توبه در واقع یک عبارت و اصطلاح دینی است که به معنای بازگشت و دست کشیدن از گناه می باشد. این عبارت امروزه نه تنها در دین بلکه در قانون و حقوق نیز کاربرد داشته و مورد استفاده قرار می گیرد.
در دین اسلام از توبه به عنوان یک نهاد تربیتی یاد میشود که میتوان از آن به عنوان یک باب هدایت استفاده نمود. همچنین شما می توانید از توبه برای پیشگیری از وقوع جرایم مختلف و برائت از برخی مجرمین استفاده نمایید. در قانون مجازات اسلامی کشور ما نیز اصطلاح توبه دارای جایگاه مشخص و ویژه ای می باشد.
به طوری که بسیاری از مجرمین می توانند از این باب برای تخفیف در مجازات خود استفاده نمایند. ما در این مقاله بررسی خواهیم کرد که توبه نامه شامل چه کسانی می شود و چه افرادی می توانند از این راه برای کاهش مجازات خود استفاده کنند.
همانطور که در بخش قبلی مقاله گفته شد، توبه در قانون مجازات ایران دارای جایگاه ویژه می باشد. زیرا قانونگذاران کشور ما از چارچوب های شرعی برای تعیین حدود بسیاری از جرائم استفاده کرده اند. به طور کلی باب توبه برای جرائمی که دارای جنبه الهی می باشند، باز است.
به عنوان مثال فردی که مرتکب شرب خمر شود، جرمی مرتبط با حدود الهی را مرتکب شده است و می تواند از توبه استفاده نماید. اما جرایمی مثل قتل شامل توبه نامه نشده و نمی توان از این راه برای کاهش تخفیف جرایم استفاده کرد.
اگر می خواهید بدانید که توبه نامه شامل چه کسانی می شود بهتر است که به مواد قانونی مرتبط با این امر مراجعه فرمایید. امروزه مراجع و وب سایت های مختلفی اقدام به انتشار مطالب مختلف مرتبط با این موضوع کرده اند. اما بهترین و موثق ترین منبع برای آگاهی از این مطلب، مواد قانونی مرتبط با آن می باشد. برای مثال :
هر زمانی که متهم قبل از اثبات جرم (نه بعد از اثبات جرم) توبه کند و پشیمانی و اصلاح او برای قاضی دادگاه محرز شود، حد از او ساقط می شود. لازم به ذکر است که ماده فوق مربوط به جرائم حدی بوده و شامل سایر جرائم نخواهد شد. همچنین جرایم حدی قذف و محاربه نیز مستثنا از این قاعد می باشند.
در هنگام وقوع جرایمی که به حد الهی ختم می شوند ( به جز قذف و محاربه ) هرگاه متهم پرونده قبل از اثبات اتهامات و جرم خود توبه کند و ندامت و پشیمانی او برای قاضی پرونده پدیدار شود، حد شرعی و قانونی از او ساقط می شود. همچنین اگر جرمی که شامل شرایط توبه می شود با اقرار متهم ثابت گردیده باشد، در صورت توبه متهم پس از اثبات جرم نیز، دادگاه و مرجع قضایی می تواند عفو مجرم را توسط رئیس قوه قضائیه پیگیری و آن را از مقام معظم رهبری درخواست نماید.
در جرایمی تحت عنوان جرایم تعزیری با درجه شش، هفت و هشت چنانچه فرد متهم توبه کرده و پشیمانی و اصلاح عمل فرد برای قاضی دادگاه محرز شود ، مجازات از فرد ساقط می شود.
تبصره شماره ۱ :
توبه ای که تحت عنوان توبه محارب قرار دارد، می تواند قبل از دستگیری یا تسلط بر فرد متهم کارساز باشد و سبب سقوط حد آن شود.
تبصره شماره ۲:
در جرم هایی نظیر زنا و لواط هرگاه جرم با اغفال بزه دیده انجام شود، در صورت توبه با سقوط مجازات شرع روبرو خواهیم شد. اما فرد مجرم در ماده ۱۱۵ قانون مجازات اسلامی به حبس، شلاق تعزیری یا هر دوی آن ها محکوم خواهد شد.
در مواردی همچون قصاص، دیه، مجازات محاربه و حد قذف، توبه موثر نمی باشد و فرد مجرم نمی تواند از توبه نامه در راستای کاهش مجازات خود استفاده نماید. به عبارت بهتر در این موارد توبه موجب از بین رفتن مجازات مجرم نمی شود.
توجه داشته باشید که در پرونده هایی که شامل توبه می شوند، ادعا فرد متهم برای تخفیف در مجازات آن کافی نبوده و ندامت، پشیمانی و اصلاح ان باید بر قاضی پرونده به طور کامل محرز شود.
به طوری که حتی اگر بعد از قبول توبه فرد متهم ثابت شود که توبه ی ایشان ظاهری بوده و فرد مجرم اصلاح نشده است، عفو آن لغو و حد شرعی بر آن جاری خواهد شد. توجه داشته باشید که در موارد فوق اگر مجازات از نوع تعزیری باشد، فرد مجرم به حداکثر مجازات تعزیری محکوم خواهد گردید.
به شما توصیه می کنیم در زمان طرح یک توبه نامه به سراغ وکلای پایه یک مجرب و با سابقه فعال در این عرصه بروید و از ان ها برای تنظیم توبه نامه خود کمک بگیرید.
زیرا امروزه اجرام مختلفی شامل توبه شده و می توانید از آن در راستای تخفیف در مجازات خود استفاده نمایید. از مهم ترین جرائمی که می توان با کمک توبه نامه در مجازات ان ها گرفت، می توان به مواد مخدر، شرب خمر و ... اشاره کرد. در ادامه یک نمونه از توبه نامه های مرتبط با شرب خمر را بررسی خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید: توبه نامه زندانی مواد مخدر
احتراما به استحضار می رساند اینجانب ............ محکوم پرونده شماره ....... با توجه به آگاهی واقعی از درجه حرمت شرعی جرم ارتکابی و تنزل منزلت اجتماعی و انسانی و همچنین با توجه به وضعیت کنونی اینجانب مبنی بر احساس ندامت و سرزنش اجتماعی در راستای اصلاح خویش از کرده خود نادم و پشیمانم به صورت قلبی ،زبانی و عملی مبنی بر عدم تکرار،در محضر و درگاه الهی و خدای غفور توبه نموده ام علاوه براین جهت اظهار و اجرای آن نزد مقام محترم قضایی اعلام آمادگی اهدای توبه را دارم لذا با تقدیم این سوگند نامه تقاضای سقوط مجازات وفق مواد........... قانون مجازات اسلامی مصوب .......... از آن مقام محترم مورد تقاضاست. موفق باشید.
تلفن های تماس جهت مشاوره با وکیل در حامیان عدالت
(۱۰ خط ) ۰۲۱۴۴۸۵۰۳۳۵📞 ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۰ 📞 ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۱ 📞
[xyz-ihs snippet="tobenameshamel"]گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.
آدرس : شریعتی، بالاتر از میرداماد، رو به روی مترو شریعتی، برج مینا، طبقه ۹، واحد ۴
تلفن : ۰۲۱۲۶۷۰۲۵۱۸ _ ۰۲۱۲۲۸۹۴۸۱۹ (۱۰ خط ویژه)
ایمیل : info@hamyanedalat.com
شنبه تا چهارشنبه ، از ساعت ۹ الی ۱۹ پاسخگوی شما هستیم.