سند مالکیت مال یا اموال، فایل صوتی و فیلم ویدیویی یا پرینت پیامک هایی  که با آن ها میتوان اثبات کرد که مال یا اموال به متهم سپرده شده یا نزد او به امانت گذاشته شده است و همچنین سوگند و در نهایت علم قاضی از دلایل و اماراتی هست که میتوان جرم خیانت در امانت را اثبات نمود.

مراحل شکایت جرم خیانت در امانت:

شاکی ابتدا باید با تنظیم شکوائیه که بهتر است از وکیل و یا  مشاوران و کارشناسان حقوقی در تنظیم آن مشورت و کمک بگیرد، به دفاترخدمات قضایی مراجعه کرده و شکایت خود را ثبت نماید تا دادسرای محل وقوع جرم، تحقیقات را آغاز کرده و بعد از پایان تحقیقات قرار نهایی مجرمیت را صادر نماید . سپس دادسرا پرونده را به دادگاه کیفری دو برای بررسی نمودن مستندات و دلایل و قراره صادر شده، ارسال می نمایند تا حکم نهایی صادر شود که البته حکم صادره قابل اعتراض می باشد.

نمونه شکوائیه خیانت درامانت:

دادستان محترم عمومی با عرض سلام و احترام اینجانب ............... خودروی سواری خود را که پژو 206 سفید به شماره پلاک ............... به عنوان امانت در تاریخ ............ به مشتکی عنه آقای ................ سپرده ام که قرار بود سه روز بعد به من استردارد کنند اما پس از سه روز و در تاریخ مقرر، هنگامی که  از وی درخواست خودروی امانی را کردم ایشان از بازگرداندن و استرداد خودرو، خودداری کردند و اینجانب برای پس گرفتن خودروی خود اظهارنامه ای به شماره ..................... در تاریخ .................. به ایشان ارسال کردم که در این اظهارنامه  مورد امانت (خودروی اینجانب)  از مشتکی عنه مطالبه گردید اما ایشان هیچ اقدامی برای بازگرداندن و استرداد مال امانی انجام ندادند. فلذا با توجه به مستندات و ادله ی اینجانب که شامل شهادت شهود، پرینت پیامک ها و اظهارنامه می باشد، رفتار و فعل ارتکابی مشتکی عنه با استناد به ماده ی 674 قانون مجازات اسلامی خیانت در امانت محسوب می شود. بنابرین  اینجانب تقاضای تعقیب کیفری و مجازات مشتکی عنه را دارم، همچنین با توجه به این که خسارت های وارد شده به بنده مبلغ .............. ریال است در خواست صدور و اجرای فوری دستور تامین خواسته را دارم. پیشنهاد میشود برای رسیدن به نتیجه مطلوب و استفاده از تجربیات عالی بهترین وکلای کیفری تهران از کارشناسان و وکلای موسسه حقوقی حامیان عدالت کمک بگیرید. [xyz-ihs snippet="KHIANAT"] [xyz-ihs snippet="betrayal"][/vc_column_text][vc_tta_accordion style="modern" spacing="4" c_align="right" c_icon="triangle" active_section="1" collapsible_all="true" title="سوالات متداول"][vc_tta_section title="1-آیا سوء استفاده از چک سفید مهر و چک سفید امضاء، خیانت در امانت محسوب میشود؟" tab_id="1625923149598-035ab58b-f049e9a1-e392"][vc_column_text] پاسخ: بله، طبق ماده ی 673 قانون مجازات اسلامی، جرم خیانت در امانت محسوب می شود به دلیل این که از اعتماد فرد به ضرر کسی که چک را امضا کرده سوء استفاده شده است و مجازات آن یک تا سه سال حبس می باشد.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title="2- تفاوت خیانت در امانت با کلاهبرداری چیست؟" tab_id="1625923149960-bf9a604d-ff1fe9a1-e392"][vc_column_text]
  •  در هر دو مورد قربانی با میل و رضایت  خود مال را تحویل مجرم می دهد با این تفاوت که در کلاهبرداری، مجرم، متهم را فریب می دهد تا شخص، مال را با رضایت به مجرم تحویل دهد اما در خیانت در امانت هیچ عملیات متقلبانه ای صورت نمی گیرد و مال بدون فریب و صحنه سازی و با رضایت در اختیار امین قرار می گیرد.
  • در جرم کلاهبرداری همین که مجرم وجه یا مال را تحویل  می گیرد جرم صورت گرفته است اما در خیانت در امانت به صرف گرفتن مال از قربانی جرم صورت نمیگیرد و باید اعمالی همانند تصاحب، مفقود، تلف یا استفاده کردن از مال انجام شود تا جرم خیانت در امانت صورت گیرد.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title="3- مطالبه کردن چکی که به امانت داده شده است خیانت در امانت محسوب میشود؟" tab_id="1625923503268-54a1117f-f4e7e9a1-e392"][vc_column_text]پاسخ:  قطعا مطالبه و وصول چکی که به امانت داده شده است خیانت در امانت است، حتی اگر چک بابت ضمانت داده شده باشد نیز وصول چک، موجب خیانت در امانت است.[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1612786357565{margin-bottom: -1px !important;}"]

وکیل پرونده‌های کیفری خیانت در امانت

[/vc_column_text][vc_message message_box_color="blue" icon_fontawesome="fas fa-gavel"]

جهت اخذ مشاوره و ارتباط با وکلای پایه یک و وکلای تخصصی و باتجربه در خصوص پرونده های خینت در امانت با شماره های زیر تماس فرمایید.

تلفن های تماس :

(10 خط ) 02144850335📞  02144872230 📞  02144872231 📞

[/vc_message][/vc_column][/vc_row]

تماس فوری رایگان

با وکیل های پایه یک دادگستری

وکیل پایه یک ملکی

وکیل پایه یک خانواده

وکیل پایه یک کیفری

وکیل پایه دعاوی مالی

وکیل پایه دعاوی تجاری

با 10 خط ویژه از شنبه تا چهارشنبه پاسخگوی شما هستیم

حامیان عدالت

گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.