فروش مال غیر چیست ؟

فروش مال غیر به این صورت است که یک شخص برای فروش مالی که مالک آن نمی باشد اقدام کرده و آن را به شخص دیگری می فروشد. فروش مال غیر دارای حالات مختلفی می باشد و نحوه انتقال فروش هیچ تاثیری بر میزان جرم نخواهد گذاشت.

به عنوان مثال اگر شخصی، مالی که مالک آن نمی باشد با فردی تعویض کرده و در ازای آن محصولی دریافت کند، باز هم مرتکب جرم فروش مال غیر شده است. لازم به ذکر است که در زمینه ارتکاب به جرم شرایط خاص و ویژه ای وجود دارد که ممکن از باعث جلوگیری از مجازات شدن فرد شود. در ادامه به بررسی این شرایط و نقش سوء نیت در زمینه فروش مال غیر خواهیم پرداخت.

فروش مال غیر و ابطال سند

نقش سوء نیت در انتقال مال غیر به چه صورت است؟

در هنگام بررسی فروش مال غیر و دادخواست ابطال سند آن با عبارت معامله فضولی بر خواهید خورد. معامله فضولی در واقع به سوء نیت اشخاص ارتباط دارد. به عبارت دیگر اگر شخص فروشنده مال غیر دارای نیت بدی باشد و قصد ضرر رساندن به مالک اصلی مال را داشته باشد، مرتکب معامله فضولی شده است. در این صورت مالک اصلی مال می تواند به مراجع قانونی مراجعه کرده و از فروشنده شکایت کند. مراجع قضایی نیز در این صورت فرد مجرم را مجازات خواهند کرد.

اما در مواردی ممکن است که فرد بدون آگاهی و بدون هیچگونه سوء نیتی اقدام به فروش مال غیر کند. به عنوان مثال یک زمین قدیمی را که فکر میکرده مالک آن است را به فروش برساند. در این صورت دادگاه و مراجع قضایی فرد فروشنده را مجرم تشخیص نداده و آن را مجازات نخواهند کرد.

بیشتر بخوانید: چگونه میتوان فروش مال غیر را اثبات کرد؟

دقت داشته باشید که در صورت عدم وجود سوء نیت، این عمل باز هم یک معامله فضولی محسوب می گردد اما شامل جرم فروش مال غیر نخواهد شد. در زمینه فروش مال غیر و معامله فضولی به شخصی که مالک اصلی مال فروخته شده باشد ”غیر” گفته شده و به فرد خریدار نیز ” اصیل ” می گویند. در این معاملات فرد فروشنده و خاطی نیز ” فضول” خطاب می گردد.

دادخواست ابطال سند در زمینه فروش مال غیر:

دادخواست ابطال سند

دقت داشته باشید که ابطال سند بدون درخواست و دادخواست مرتبط با آن در زمینه فروش مال غیر امکان پذیر نمی باشد. در نتیجه برای رسیدگی به این مسئله در زمینه فروش مال غیر، حتما باید دادخواست ابطال سند از سمت فرد شاکی به مراجع قضایی رسیده باشد. در غیر این صورت اقدامی برای این کار از سوی مراجع قضایی صورت نخواهد گرفت.

در نتیجه این نهاد ها تنها به اموری مثل مجازات کردن فرد مجرم بر طبق قانون مجازات اسلامی، رد مال و ... خواهند پرداخت. در نتیجه دادخواست ابطال سند در این زمینه بسیار حائز اهمیت بوده و تصمیم و اقدامات دادگاه نیز بر اساس همین دادخواست تعیین خواهد شد.

فروش مال غیر منقول یا غیر منقول :‌

اگر مالی که به فروش رسیده باشد در لیست اموال منقول قرار بگیرد، دادگاه بر طبق قانون مجازات اسلامی حکم فرد مجرم را صادر کرده و حکم رد مال را نیز صاد می کند.

بیشتر بخوانید: وکالت در فروش مال غیر منقول

اما اگر موضوع انتقال مربوط به یک مال غیر منقول باشد، دادگاه علاوه بر صدور حکم مجازات فرد مجرم و رد مال، حکم به خلع ید نیز خواهد داد. به علاوه اگر این موضوع در زمینه انتقال با سند رسمی باشد، دادگاه می تواند حکم ابطال سند را نیز صادر کند.

انتقال مال غیر با سند جعلی

انتقال مال غیر با سند جعلی:

در برخی موارد ممکن است که فرد فروشنده برای تنظیم سند جعلی اقدام کرده باشد. در این مواقع مراجع قضایی ضمن بررسی موارد مرتبط با جرم فروش مال غیر، به بررسی سند تنظیم شده نیز می پردازند.

در این موارد دادگاه و مراجع قضایی بعد از بررسی سند جعلی آن را باطل خواهند کرد و مجازات جعل سند را نیز برای افراد خاطی در نظر می گیرند. دقت داشته باشید که ابطال سند توسط دادگاه و مراجع قضایی وابسته به دادخواست تنظیم شده توسط فرد شاکی می باشد و بدون این دادخواست از طرف فرد شاکی هیچ اقدامی صورت نخواهد گرفت.

جرم فروش مال غیر:

جرم فروش مال غیر شامل یک تا هفت سال حبس و پرداخت جریمه نقدی و رد مال می باشد. اما اگر این جرم از طرف کارکنان دولت صورت گرفته باشد، فرد مجرم به طور دائم از فعالیت در اماکن دولتی محروم خواهد شد.

جرم فروش مال غیر

در ماده ۲۳۸ قانون مجازات عمومی به جرم فروش مال غیر پرداخته شده است. بر اساس این ماده :‌

کسی که مال غیر را با علم به این که مال غیر است به نحوی از انحا عینا یا منفعتا بدون مجوز قانونی به دیگری منتقل کند، کلاهبردار محسوب می شود.

بیشتر بخوانید: جرم فروش مال غیر چیست؟

بر اساس رای وحدت رویه 594-1373/9/1 هیات عمومی دیوان عالی کشور، با توجه به نسخ ماده 238 قانون مجازات عمومی، در حال حاضر مرتکب به موجب ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری مصوب سال 1367 مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد مجازات قرار می گیرد.

دادخواست ابطال سند رسمی

نمونه ای از دادخواست ابطال سند رسمی :

با سلام و احترام، موکل این جانب .... به حکایت مستندات پیوست، مالک رسمی یک دستگاه آپارتمان به پلاک ثبتی ... فرعی از ... بخش ... بوده است. خوانده محترم با توسل به وسایل متقلبانه، اقدام به اخذ وکالت انتقال اموال وی، به بهانه لزوم اعطای وکالت کاری، با تبانی سردفتر اسناد رسمی شماره .... نموده و پس از آن اقدام به انتقال سند رسمی مالکیت به خواهان ردیف...... نموده است.

بیشتر بخوانید: وکیل ابطال سند رسمی

بر اساس دادنامه شماره .... دادگاه کیفری ..... که طی دادنامه شماره .... دادگاه تجدید نظر استان تهران قطعیت یافته است، خوانده ردیف ..... به تحمل ...... به اتهام کلاهبرداری محکوم شده اند و رد مال موصوف که ..... می باشد.

امیدواریم اطلاعات کافی و مناسبی در زمینه فروش و انتقال مال غیر و همچنینی درخواتس ابطال سند مرتبط با آن به دست اورده باشید. به شما توصیه می کنیم در پروسه اقدام برای ارائه دادخواست ابطال سند فروش مال غیر از یک وکیل ملکی مجرب استفاده نمایید.

[xyz-ihs snippet="forooshemalegheyrvadadkhstebtalsanad"]

تلفن های تماس جهت تماس و مشاوره با وکیل ملکی

(۱۰ خط ) ۰۲۱۴۴۸۵۰۳۳۵📞  ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۰ 📞  ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۱ 📞

تماس فوری رایگان

با وکیل های پایه یک دادگستری

وکیل پایه یک ملکی

وکیل پایه یک خانواده

وکیل پایه یک کیفری

وکیل پایه دعاوی مالی

وکیل پایه دعاوی تجاری

با 10 خط ویژه از شنبه تا چهارشنبه پاسخگوی شما هستیم

حامیان عدالت

گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.