در این مقاله به بررسی مجازات خوردن مشروب و شرب خمر در ماه رمضان خواهیم پرداخت. اما قبل از آن ارتکاب به این جرم را به صورت کلی و جامع مورد بررسی قرار خواهیم داد. در نتیجه برای آشنایی بیشتر با نکات مرتبط با این جرم، حکم صادره برای آن و ... در ادامه همراه ما باشید.
شرب خمر در واقع عبارتی است که در فقه و حقوق برای مصرف مشروبات الکلی و شراب خواری در نظر گرفته می شود. این واژه از نظر لغوی به معنی مصرف هر نوع ماده سکر آور یا مست کننده می باشد. ماده ای که فرد مصرف کننده بعد از آن قوه عقلانی خود را از دست داده و در کنترل اختیارات و اعمال آن، اختلال ایجاد می شود.
در زمینه شرب خمر باید به این نکته دقت داشته باشید که تزریق و تدخین مشروبات الکلی و مواد مستی آور نیز موجب مجازات خواهد شد و تنها با خوردن این مواد شامل مجازات نخواهید شد.
در قوانین جدید تصویب شده در سال ۱۳۹۲ شمسی، در مواد ۲۶۶، ۲۶۵ و ۲۶۴ به شرب خمر پرداخته شده است. طبق ماده ۲۶۴ قانون مجازات اسلامی :
مصرف مسکر از قبیل خوردن، تزریق و تدخین آن، کم باشد یا زیاد، جامد باشد یا مایع، مست کند یا نکند، خالص باشد یا مخلوط به گونهای که آن را از مسکر بودن خارج نکند، موجب حد است.
در ماده ۲۶۴ مجازات اسلامی، مصرف مسکرات ( مشروبات مستی آور یا مست کننده ) مجازاتی برابر با ۸۰ ضربه شلاق دارد. لازم به ذکر است که این شدت این حکم برای زنان و مردان هیچ تفاوتی ندارد و به یک شکل اجرا خواهد شد. لازم به ذکر است که در ماده ۷۰۱ قانون مجازات نیز به مشروب خوردن اشاره شده است. در این ماده برای مشروب خورد در اماکن و معابر عمومی علاوه بر ۸۰ ضربه شلاق، دو الی ۶ ماه حبس نیز در نظر گرفته شده است.
شخص غیر مسلمان اگر در خفا و اماکن شخصی مرتکب شرب خمر شود، هیچ مجازاتی برای آن وجود ندارد. اما اگر این شخص در اماکن و معابر عمومی اقدام به شرب خمر کند، به ۸۰ ضربه شلاق محکوم می شود. در نتیجه دقت داشته باشید که افراد غیر مسلمان هم حق خوردن مشروب در اماکن عمومی را نخواهند داشت.
بیشتر بخوانید: مجازات حمل مشروب برای اولین بار
اگر شخصی برای ۳ بار محکوم به شرب خمر شود و جرم آن به صورت قطعی ثابت گردد، برای بار چهارم به اعدام محکوم می گردد. در نتیجه مجازات اثبات قطعی شرب خمر برای بار چهارم، اعدام می باشد. طبق ماده ۱۳۶ قانون مجازات اسلامی :
مصرف مسکر از قبیل خوردن، تزریق و تدخین آن، کم باشد یا زیاد، جامد باشد یا مایع، مست کند یا نکند، خالص باشد یا مخلوط به گونهای که آن را از مسکر بودن خارج نکند، موجب حد است. دقت داشته باشید که این حد بر افراد دیوانه و کافر جاری نخواهد شد.
در ماده ۷۰۲ قانون مجازات اسلامی به مجازات فروشنده، پخش کننده و ... مشروبات اشاره شده است. طبق این ماده :
نگهداری، خرید و فروش و در معرض فروش قرار دادن هرگونه مشروبات الکلی، هفتاد و چهار ضربه شلاق و 6 ماه تا 1 سال مجازات حبس و همچنین پرداخت جریمه ی نقدی به اندازهی 5 برابر ارزش عرفی محموله را دارد.
لازم به ذکر است که اگر کارکنان نهاد های دولتی، قوای سه گانه و ... در این امور شرکت داشته باشند، علاوه بر موارد فوق به ۱ تا ۵ سال حبس محکوم می شوند. به علاوه از هر گونه اشتغال در نهاد های دولتی نیز محروم خواهند شد.
مجازات خوردن مشروب در ماه رمضان با مجازات شرب خمر در ماه های عادی یکسان می باشد. البته دقت داشته باشید که اگر این امر زمان روزه داری اتفاق بیفتد شامل مجازات بیشتری خواهد شد. شرب خمر در زمان روزه داری باعث می شود تا فرد مجرم علاوه بر محکوم شدن به حد عادی به حبس و شلاق روزه داری نیز محکوم شود. در نتیجه برای به وجود آمدن تفاوت در مجازات شرب خمر در ماه رمضان با ماه های عادی، این جرم باید در اماکن عمومی و در حین روزه داری رخ داده باشد.
ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی در زمینه روزه خواری در ماه رمضان به شرح زیر است :
هر کس علناً در انظار و اماکن عمومی و معابر تظاهر به عمل حرامی نماید، علاوه بر کیفر عمل به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم می گردد و در صورتی که مرتکب عملی شود که نفس آن عمل دارای کیفر نمیباشد ولی عفت عمومی را جریحهدار نماید فقط به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
بیشتر بخوانید: تخفیف مجازات مشروبات الکلی
اولین راه برای اثبات شرب خمر در ماه مبارک رمضان، اقرار فرد متهم می باشد. فرد متهم باید در کمال صحت عقل، سلامت روان و بلوغ، اقرار کند که مایع مسکن کننده یا همان مسکر را مصرف کرده است. دقت داشته باشید که اقرار به مرتکب شدن این جرم باید در دادگاه و در محضر قاضی باشد. در نتیجه اقرار در کلانتری و پیش ماموران نیرو های انتظامی دلیل بر اثبات جرم خوردن مشروب نخواهد شد و این اقرار باید در دادگاه صورت گرفته باشد.
اثبات جرم خوردن مشروب در ماه رمضان با شهادت شاهدین نیز امکان پذیر خواهد بود. برای اثبات این جرم باید ۲ شاهد مرد بالغ، حلال زاده و عاقل در دادگاه حضور یابند.
علم قاضی به ارتکاب جرم :علم قاضی یکی دیگر از راه های اثبات این جرم می باشد. قاضی پرونده می تواند با کمک شواهد، مستندات و ... موجود مطلع بشود که شخص مرتکب جرم شده است.
در انتها امیدوارم اطلاعات مناسبی در زمینه مجازات خوردن مشروب به دست آورده باشید و با فرآیند اثبات این جرم نیز آشنا شده باشید.
[xyz-ihs snippet="mashroobramezan"]جهت اخذ مشاوره و ارتباط با وکلای پایه یک و وکلای تخصصی و باتجربه حامیان عدالت در خصوص پرونده های شرب خمر با شماره های زیر تماس فرمایید.
تلفن های تماس :
گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.
آدرس : شریعتی، بالاتر از میرداماد، رو به روی مترو شریعتی، برج مینا، طبقه ۹، واحد ۴
تلفن : ۰۲۱۲۶۷۰۲۵۱۸ _ ۰۲۱۲۲۸۹۴۸۱۹ (۱۰ خط ویژه)
ایمیل : info@hamyanedalat.com
شنبه تا چهارشنبه ، از ساعت ۹ الی ۱۹ پاسخگوی شما هستیم.