قرار کفالت، یکی از انواع قرارهای تأمینی است که دادسرا صادر می کند. این قرار، توسط بازپرس پرونده و نزد مقام قضائی، به جهت تضمین حقوق شاکی و اطمینان از بازگشت متهم، تنظیم و صادر می شود.

گروه وکلای حامیان عدالت در این مقاله به بیان تعریف کفیل، شرایط کفیل، قرار کفالت، انواع کفالت و کفالت در قانون جدید می پردازد. اگر می خواهید اطلاعاتی راجع به این موضوع به دست آورید، مطالعه ادامه این مطلب، توصیه می شود.

کفیل و قرار کفالت

با وقوع یک جرم، ممکن است برای جلوگیری از فرار شخص یا اشخاصی که به عنوان متهم پرونده، دستگیر می شوند، با توجه به جرم ارتکابی و شرایط متهم، با هدف تضمین حقوق مجنی علیه، تا زمان تکمیل تحقیقات، یکی از انواع قرارهای تامین صادر شود.

ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری، انواع قرارهای تامین صادره جهت دسترسی به متهم و حضور به موقع او، جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او و تضمین حقوق بزه دیده جهت جبران ضرر و زیانی که به او رسیده است را نام می برد.

طبق این ماده بازپرس بعد از تفهیم اتهام و انجام تحقیقات لازم، در صورت وجود دلایل کافی، یکی از قرارهای تامین مذکور در این ماده را صادر می کند.در بند «ح» این ماده قرار کفالت، تحت عنوان «اخذ کفیل با تعیین وجه الکفاله» نام برده می شود.

به موجب قرار کفالت، متهم، شخص ثالثی را تحت عنوان کفیل به بازپرس پرونده معرفی می کند تا این فرد، با تعهد وجه الکفاله، تضمین دهد که متهم را در مواقع لزوم، نزد مرجع قضایی حاضر نماید و در غیر این صورت، باید مبلغ وجه الکفاله مندرج در قرار کفالت را بپردازد.

کفیل و قرار کفالت

کفیل، به شخصی گفته می شود که به موجب قرار کفالت، از سوی متهم به دادگاه معرفی می شود. طبق قانون آیین دادرسی کیفری، شخصی که کفیل می شود باید، اهلیت قانونی و استطاعت مالی کافی را، داشته باشد.

ماده 221 قانون آیین دادرسی کیفری در این رابطه بیان می دارد که کفالت شخصی پذیرفته خواهد شد که ملائت (به معنای توان مالی و ثروت) او به تشخیص بازپرس پرونده برای پرداخت وجه الکفاله محل شک و تردید نباشد. یعنی توان مالی کافی برای پرداخت وجه الکفاله را داشته باشد.

ادامه ماده بیان می کند: در صورتی که بازپرس ملائت کفیل را احراز نکند، مراتب را فورا به نظر دادستان می رساند. در این حالت، دادستان موظف است در همان روز، موضوع را رسیدگی کند و نظر خود را در این باره بیان کند. تشخیص دادستان برای بازپرس الزامی است. با تایید نظر بازپرس از سوی دادستان، مراتب در پرونده درج خواهد شد.

بنابراین، با معرفی کفیل از سوی متهم به دادسرا و صدور قرار قبول کفالت، متهم بازداشت نخواهد شد.لازم به ذکر است صدور قرار کفالت، شرایط خاص خود را دارد، و تنها در صورتی می توان از مزایای آن، استفاده کرد که شرایط صدور این قرار، رعایت شود.

ویژگی های کفیل

کفیل، باید ویژگی های مشخص در قانون را داشته باشد و تنها با احراز این شرایط است که قرار قبولی کفالت، صادر می شود. این ویژگی ها عبارتند از:

  • اهلیت قانونی کفیل یعنی: بلوغ، رشد، عقل و عدم جنون، سفاهت و صضیر بودن
  • ملائت و توانایی پرداخت وجه الکفاله با تایید بازپرس

انواع قرار کفالت

انواع قرار کفالت

در مواردی که میزان خسارت و حساسیت جرم ارتکابی کم باشد، قرار کفالت، از سوی صاحبان جواز کسب نیز پذیرفته می شود و با این کفالت، متهم، موقتا از بازداشت، آزاد می شود.

اما در مورادی که، میزان خسارت بالا باشد و یا حساسیت جرم ارتکابی زیاد باشد، قرار کفالت، تنها با معرفی کفیل از میان کارمندان رسمی دولت که فیش حقوقی و سقف حقوق مشخصی دارند، پذیرفته می شود و با صدور قرار قبولی کفالت، موقتا، متهم آزاد می شود.

در قانون، انواعی برای قرار کفالت بیان نشده، اما بر اساس رویه قضائی می توان کفالت را به دو نوع عمده تقسیم نمود:

  • کفالت با جواز کسب در جرایم با اهمیت کم و میزان خسارت پایین
  • کفالت کارمندان رسمی دولت دارای فیش حقوق در جرایم مهم و خسارات زیاد

مبلغ وجه الکفاله

همانطور که بیان شد، ماده 217، قرار کفالت را تحت عنوان «اخذ کفیل با تعیین وجه الکفاله» معرفی می کند.

وجه الکفاله، به مبلغی گفته می شود که کفیل در قرار کفالت، تعهد کرده است در صورت عدم حضور متهم در مرجع قضائی در مواقع لزوم، آن را پرداخت خواهد کرد. در واقع این مبلغ، تضمینی برای بازگردان متهم توسط کفیل، است که از جانب بازپرس در قرار کفالت، تعیین می شود.

ماده 219 قانون آیین دادرسی کیفری، در رابطه با میزان وجه الکفاله مبلغ وجه التزام، مقرر نموده: مبلغ وجه‏ الکفاله، در هر حال نباید از میزان خسارت وارد به بزه‏ دیده کمتر باشد.

در مواردی که دیه یا خسارت زیاندیده از طریق بیمه قابل جبران است، بازپرس با در نظر گرفتن مبلغ قابل پرداخت از سوی بیمه، قرار تامین متناسب را صادر می کند. بنابراین تعیین مبلغ وجه‏ الکفاله با بازپرس پرونده و طبق مقررات انجام می شود.

قرار کفالت در قانون جدید

قرار کفالت در قانون جدید

قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392، در موارد مختلفی به موضوع قرار کفالت می پردازد. از جمله در ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری جدید، موضوع قرار کفالت را مد نظر قرار داده است.

همانطور که گفته شد، قرار کفالت با عنوان اخذ وکیل با تعیین وجه الکفاله، در ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری، جهت تضمین حقوق بزه دیده و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم، صادر می شود و موجب آزادی موقت متهم، تا زمان صدور حکم می شود.

طبق تبصره یک و سه این ماده، قرار کفالت، زمانی صادر می شود که متهم، از پذیرش قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام، قرار التزام به عدم خروج از حوزه قضائی با قول شرف، قرار التزام به عدم خروج از حوزه قضائی با تعیین وجه التزام و قرار التزام به معرفی نوبه‏ ای خود به صورت هفتگی یا ماهانه به مرجع قضائی یا انتظامی با تعیین وجه التزام، امتناع کند و تضمین حقوق بزه‏ دیده به طریق دیگری، ممکن‏ نباشد.

ماده 223 آیین دادرسی کیفری نیز به این موضوع می پردازد که بازپرس در رابطه با قبول کفالت، قرار صادر می کند و بعد از امضای کفیل، خود نیز آن قرار را امضاء می کند و با درخواست کفیل یا، تصویر قرار را به آن ها می دهد.

وکیل برای قرار کفالت

وکیل برای قرار کفالت

با توجه به اینکه برای کفیل گرفتن نیاز به شرایط خاصی وجود دارد و هم کفیل و هم جرم ارتکابی باید به نحوی باشد تا مشمول این امر واقع شود و با توجه به اینکه در موارد عدم حضور متهم، کفیل باید وجه الکفاله را بپردازد و یا نسبت به آن اعتراض کند، انجام این امور نیاز به اطلاع و اشراف بر قوانین این حوزه و آشنایی افراد با روند کار و رویه قضائی دارد.

بنابراین بهترین اقدام در این موارد مراجعه به یک وکیل پایه یک متخصص و اخذ راهنمایی، برای انجام این کارهاست.

وکیل متخصص در امور کیفری به راحتی می تواند، در رابطه با راه های آزادی از بازداشت موقت، اخذ کفیل، درخواست قرار کفالت و یا اعتراض به پرداخت وجه الکفاله و رفع مسئولیت کفیل، به موکل خود راهنمایی دهد و یا اینکه با بر عهده گرفتن پرونده اقدامات حقوقی لازم در این رابطه را انجام دهد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با قرار کفالت، اخذ کفیل، اعتراض به پرداخت وجه الکفاله و امور مربوط به موضوع کفالت، می توانید با وکلای متخصص ما در گروه وکلای حامیان عدالت در تماس باشید و از بهترین خدمات مشاوره حقوقی این مجموعه برخوردار شوید.

تماس و مشاوره با وکیل کفالت :

(۱۰ خط ) ۰۲۱۴۴۸۵۰۳۳۵📞  ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۰ 📞  ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۱ 📞

حامیان عدالت

گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.