در جامعه با توجه به تعدد جرم ها و مجازاتی که برای آنها تعیین شده است وکلای بسیاری سعی بر احقاق حق افراد آسیب دیده دارند. یکی از این مجازات ها، مجازات ضرب و جرح عمدی همسر است که با توجه به ارتباط نزدیک زن و شوهر و کشمکش های فراوان در زندگی، ناملایمتی های بسیاری پیش می آید. این ناملایمتی ها گاهی منجر به ضرب و جرح عمدی و یا غیر عمدی می شود.

ضرب و جرح عمدی همسر چیست؟

مطالب حقوقی بسیاری در خصوص ضرب و جرح عمدی همسر وجود دارند. ضرب به این معنی است که صدماتی بر بدن وارد شده که بدون خونریزی و یا شکستن می باشد. مانند کوفتگی و یا کبودی که آثاری بر بدن بر جای می گذارد.

اما جرح به این معنی است که صدماتی که بر بدن وارد شده اند علایم بیشتر مانند شکستگی و یا خونریزی را بر جای گذاشته اند. مانند شکستگی استخوان و یا خراشیدگی که بر روی بدن آثار آنها قابل مشاهده می باشد.

ضرب و جرح عمدی همسر

جنایت بر عضو، عنوانی است که در قانون برای این اقسام از صدمات جرم انگاری شده است. که عبارت است از آسیب های پایین تر از قتل مانند جراحت، آسیب های وارده به بدن و یا حسهای بدن و یا حتی قطع عضو. بر حسب قانون در صورتی که جنایت بر بدن به صورت عمدی وارد شود در صورت درخواست فرد آسیب دیده و یا ولی دم، می توان او را قصاص و یا جرم را تبدیل به تعزیر و دیه نمایند.

بیشتر بخوانید: ضرب و جرح ساختگی

در مورد ضرب و جرح عمدی همسر نیز می توان با استفاده از مواد و قوانین، در موقع مناسب شکایت کرده و وی را قصاص کرد و یا مجازات وی را تبدیل به دیه و تعزیر تبدیل نمود که در ادامه به مجازات های مربوط به این جرم می پردازیم.

مجازات ضرب و جرح عمدی همسر

ضرب و جرح عمدی همسر با توجه به اینکه جرم شناخته می شود دارای عواقب حقوقی و کیفری می باشد که در ادامه به آنها می پردازیم.

قصاص:

مطابق مواد 386 و 387 قانون مجازات اسلامی در صورتی که جنایت بر عضو صورت گیرد و فرد آسیب دیده و یا ولی دم وی بخواهند در صورت فراهم بودن شرایط  قصاص می توانند مجرم را قصاص نمایند که شرایط قصاص در ادامه آورده شده است.

الف) قصاص در مقدار جنایت در تساوی باشد.

ب) قصاص عضو سالم در برابر ناسالم یا عضو اصلی در برابر عضو غیر اصلی و یا عضو کامل در برابر ناقص صورت نگیرد.

ج) خطر از بین رفتن فرد و یا ایراد صدمه بر عضو دیگر نباشد.

د) در جرم روی داده، مجرم از روی عمد جرم را مرتکب شده باشد.

دیه برای ضرب و جرح همسر

دیه:

بر طبق مواد 558 به بعد قانون مجازات های اسلامی در صورتی که شرایط قصاص وجود نداشته باشد مجرم به پرداخت دیه محکوم می شود.

در صورتی که جنایت غیر عمد روی داده باشد و یا جنایت عمدی که امکان قصاص آن وجود ندارد صورت گرفته باشد حکم پرداخت دیه صادر می شود. در مواردی که ضرب روی داده است نیز دارای مجازاتی است که در ادامه آورده شده است.

الف) سرخ شدن صورت: یک و نیم هزارم دیه کامل

ب) کبود شده صورت: سه هزارم دیه کامل

ج) سیاه شدن صورت: شش هزارم دیه کامل

د) تغییر رنگ بقیه اعضا: نصف موارد گفته شده در بالا

مجازات ضرب و جرح عمدی همسر

حبس:

بر طبق ماده 614 قانون مجازات اسلامی در صورتی که فردی به دیگری و با عمد ضرب و یا جرحی وارد کند که این ضرب و یا جرح منجر به ایراد صدمه از جمله شکستن و یا از کار افتادن عضوی از اعضای بدن شود یا اینکه باعث از کار افتادن حواس و هم چنین مرضی دائمی گردد، در صورتی که اقدام وی موجب بروز ناامنی اجتماعی شود و امکان قصاص آن وجود نداشته باشد به دو تا پنج سال و در صورت درخواست فرد آسیب دیده، به پرداخت دیه نیز محکوم خواهد شد.

لازم به ذکر است که مطابق قانون مجازات های کاهش مجازات حبس تعزیر این مجازات به حبس درجه شش تقلیل پیدا می کند که شش ماه تا دو سال حبس می باشد(به استثنای تبصره آن).

همچنین در صورتی که اسلحه به کار برده شده، چاقو و امثال آن باشد و صدمات وارده منجر به صدمات فوق نشود میزان حبس سه ماه تا یک سال خواهد بود.

ضرب و جرح و ایجاد حق طلاق برای زن

ایجاد حق طلاق برای زن:

بر اساس بند 4 ماده 311 قانون مجازات اسلامی یکی از مصادیق عسر و حرج زن ایراد ضرب و جرح توسط شوهر می باشد که این امکان را فراهم می آورد تا دادخواست طلاق را در دادگاه مطرح نماید.

بیشتر بخوانید: طلاق با یک بار ضرب و جرح

مصادیق عسر و حرج

1-  چنانچه زوج به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در یک سال و بدون عذر موجه زندگی مشترک را ترک نماید.

2-  چنانچه زوج به یک از مواد مخدر مبتلا باشد و یا معتاد به مصرف مشروبات الکلی باشد. که با توجه به نظر پزشک زوج از ترک آن امتناع ورزد و یا در صورت ترک به استفاده مجدد از آن بازگردد.

3-  در صورتی که زوج به 5 سال حبس و یا بیشتر  محکوم شود.

4-  هرگونه ضرب و شتم و سوء رفتار مستمر زوج که برای زوجه غیر قابل تحمل باشد.

5-  چنانچه زوج به بیماری های صعب العلاج دچار شود که منجر به اختلال در زندگی مشترک باشد.

بر اساس این ماده در صورتی که زندگی مشترک مابین زوجین باعث عسر و حرج زوجه شود و در دادگاه این مسئله اثبات شود زوجه می تواند در دادگاه دادخواست طلاق مطرح نماید و در این صورت دادگاه مرد را مجبور به طلاق می نماید. در صورتی که این اجبار میسر نباشد، زن با حکم حاکم شرع طلاق داده می شود.

اثبات ضرب و جرح عمدی همسر

اثبات ضرب و جرح عمدی همسر

شهادت شهود:

در صورت شکایت یک طرف و زیر بار نرفتن طرف دیگر گواهی گواهان می تواند راه حل باشد. مانند فرزندان، همسایه ها و نگهبان که شاهد ماجرا بوده اند.

اقرار:

خود فرد در مقابل قاضی و یا مامور نیروی انتظامی اعتراف نماید.

قسم:

با توجه به شرایط در صورتی که قاضی از طرفین بخواهد سوگند یاد کنند.

اماره:

صدا و فیلم ضبط شده در صورتی که اصالت آنها تایید شود.

علم قاضی:

با توجه به بررسی پرونده و صحبت های طرفین و شهادت شهود

[xyz-ihs snippet="zarbojarhhamsar"]  

تلفن های تماس جهت تماس و مشاوره با وکیل پایه یک

(۱۰ خط ) ۰۲۱۴۴۸۵۰۳۳۵📞  ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۰ 📞  ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۱ 📞

تماس فوری رایگان

با وکیل های پایه یک دادگستری

وکیل پایه یک ملکی

وکیل پایه یک خانواده

وکیل پایه یک کیفری

وکیل پایه دعاوی مالی

وکیل پایه دعاوی تجاری

با 10 خط ویژه از شنبه تا چهارشنبه پاسخگوی شما هستیم

حامیان عدالت

گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.