به رسمیت شناختن تشکیل اجتماعات و راهپیمایی ها بدون سلاح در اصل 27 قانون اساسی به صراحت بیان شده است. بر اساس این اصل هر فردی حق تشکیل اجتماعات و راهپیمایی های مسالمت آمیز را دارد. این حق مقید است و مطلق نیست. البته به شرطی که این اجتماعات مخل به مبانی اسلام نباشد.

در تمامی کشورهای جهان قانون اساسی، برای حمایت از حقوق و آزادی های سیاسی شهروندان و تحدید قدرت حاکمیت تدوین می شود. در ایران هم قوانین و مقررات توسط خبرگان ملت به تصویب می رسد که اصل 27 هم مورد پر اهمیتی است. لازم است این قانون بیشتر بررسی و تحلیل شود.

درباره اصل 27 قانون اساسی چه می دانید؟

اصل 27 قانون اساسی

اصل 27 قانون اساسی یکی از مهم ترین حقوق ملت را در خود گنجانده است. در فصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مهمترین حقوق ملت تدوین شده است. موضوع اصل 27 در خصوص آزادی تجمعات و راهپیمایی ها هم در این حیطه است. این اصل دارای نکات برجسته ای است که باید حتما تفسیر و بررسی شود و بایدها و نبایدهای ان دقیقا مشخص شود.

مفاد مندرج در اصل 27 قانون اساسی

متن اصلی اصل 27 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بدین صورت است:

" تشکیل اجتماعات و راهپیمایی ها، بدون حمل سلاح، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد، آزاد است."

بر اساس این اصل راهپیمایی و اجتماعات جزء حقوق ملت است و قانون نباید در این زمینه سخت گیری کند.

اصل 27 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران حقی است که نباید نادیده گرفته شود.

یکی از مهمترین اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی، اصل 27 قانون اساسی است. تفسیرهایی که برای این اصل بیان شده است همه مشابه هستند. چون در این اصل به صراحات حق تشکیل اجتماعات و راهپیمایی را جزء حقوق ملت تعیین کرده است. البته در این اصل چندین نکته مهم تفسیر می شود. یکی از آنها برگزاری اجتماعات مسالمت آمیز است و دوم اینکه بدون سلاح این تجمعات برگزار شود.

برای تفسیر دقیق تر اصل 27 قانون اساسی باید تمام بخش های آن بررسی شود. به طور مثال در سال 1377 استفساریه ای با مضمون " مخل به مبانی اسلام در اصل 27 قانون اساسی چیست " توسط وزارت کشور از شورای نگهبان انجام شد. در این اصل مواردی که مبنی بر توضیح دقیق این عبارت باشد وجود ندارند. هیچ مرجعی برای تشخیص دقیق موضوع تعیین نشده است. در نتیجه شورا نگهبان هم جوابی برای این سوال ارائه نکرد. در واقع شورای نگهبان می تواند تنها به سوال کسانی همچون:

  • رئیس قوه قضاییه
  • هیات دولت
  • رئیس جمهور
  • هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی پاسخ دهد و می تواند به استفساریه پاسخی ندهد.

تفسیر حقوقی اصل ۲۷ قانون اساسی

تفسیر حقوقی اصل ۲۷ قانون اساسی

شورای نگهبان هیچ گونه تفسیر و توضیحی در خصوص اصل 27 قانون اساسی ارائه نکرده است. بنابراین لازم است که حتما نکات حقوقی این اصل تفسیر شود. اهمیت حقوق ملت چیزی نیست که نادیده گرفته شود. برای این حقوق ماده های مختلفی از قبیل:

  • آزادی مطبوعات در اصل 24 قانون اساسی
  • آزادی شغل در اصل 28 قانون اساسی
  • آزادی احزاب در اصل 26 قانون اساسی
  • اصل برائت در اصل 37 قانون اساسی تدوین شده اند. از این رو لزوم رعایت اصل 27 هم دو چندان می شود.

همانطور که از متن اصلی اصل 27 قانون اساسی برداشت می شود حق آزادی تشکیل اجتماعات و راهپیمایی ها به افراد داده شده است. برخورداری و اعمال این حق مطلق نیست و با محدودیت هایی همراه است. در نتیجه اصل 27 یک حق مقید است.

بیشتر بخوانید: بررسی حقوق مجرم سیاسی در ایران

اولین تفسیری که از اصل 27 قانون اساسی ارائه شده است این است که انجام راهپیمایی و تشکیل اجتماعات زمانی میسر است که افراد حاضر در این تشکلات هیچ گونه سلاحی نداشته باشند. تفسیر بعدی مربوط به عبارت مخل به مبانی اسلام است. معنی این عبارت واضح است اما شورای نگهبان منظور از این عبارت را موشکافانه بررسی نکرده و منظور از اخلال در مبانی را ارائه نکرده است.

اما چیزی که از این عبارت برداشت می شود این است که برگزاری راهپیمایی و اجتماعات باید به نحوی باشد که احکام اسلامی را زیر سوال نبرد. به عنوان مثال مسائل مهم و اعتقادی دین اسلام شامل توحید و معاد، عصمت و اهل بیت، کتب آسمانی، احکام و قوانین حاکم در نظام اسلامی و ... هستند که نباید در جریان راهپیمایی و اجتماعات دچار خدشه شوند. هر گونه اقدامی مرتبط با مبانی اسلامی که باعث ایجاد شک و بدبینی شهروندان شود ممنوع است.

جزئیات جدید ماده 27 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

اصل 27 قانون اساسی جمهوری اسلامی

اصل 27 قانون اساسی با بالا گرفتن اعتراضات اخیر بیشتر مورد توجه مسئولان قرار گرفته شده است. در ابتدا قرار بود که رئیس جمهور مکانی را برای تجمع معترضین تعیین کند و بیشتر نمایندگان مجلس و رئیس مجلس روی این امر تاکید کردند. نایب رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور اعلام کرده که طرح تعیین مکان برای تجمعات در حال آماده شدن است و بندهایی از آن آماده شده است.

به طور مثال اگر فردی به اموری اعتراض دارد می تواند در قالب دست نوشته یا بنر اعتراض خود را در مکان تعیین شده بیان کند. البته در جزئیات جدید همچنان باید هیچ گونه توهینی به مبانی اسلام و شریعت و مذهب نشود.

حتی اهانت به آرمان های انقلابی و شهدا هم ممنوع است. اعمال این محدودیت ها باعث می شود تا اعتراضی مسالمت آمیز انجام شود و حرف معترضین شنیده شود. توجه کردن به اصل 27 و اهمیت دادن بیشتر به آن باعث می شود تا مطالبات بحق مردم شنیده شود و آشوب و اعتراضات در این خصوص کم شود.

جمع بندی

همانطور که گفته شد در اصل 27 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مقرر شده است که تشکیل اجتماعات و راهپیمایی های مسالمت آمیز ازاد است و جزء حقوق شهروندی به حساب می آید. اما این اجتماعات باید بدون حمل سلاح و اخلال در مبانی اسلام انجام شوند. در نتیجه هر شهروندی حق دارد که به نسبت به شرایط و مشکلات اعتراض کند.

در جزئیات جدید سعی شده تا بندهایی را در این خصوص در مجلس به تصویب برسانند به طور مثال مکانی را مشخص کنند تا در آن مردم اعتراضات خود را با دست نوشته، بنر یا اعلامیه بدون جنگ و درگیری بیان کنند. اگر در خصوص نکات و موارد مهم در این طرح نیاز به اطلاعات دقیق تر دارید حتما با گروه وکلای حامیان عدالت مشورت کنید.

تلفن های تماس جهت مشاوره با وکیل پایه یک

(۱۰ خط ) ۰۲۱۴۴۸۵۰۳۳۵📞  ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۰ 📞  ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۱ 📞

حامیان عدالت

گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.