آشنایی با دعوای الزام به تنظیم سند رسمی از طرف فروشنده :

امروزه شما می توانید ملک مورد نظر خود را از دو طریق انتقال داده یا دریافت نمایید. تنظیم سند رسمی و تنظیم سند عادی، دو روشی است که شما می توانید از آن برای انتقال مالکیت ملک مدنظر خود استفاده نمایید. در ماده ۱۲۸۷ قانون مدنی در زمینه اسناد رسمی اینگونه بیان شده است:

اسنادی که در اداره ثبت اسناد یا دفاتر رسمی اسناد رسمی  یا نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آن‌ها بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشند، رسمی است. به موجب همین ماده از قانون مدنی تمامی اسنادی که رسمی نباشند، جز اسناد عادی محسوب می شوند.

در قانون کشور جمهوری اسلامی ایران، اسناد رسمی از اعتبار بسیار بیشتری نسبت به اسناد معمولی برخوردار می باشند. به همین دلیل دعوای الزام به تنظیم سند رسمی از طرف فروشنده، امروزه به یکی از پرونده های پر تکرار مراجع قضایی تبدیل شده است.

دعوای الزام به تنظیم سند رسمی از طرف فروشنده
بیشتر بخوانید: دعوای الزام به تنظیم سند رسمی چه نوع دعوای هست؟

لازم به ذکر است که ادعای انکار و تردید در زمینه اسناد رسمی امکان پذیر نمی باشد و تنها باید جعلی بوده ان ها اثبات گردد. در صورتی که این ادعا ها در زمینه اسناد عادی قابل بررسی می باشند. در زمینه اسناد رسمی باید دقت داشته باشید که دولت و مراجع قضایی تنها افرادی را به عنوان مالک ملک می شناسند که نام آن ها درون سند رسمی ذکر شده باشد.

دقت داشته باشید که در مورد برخی اموال مثل خودرو، اسناد عادی همچون برگه سبز خودرو برای اثبات مالکیت در مراجع قضایی کافی نمی باشد و فرد مالک باید سند رسمی مالکیت آن را به مراجع قضایی تحویل دهد. در ادامه به بررسی سایر نکات مرتبط با الزام به تنظیم سند رسمی از طرف فروشنده خواهیم پرداخت.

الزام به تنظیم سند رسمی از طرف فروشنده

اهمیت الزام به تنظیم سند رسمی از طرف فروشنده :

در بخش قبلی با اهمیت تنظیم سند رسمی آشنا شدیم و مزیت های برخورداری از آن را به شما معرفی کردیم. با این حال امروزه معاملات بسیار زیادی انجام می شود که هیچ سند رسمی برای آن ها تنظیم نمی شود. به عنوان مثال یک ملک بعد از دریافت مبلغی توسط مالک آن به فروش می رسد و بعد از آن هیچ اقدامی برای الزام به تنظیم سند رسمی از سوی دو طرف معامله انجام نمی گیرد.

این اتفاق سبب می شود که مالک جدیدی مال بر روی ملک خود استوار نباشد و از مزایای برخورداری از سند رسمی، بهره مند نگردد. دقت داشته باشید که تنظیم سند رسمی بعد از انجام معامله بر عهده فروشنده می باشد. حتی اگر این امر در سند عادی ملک به فروش رسیده ذکر نشده باشد، باز هم از نظر قضایی جز وظایف فرد فروشنده می باشد.

بیشتر بخوانید: دادخواست الزام به تنظیم سند پیش ‏فروش

دقت داشته باشید که فرد خریدار بعد از انجام معامله حتی به صورت شفاهی می توانید از فروشنده درخواتس کند که برای الزام به تنظیم سند رسمی ملک اقدام نمایند.

الزام به تنظیم سند با فروشنده :

اما اگر سند عادی مکتوبی بین فرد فروشنده و خریدار برای معامله وجود داشته باشد که به امضا طرفین رسیده باشد و فرد فروشنده از تنظیم سند رسمی امتناع ورزد، خریدار می تواند به مراجع قضایی شکایت کند. دقت داشته باشید که در این صورت فرد خریدار قبل از ادعای مالکیت باید دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی از طرف فروشنده را ثبت کرده و بعد از به نتیجه رساندن پرونده آن به سراغ ادعای مالکیت ملک خریداری شده برود.

بیشتر بخوانید: الزام به تنظیم سند رسمی پس از فوت فروشنده

در نتیجه خواسته ی الزام به تنظیم سند رسمی از طرف فروشنده نیاز به یک سند عادی دارد که مفاد ثبت شده درون آن قابل اثبات باشند تا دادگاه بتواند از آن استفاده کرده و تعهدات قانونی خود عمل کند.

نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی از طرف فروشنده :‌

خواهان : ..........

خوانده : ..........

وکیل : ...... وکیل پایه یک دادگستری  .......

تعیین خواسته و بهای آن :

 الزام به تنظیم سند رسمی ملک (الزام به تنظیم سند رسمی انتقال شش دانگ یک دستگاه آپارتمان مسکونی به پلاک ثبتی .... فرعی از ..... اصلی قطعه چهارم واقع در بخش ... حوزه ثبتی ..... به مساحت ..... متر مربع واقع در ....... به انضمام ........) مقوم به ....... ریال ارزش منطقه ای ملک ........ ریال

مطالبه خسارت (مطالبه خسارت بابت تخلف از انجام تعهد حضور در دفترخانه در تاریخ مقرر به مبلغ ...... .تومان به استناد توضیحات مندرج ذیل مبایعه نامه شماره .......... مورخ .........)

مطالبه خسارت (مطالبه خسارت تاخیر در اجرای تعهد به مبلغ ........ تومان بابت وجه التزام عدم تحویل مورد معامله مندرج در بند 6-7 مبایعه نامه شماره .......... مورخ ......... و مابقی تا زمان اجرای حکم) به مبلغ ...... ریال

مطالبه خسارات دادرسی

مطالبه خسارات دادرسی

دلایل و منضمات :

1- وکالتنامه به شماره ........... مورخ 15/1/1394 میزان تمبر مالیاتی به مبلغ ...... ریال باطل شد

2- مبایعه نامه به شماره ............ مورخ 1391/11/2

3- گواهی عدم حضور به شماره ...... مورخ 1/10/1392

4- فرم ثبت قرارداد به شماره ............ مورخ 16/11/1391

بیشتر بخوانید: الزام به تنظیم سند رسمی در ‏صلاحیت کجاست؟

توضیحات : 

ریاست محترم دادگاه

با سلام

احتراما به وکالت از خواهان آقای .......... مراتب ذیل را به عرض می رسانم :

موکل به موجب مبایعه نامه شماره ........ مورخ ...... دارای کد رهگیری .................... شش دانگ یک دستگاه آپارتمان مسکونی به پلاک ثبتی .... فرعی از ..... اصلی ...... در بخش ... حوزه ثبتی ..... به .........متر مربع واقع در تهران .......................................... به انضمام ............. را از خوانده آقای .............. با ولایت قهری آقای ......... خریداری نموده است. به موجب بند 4-1 مبایعه نامه مذکور طرفین متعهد شدند جهت تنظیم سند رسمی مورخ ........ بر دفتر اسناد رسمی شماره ...... حاضر شوند ولی متاسفانه خوانده محترم به موجب گواهی عدم حضور شماره ...... مورخ ....... در دفترخانه مزبور حاضر نگردید و تا کنون هیچ گونه اقدامی در خصوص تنظیم سند رسمی به نام موکل به عمل نیاورده است.

به موجب تبصره دوم ماده سه و بند 5-1 ماده 5 مبایعه نامه موصوف فروشنده متعهد و ملتزم گردید مورد معامله را در تاریخ ........ تسلیم خریدار نماید ولی متاسفانه از ایفای تعهد خویش در این خصوص نیز امتناع ورزیده است.

در انتها امیدواریم اطلاعات کامل و جامعی در زمینه الزام به تنظیم سند از طرف فروشنده کسب کرده باشید.

[xyz-ihs snippet="elzambetanzimazforooshande"]

تلفن های تماس جهت تماس و مشاوره با وکیل ملکی

(۱۰ خط ) ۰۲۱۴۴۸۵۰۳۳۵📞  ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۰ 📞  ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۱ 📞

حامیان عدالت

گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.