بیع صرف

بیع صرف یکی از انواع معامله و بیع است. بیع به معنای خرید و فروش است که در احکام فقهی شرایط و انواع مختلفی دارد و شامل مواردی همچون: بیع نقد، بیع مساومه، بیع نسیه، بیع مرابحه، بیع صرف و ... می شود.

منظور از بیع صرف، معامله و خرید و فروش طلا در برابر طلا، یا نقره در برابر نقره و یا بالعکس یعنی طلا در برابر نقره می باشد. یعنی اینکه یک طرف معامله که مبیع است، طلا یا نقره باشد و طرف دیگر که ثمن نامیده می شود نیز طلا یا نقره باشد.

بنابراین در صورتی که مورد معامله در یک طرف بیع، طلا و نقره باشد اما در طرف دیگر، پول و وجه نقد یا چیزی غیر از طلا و نقره باشد، این بیع، با عنوان بیع صرف نامیده نمی شود.

بیع صرف

پس اگر صرافی یا طلا فروشی، مقداری طلا را در برابر دریافت پول بفروشد، بیع صرف محقق نشده است. حتما باید هر دو طرف، طلا یا نقره (چه بصورت سکه یا غیر آن) باشد. سوالی که در مورد بیع صرف وجود دارد این است که آیا قابل وکالت دادن است یا خیر؟ در ادامه این مطلب که از سوی گروه وکلای حامیان عدالت ارائه می شود، درباره وکالت در بیع صرف صحبت خواهد شد.

وکالت در بیع صرف

بیع صرف از عقود عینی است که شرط صحت آن طبق احکام فقهی، قبض هر دو نفر در همان مجلس بیع است. پس در صحت بیع صرف، قبض کردن هر دو طرف معامله در همان مجلس شرط‏‎ ‎‏است، بنابراین اگر طرفین معامله از مجلس معامله پراکنده شوند و قبض توسط هر دو طرف انجام نشود، این بیع باطل است.

اما اگر مقداری از مبیع و ثمن قبض شود، در این حالت بیع تنها نسبت به همان مقدار صحیح خواهد بود و در مورد آنچه قبض نشده است، باطل است.

این عملیات قبض دو طرف معامله در فقه، تقابض نامیده می شود. تقابض، زمانی شرط است که معاوضه در قالب عقد بیع صرف باشد و الا در عقودی مانند: صلح و عوض و هبه و ... تقابض شرط نیست. ظاهرا با توجه به نظر فقهاء، لازم نیست این قبض خارجی باشد، بلکه در ذمه بودن هم برای تحقق آن، کفایت می کند.

وکالت در بیع صرف

بنابراین با توجه به احکام فقهی، بین دو نفری که می خواهند با هم بیع صرف داشته باشند، یک طرف می تواند طرف مقابل را وکیل کند که از طرف او طلا یا نقره را قبض کند.

یا اینکه اگر فردی از دیگری مقداری طلا طلبکار باشد و به او بگوید که آن ها را به نقره تبدیل کن، و بدهکار هم راضی باشد، در این صورت بدهکار می تواند عوض طلا را بر ذمه بگیرد و این کار او صحیح است، چرا که در واقع طلبکار، بدهکار را برای فروش آنچه در ذمه دارد، وکیل نموده است.

 

با توجه به توضیحات ارائه شده، انجام بیع صرف در احکام فقهی، قابل وکالت دادن است و وکیل می تواند از سوی موکل خود قبض مبیع یا ثمن را انجام دهند.

وکیل در بیع صرف می تواند یکی از طرفین معامله باشد و یا اینکه شخص ثالثی باشد. وکیل در بیع صرف، اگر شخص سوم باشد، باید علاوه بر انجام بیع، قبض و اقباض را هم از جانب طرفین انجام دهد.

شرایط صحت بیع صرف

شرایط صحت بیع صرف

با توجه به مطالبی که بیان شد، باید گفت، برای اینکه یک بیع صرف از نظر شرعی به صورت صحیح واقع شود باید شرایطی خاصی در آن رعایت شود. این شرایط عبارتند از:

ربوی نبودن معامله:

یعنی وزن ثمن و مبیع در صورتی که طلا در برابر طلا، و نقره در عوض نقره با یک کیفیت فروخته می شود، باید یکسان باشد. اما اگر طلا در برابر نقره معامله می شود، تفاوت وزن ایرادی ندارد اما باید ارزش برابر داشته باشند.

تقابض در همان جلسه عقد بیع:

همانظور که گفته شده قبض و اقباض ثمن و مبیع باید در همان جلسه عقد بیع، چه به صورت خارجی، چه به صورت قرار گرفتن در ذمه طرفین انجام شود.

به صورت کلی در مورد بیع صرف باید گفت که از موضوعات فقهی است و در صورت تصمیم به انجام آن، باید شرایط خاص آن نیز رعایت شود، انجام این بیع از طریق وکالت ممکن است و وکیل می تواند از سوی یک طرف یا هر دو طرف، این معامله را انجام دهد.

گروه وکلای حامیان عدالت ارائه دهنده انواع خدمات حقوقی، در خدمت شما عزیزان جهت پاسخگویی و ارائه مشورت و وکالت در زمینه انواع بیع و معاملات و سایر مسائل حقوقی و قانونی می باشد.

[xyz-ihs snippet="bayesarf"]

تلفن های تماس جهت مشاوره با وکیل بیع صرف

(۱۰ خط ) ۰۲۱۴۴۸۵۰۳۳۵📞  ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۰ 📞  ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۱ 📞

حامیان عدالت

گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.