از آنجا که عدم انتقال سند رسمی می تواند موجب بروز مشکلات بسیاری شود، به همین جهت لازم است که خریدار برای جلوگیری از بروز مشکلات در آینده، دعوی الزام به تنظیم سند رسمی را نزد دادگاه مطرح نماید.

ارکان دعوای الزام به تنظیم سند رسمی

در دعوی الزام به تنظیم سند رسمی، خواهان دعوی خریدار ملک، است و خوانده دعوی، فروشنده ملک است.طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی نیازمند وجود ارکان و شرایطی است که شامل این موارد می شود:

بیشتر بخوانید: دعوای الزام به تنظیم سند رسمی چه نوع دعوایی است؟

مالکیت رسمی خوانده دعوی:

به این نحو که وضعیت مالکیت خوانده از اداره ثبت اسناد و املاک و یا اداره راهنمایی و رانندگی (حسب مورد) استعلام می شود. بعد از استعلام دو حالت ممکن است پیش بیاید:

الف- عدم ثبت رسمی سند ملک به نام فروشنده (خوانده) که در این صورت ادعای خواهان متوجه او نمی شود و قرار رد دعوی از سوی دادگاه صادر می شود.

ب- ثبت رسمی سند به نام خوانده که در این صورت نوبت به بررسی رکن دوم دعوی می رسد.

ارکان دعوای الزام به تنظیم سند رسمی

 وقوع معامله به نحو صحیح بین طرفین:

به این صورت که مستند دعوی معمولا یکی از این موارد است: مدرک عادی یا شهادت شهود.

اگر در مورد مدرک عادی، ایراداتی مانند ادعای جعل یا انکار اصالت سند و یا ادعای انحلال قرارداد به نحوی از انحاء قانونی (فسخ یا اقاله) مطرح نشود، دادگاه بعد از اولین جلسه دادرسی، رای مقتضی را صادر می کند.

اما اگر در اولین جلسه دادرسی ایراد یا ادعای جعل در مورد مدرک عادی مطرح شود، دادگاه با صدور قرار کارشناسی، اصل یا جعل بودن سند را مورد بررسی قرار می دهد.

ارکان دعوای الزام به تنظیم سند رسمی

دادگاه بعد از تشکیل اولین جلسه دادرسی در مورد شهادت شهود که بر وقوع قانونی معامله دلالت می کند، قرار استماع شهادت شهود را صادر می کند.

بعد از آن، دادگاه وقت دیگری جهت دعوت طرفین دعوی و شهود به منظور استماع یا ادای شهادت تعیین می کند. بعد از تشکیل دادگاه و شهادت شهود و احراز مالکیت خواهان، دادگاه رای خود را مطابق با خواسته خواهان صادر می نماید، اما اگر مالکیت خواهان با شهادت شهود برای دادگاه احراز نشود حکم به بی حقی او صادر خواهد شد.

از آنجا که موضوع اصلی دعوی عدم مالکیت خوانده است و ادعای وجود رابطه قراردادی تحت عنوان بیع در تعارض با مالکییت خوانده است، بنابراین انتقال مالکیت مستلزم اثبات وقوع و صحت عقد بیع میان طرفین دعوی است.

همچنین اگر موضوع قرارداد تعهد به بیع (قولنامه) است، خواهان باید ثابت کند که آن قرارداد، لازم الاجرا است و تکمیل بیع منوط به تکمیل تشریفات قانونی و انتقال سند رسمی به خریدار است.

بیشتر بخوانبد: وکیل قولنامه

لازم به ذکر است، خواهان می تواند در صورت احتمال انتقال ملک از سوی بایع به دیگری طی رسیدگی پرونده، همراه با دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی، درخواست صدور قرار تأمین خواسته یا دستور موقت نیز از دادگاه داشته باشد.

ارکان الزام به تنظیم سند رسمی

بهتر است، خریدار قبل از طرح دعوی الزام و انجام هر اقدام حقوقی، یک اظهارنامه جهت حضور فروشنده در موعد و محل مقرر در قرارداد برای او ارسال کند. اگر در قرارداد زمان و مکان تنظیم سند ذکر نشده باشد ارسال اظهارنامه ضروری است.

بیشتر بخوانید: الزام به تنظیم سند رسمی در ‏صلاحیت کجاست؟

تلفن های تماس جهت کسب اطلاعات بیشتر

۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۰

۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۱

[xyz-ihs snippet="arkandavi"]

حامیان عدالت

گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.