توجه به کلمات و استفاده صحیح از آن ها و توجه به تفاوت آن ها با یکدیگر در قراردادهای حقوقی، به دلیل آثاری که هریک از آن ها دارند، بسیار مهم و حائز اهمیت است.
عقد بیع و عقد صلح، از عقودی هستند که بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از هر کدام از کلمات بیع و صلح در متن قرارداد، آثار حقوقی متفاوتی دارد و به همین سبب اطلاع از معانی و تفاوت آن ها در علم حقوق نیز مهم خواهد بود.
اگر برای شما نیز این ابهام وجود دارد که تفاوت عقد بیع و عقد صلح چیست، مطالعه این مقاله که در رابطه با مقایسه بیع و صلح، توسط گروه وکلای حامیان عدالت، نوشته شده است، می تواند راهگشا باشد.
عقد بیع از جمله عقود معین است و به معنای خرید و فروش است. در قانون مدنی، عقد بیع در ماده 338 تعریف شده است به: تملیک عین به عوض معلوم.
عقد بیع طبق ماده 339، بعد از توافق و تراضی بایع و مشتری در موضوعات مشخصی که شامل مبیع و قیمت آن می شود و با ایجاب بایع و قبول مشتری واقع می شود. عقد بیع سه رکن دارد که شامل: بایع (فروشنده)، مشتری (خریدار) و مبیع (کالایی که مورد معامله قرار می گیرد) می شود.
اثر عقد بیع، انتقال مالکیت است و بعد از انعقاد بیع، مال از مالکیت فروشنده خارج و به مالکیت خریدار منتقل می شود.با انعقاد عقد بیع، مشتری مالک مبیع می شود و بایع یا فروشنده نیز مالک ثمن و بهای معامله خواهد شد.
عقد بیع از عقود لازم است، یعنی طرفین حق رجوع از عقد را ندارند و باید مفاد آن را به طور کامل اجرا کنند و فسخ آن به اراده دو طرف نیاز دارد.
بیشتر بخوانید: وکیل بیع صرفهمچنین به خرید و فروش روزانه ای که بین مردم انجام می شود، در اصطلاح فقهی و حقوقی معاطات گفته می شود. معاطات از عقود محسوب می شود اما در رابطه با بیع بودن یا نبودن آن اختلاف نظر وجود دارد. قانون مدنی در انتهای ماده 339 با بیان عبارت: «... ممکن است بیع به داد و ستد نیز واقع گردد.» به طور ضمنی معاطات را به عنوان بیع پذیرفته است.
عقد صلح، به معنای توافق و تراضی طرفین عقد، برای انتقال مالکیت است. تراضی، می تواند جنبه های مختلفی داشته باشد. این عقد از عقود لازم است یعنی هیچ کدام از طرفین حق فسخ قرارداد را نخواهند داشت مگر در موارد استثنائی که قانون تعیین کرده باشد.
عقد صلح، عقدی مستقل است که می تواند جایگزین عقود دیگر شود، اما آثار و احکام آن ها را نداشته باشد. طبق ماده ۷۵۸ قانون مدنی: صلح نتیجه معامله ای را به همراه دارد که جایگزین آن شده، اما شرایط و احکام آن را ندارد.
بنابراین اگر مورد صلح، عین باشد در برابر عوض، همان نتیجه عقد بیع را دارد اما شرایط و احکام بیع را ندارد. این امر موجب افزایش قراردادها و حاکمیت اراده افراد می شود.
با توجه به تعاریفی که از عقد بیع و عقد صلح بیان شد، می توان مقایسه ای بین بیع و صلح انجام داد و تفاوت این دو عقد را بیان کرد. با مقایسه عقد بیع و عقد صلح متوجه این تفاوت ها می شویم:
شناخت این تفاوت ها به جهت شرایط و آثار هر عقد در مسائل حقوقی بسیار اهمیت دارد. مثلا اموالی که قبل از فوت فردی به واسطه صلح منتقل شده باشد بعد از فوت او، مشمول پرداخت مالیات بر ارث نمی شود.
موضوع قراردادهای صلح بسیار متنوع است. در حال حاضر عقود و قراردادهایی که قابل تطبیق با هیچ عقدی نیستند، به وسیله صلح، جایز و قانونی محسوب می شوند.
از آنجا که هیچ کس در همه زمینه ها متخصص نیست، افرادی که سررشته ای در علم حقوق ندارند در زمان مواجهه با موضوعات و مشکلات حقوقی باید به متخصص آن مراجعه کنند.
عقد بیع و عقد صلح از جمله عقود و قراردادهایی هستند که در قانون مدنی به آن پرداخته شده است. زمانی که در این موضوعات و تشخیص عقد بیع از عقد صلح، دچار مشکلی شدید و یا نیاز به دریافت راهنمایی برای انعقاد قرارداد تحت این عناوین پیدا کردید، بهتر است از یک وکیل متخصص در عقود مشورت بگیرید تا هم از مفاد چنین عقودی مطلع شوید و هم از بروز مشکلات آتی جلوگیری نمایید.
در همین راستا، گروه وکلای حامیان عدالت با حضور بهترین وکیل های متخصص در تهران، آماده ارائه بهترین خدمات حقوقی در زمینه های مختلفی همچون عقود و قراردادها از جمله عقد بیع و عقد صلح می باشد.
تلفن های تماس جهت مشاوره با وکیل بهترین وکیل پایه یک
(۱۰ خط ) ۰۲۱۴۴۸۵۰۳۳۵📞 ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۰ 📞 ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۱ 📞
گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.
آدرس : شریعتی، بالاتر از میرداماد، رو به روی مترو شریعتی، برج مینا، طبقه ۹، واحد ۴
تلفن : ۰۲۱۲۶۷۰۲۵۱۸ _ ۰۲۱۲۲۸۹۴۸۱۹ (۱۰ خط ویژه)
ایمیل : info@hamyanedalat.com
شنبه تا چهارشنبه ، از ساعت ۹ الی ۱۹ پاسخگوی شما هستیم.