مقدمه :

مسائل سیاسی و مرتبط با سیاست در این روزها به داغ ترین مباحث محافل مختلف تبدیل  شده‌ است. به همین دلیل امروزه سوالات و شبهات مختلفی در زمینه برخورد با فعالان سیاسی و مجرمان سیاسی مطرح می شود. شرایط خروج از کشور  فعالان و مجرمان سیاسی یکی از مهمترین سوالاتی است که برای فعالان این عرصه و سایر افراد به وجود می آید.

در حال حاضر اخبار احکام مختلفی در زمینه مجرمان سیاسی در زمینه خروج از کشور در فضای مجازی و سایر مراکز ارتباطی مطرح میگردد. اما باید دقت داشته باشید که اغلب این موارد از نظر حقوقی صحت نداشته و با واقعیت مغایرت دارد. ما در این مقاله شرایط خروج از کشور فعالان و مجرمان سیاسی را از نظر قانونی بررسی میکنیم. همچنین نکات مهم و مرتبط با این مسائل را به شما معرفی خواهیم کرد.

چه افرادی مجرم سیاسی محسوب می شوند ؟

قانون جرم سیاسی جزو قوانینی میباشد که در سال‌های اخیر به تصویب رسیده و شبهات مختلفی در این حوزه برای فعالان حقوقی کشور وجود دارد. به عنوان مثال در حال حاضر شبهات مختلفی در زمینه تفاوت بین جرم های سیاسی و امنیتی برای فعالان حقوقی کشور مطرح می باشد.

مجرم سیاسی

در حال حاضر افراد مختلفی می توانند در لیست مجرمان سیاسی کشور قرار بگیرند که از مهمترین آنها می توان به فعالان سیاسی در فضای مجازی،  اغتشاشگران و برهم زنندگان نظم عمومی با اهداف سیاسی و در رتبه های بالاتر به افرادی که برای جاسوسی به کشور وارد می شوند اشاره کرد.

قوانین مرتبط با مجرمان سیاسی

 افرادی که اقدام به نشر اکاذیب، توهین یا دست به اصلاح نظام میزنند جزو مجرمان سیاسی قرار می گیرند. لازم به ذکر است، افرادی که به اتهام جاسوسی  تحت تعقیب قرار میگیرند،  جزو مجرمان سیاسی امنیتی محسوب می شوند. این افراد علاوه بر جنبه سیاسی از نظر جوانب امنیتی نیز مورد بازجویی قرار خواهند گرفت.

بیشتر بخوانید: مجازات جرم سیاسی

طبق ماده ۱۸۸ قانون آیین دادرسی کیفری :

زمانی که دسترسی به متهم حاصل نشده باشد بازپرس پرونده  با توجه به اهمیت و ادله وقوع جرم  میتواند دستور ممنوع الخروجی برای متهم را صادر نماید.  مدت دستور ممنوع الخروجی متهم دارای ۶ ماه اعتبار بوده و این عدد قابل تمدید نیز می باشد. لازم به ذکر است در صورتی که متهم در جلسه بازپرسی حاضر شود بلافاصله دستورات مرتبط با تغیب یا ممنوع الخروجی ایشان لغو خواهد شد.

لازم به ذکر است که در ماده ۲۴۷ قانون آیین دادرسی کیفری کشور نیز به این مسئله اشاره شده است.  در این ماده بیان می‌شود که بازپرس می تواند متناسب با جرم ارتکابی علاوه بر صدور قرار تامین،  دستور ممنوع الخروجی را نیز برای مدتی معین صادر نماید.

حکم ممنوع الخروجی

اعتراض به حکم ممنوع الخروجی :

بر طبق تبصره ۲ ماده ۲۴۷ قانون آیین دادرسی کشور :

 تمامی افرادی که حکم ممنوع الخروجی برای آنها صادر شده است می توانند به مدت ۱۰ روز به این حکم اعتراض نمایند.  دقت داشته باشید با توجه به اینکه صادرکننده حکم ممنوع الخروجی عضو چه ارگانی می باشد،  محل اعتراض به این حکم  تفاوت پیدا خواهد کرد. به عنوان مثال بدهکاران اجرایی کشور بر اساس ماده ۱۷ قانون گذرنامه به قوه مجریه ارجاع داده خواهند شد.

قوه مجریه نیز می‌تواند در صورت تقاضا و رضایت طلبکار مجوز خروج از کشور را صادر  کند. دقت داشته باشید در زمان صدور حکم ممنوع الخروجی تا زمانی که فرد متهم تبرئه نشود یا رضایت شاکی پرونده را جلب نکند. حکم ممنوع الخروجی برای آن باطل نشده مدت زمان اعتبار آن از سوی مراجع قضایی تمدید خواهد شد.

تفاوت جرم سیاسی با جرم امنیتی

تفاوت جرم سیاسی با جرم امنیتی :

همانطور که در بخش های قبلی مقاله نیز اشاره کردیم، تفاوت بین جرائم سیاسی و امنیتی جزو مهمترین شباهت حال حاضر برای فعالان حقوقی کشور محسوب می گردد. به طور کلی در حال حاضر تشخیص این مسئله که جرم سیاسی می باشد یا امنیتی،  بر عهده قاضی پرونده است.

به طور کلی قوانین موجود در زمینه جرایم سیاسی جزو قوانین ناقص کشور محسوب می گردند. زیرا در این قوانین اشاره مستقیم و واضح به مسائلی نظیر تفاوت‌های موجود بین فردی که به مسئولین توهین می کند یا شخصی که نقدهای سازنده دارد، نشده است.

نکات مهم مرتبط با شرایط خروج از کشور فعالان و مجرمان سیاسی :

  • به افراد و فعالان سیاسی توصیه می شود قبل از ارائه نقد های سازنده، انتشار پست و استوری سیاسی، نشر خبر و ... عواقب قانونی آن را در نظر بگیرند. همچنین به گونه ای عمل کنند که تفاوت نقد سازنده ایشان با مطالب منتشر شده از سوی مجرمان قابل تشخیص باشد. در غیر این صورت اثبات سیاسی نبودن فعالیت ایشان در مراجع قانونی پیگیری کننده مربوط به فعالان سیاسی کار بسیار سخت و دشواری خواهد بود.
  • در حال حاضر تفاوت های بسیار قابل توجهی بین مجرمان سیاسی و غیر سیاسی وجود دارد. تفاوت های موجود در بین این مجرمان حتی به لباس زندان ان ها نیز سرایت کرده است. به طوری که طبق قانونی مجرمان سیاسی نیاز به پوشیدن لباس زندان ندارند. همچنین مجرمان سیاسی اجازه ملاقات با خانواده داشته و می توانند مطالعه نیز داشته باشند. لازم به ذکر است که تفاوت های فوق تنها میان مجرمان سیاسی با سایر زندانیان مطرح می باشد و نحوه برخورد با مجرمان امنیتی مشابه با سایر زندانیان می باشد.

خروج از کشور فعالان و مجرمان سیاسی

به طور کلی به شما توصیه می کنیم در زمینه شرایط خروج از کشور فعالان و مجرمان سیاسی و سایر موارد مرتبط با  آنها، از فعالان حقوقی مانند وکلای مجرب و با سابقه کمک بگیرید. زیرا در این مورد نکات و شبهات مختلفی وجود دارد که می تواند سبب گمراهی عمومی شوند.

بیشتر بخوانید: کفیل سیاسی چیست؟

 در انتها به شما توصیه می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه شرایط خروج از کشور فعالان و مجرمان سیاسی و سایر نکات مرتبط با ایشان به وب سایت گروه وکلای حامیان عدالت مراجعه فرمایید. این گروه مجرب و با سابقه می تواند به شما در حل مسائل مختلف حقوقی و قضایی کمک نماید.

تلفن های تماس جهت تماس و مشاوره با وکیل پایه یک

(۱۰ خط ) ۰۲۱۴۴۸۵۰۳۳۵📞  ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۰ 📞  ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۱ 📞

حامیان عدالت

گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.