جرم سیاسی در قانون و مجازات آن :

جرم سیاسی از نظر حقوقی به جرم درون سیستمی می باشد. موضوع جرائم سیاسی در سال ها و به ویژه ماه های اخیر به یکی از داغ ترین موضوعات محافل حقوقی کشور تبدیل شده است. به طور کلی جرم سیاسی به جرمی گفته می شود که با هدف اصلاح امور کشور و بر علیه مدیریت آن انجام پذیرفته باشد.

همچنین جرم سیاسی باید بر علیه نهاد های سیاسی داخلی یا خارجی ارتکاب پیدا کرده باشد. دقت داشته باشید که حتی اگر مجرم قصد ضربه زدن به اصل نظام را نداشته باشد، اما موارد فوق را انجام داده باشد، یک مجرم سیاسی محسوب خواهد شد. در ادامه شما را با نکات مهم مرتبط با جرائم سیاسی و حقوق مجرم سیاسی در ایران آشنا خواهیم کرد.

بررسی مصادیق جرم سیاسی :

جرم سیاسی مانند برخی از دیگر جرائم دارای مصادیق مختلفی می باشد. در ادامه شما را با مهم ترین مصادیق جرائم سیاسی آشنا خواهیم کرد.

  • توهین یا افترا بستن به روسای سه قوه اصلی کشور، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، وزرا، معاونت رئیس جمهور، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای مجلس خبرگان و اعضای شورای نگهبان در لیست مصادیق جرائم سیاسی قرار می گیرد.
  • توهین به رئیس یا نماینده سیاسی خارجی که مطابق با قانون ( ماده ۵۱۷ قانون مجازات اسلامی کشور ) وارد خاک جمهوری اسلامی شده باشد، یکی از مصادیق جرائم سیاسی می باشد. دقت داشته باشید که در این حالت، جرم فرد برابر با توهین به روسای سه قوه می باشد.

مصادیق جرم سیاسی

دقت داشته باشید که در حقوق توهین تنها به معنی به کار بردن کلمات زشت و ناپسند نمی باشد. در حقوق هر نوع رفتاری از جمله گفتار، کردار و ... فرد که باعث از بین رفتن کرامت موارد فوق شود و حتی کلماتی که توهین معمولی به حساب می آیند، در لیست جرم سیاسی قرار می گیرد.

دقت داشته باشید که توهین به مقام معظم رهبری و امام خمینی (ره)‌ از توهین به مقامات مستثنی می باشد و جرمی مستقل تلقی می گردد. لازم به ذکر است که توهین به امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری جرم عمومی محسوب شده و طبق ماده ۵۱۲ قانون مجازات عمومی کشور قابل پیگیری می باشد.

جرم سیاسی و محاربه :

حقوق مجرم سیاسی در ایران وابسته به نوع جرمی است که فرد مرتکب شده است. جرم سیاسی و محاربه یکی از انواع جرائم سیاسی می باشد که با سایرین متفاوت است. مطابق با ماده ۲۷۹ قانون مجازات اسلامی کشور محاربه به قیامی مسلحانه علیه جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب ان ها به گونه ای است که امنیت عمومی کشور را تهدید کند. ( ماده ۲۷۹ :  محاربه عبارت از کشیدن سلاح به قصد جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب آنها است، به نحوی که موجب ناامنی در محیط گردد. هرگاه کسی با انگیزه شخصی به سوی یک یا چند شخص خاص سلاح بکشد و عمل او جنبه عمومی نداشته باشد و نیز کسی که به روی مردم سلاح بکشد، ولی در اثر ناتوانی موجب سلب امنیت نشود، محارب محسوب نمی شود. )

در حقیقت، وجه تمایز یک مجرم سیاسی با فرد محکوم به محاربه در این است که مجرم سیاسی با یک هدف عمومی و برای منافع جمعی می جنگد اما محاربه یک عمل شخصی می باشد که قصد دارم نظام عمومی جامعه را برهم بزند. دقت داشته باشید که در قانون، هیچ انگیزه ی شرافتمندانه ای برای محاربه وجود ندارد.

ماده ۲۸۱ قانون مجازات اسلامی :

راهزنان، سارقان و قاچاقچیانی که دست به سلاح ببرند و موجب سلب امنیت مردم و راه ها شوند محاربند.

جرم سیاسی

جرم سیاسی و فحشا و فساد فی الارض :

برای بررسی جرم سیاسی و فحشا و فساد فی الارض باید به سراغ ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی بروید. در این ماده اینگونه بیان شده است که :

ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی :

هرکس به طور گسترده، مرتکب جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد، جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور، نشر اکاذیب، اخلال در نظام اقتصادی کشور، احراق و تخریب، پخش مواد سمی و میکروبی و خطرناک یا دایر کردن مراکز فساد و فحشا یا معاونت در آنها گردد به گونه ای که موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور، ناامنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی، یا سبب اشاعه فساد و فحشا در حد وسیع گردد مفسد فی الارض محسوب و به اعدام محکوم می‌گردد.

تبصره- هرگاه دادگاه از مجموع ادله و شواهد قصد اخلال گسترده در نظم عمومی، ایجاد ناامنی، ایراد خسارت عمده و یا اشاعه فساد و فحشا در حد وسیع و یا علم به موثر بودن اقدامات انجام شده را احراز نکند و جرم ارتکابی مشمول مجازات قانونی دیگری نباشد، با توجه به میزان نتایج زیانبار جرم، مرتکب به حبس تعزیری درجه پنج یا شش محکوم می‌شود.

بیشتر بخوانید: مجازات جرم سیاسی

حقوق مجرم سیاسی در ایران

حقوق مجرم سیاسی در ایران و نحوه برخورد با آن :

حقوق مجرمان سیاسی در ایران با حقوق سایر مجرمان متفاوت می باشد. جرائم سیاسی و مطبوعاتی در داخل کشور در ملاء عام پیگیری می شوند. جلسات دادگاه این مجرمان با حضور هیئت منصفه و به طور علنی برگزار خواهد شد. دقت داشته باشید که فرد مجرم می تواند در هر مرحله از دادگاه به سیاسی بودن متهم و محکوم شود.

امتیازات و حقوق مجرم سیاسی در ایران :

  • از مهم ترین امتیازات و حقوق مجرم سیاسی در ایران می توان به تفکیک محل بازداشت و محل زندان مجرمان اشاره نمودن به طوری که مجرمان سیاسی به هیچ عنوان در محل زندان مجرمان عادی حبس نخواهند شد.
  • یکی دیگر از حقوق مجرم سیاسی در ایران، عدم نیاز به پوشیدن لباس زندان می باشد. طبق قوانین تمامی مجرمان موظف می باشند در طول دوره ی حبس خود، از لباس مخصوص زندان استفاده کنند. اما مجرمان سیاسی از این قاعده مستثنی هستند.
  • مجرمان سیاسی حق ملاقات و مکاتبه با بستگان درجه یک خود را دارند.
  • مجرمان سیاسی غیرقابل برگشت می باشند.
بیشتر بخوانید: خروج از کشور فعالان و مجرمان ‏سیاسی

در انتها امیدواریم اطلاعات جامع و مناسبی در زمینه حقوق مجرم سیاسی در ایران به دست اورده باشید.

تلفن های تماس جهت مشاوره با وکیل سیاسی

(۱۰ خط ) ۰۲۱۴۴۸۵۰۳۳۵📞  ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۰ 📞  ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۱ 📞

حامیان عدالت

گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.