همانطور که در مقالات دیگر در خصوص فروش ملک مشاع به طور مفصل توضیح داده شد، ملک مشاع ملکی است که مالکیت آن بین دو یا چند نفر مشترک و اصطلاحا مشاع است، اشاعه به معنای شراکت همه مالکین در ملک به نحو مشترک و در جزء جزء ملک است.
در این حالت سهم هریک از شرکاء مشخص است اما بر روی ملک از سایرین جدا نشده است بلکه مالکین به صورت اشتراکی در کل ملک شریک هستند.این مالکیت مشاعی در ملک یا سایر اموال بین دو یا چند نفر، به چند دلیل می تواند اتفاق بیافتد. دلایلی مانند هبه، وقف، معامله، پرداخت مهریه و ...
علت مهم دیگری که بسیار رایج است، به وجود آمدن اشاعه در یک مال به واسطه فوت صاحب آن مال و به ارث رسیدن آن به ورثه می باشد که این شرایط بسیار اتفاق می افتد.
بیشتر بخوانید: فروش مال غیر در ارث
به این صورت که مثلا با فوت صاحب یک ملک هریک از وراث او به میزان سهمی که از ارث می برند و در مالکیت ملک سهم دارند، در این شرایط ورثه به عنوان شریک یکدیگر در مالکیت ملک محسوب می شوند.
با توجه به اینکه یکی از مهمترین موضوعات و مسائلی که در مورد اموال مشاعی وجود دارد مساله فروش ملک بدون اجازه شریک است. در این حالت نیز وراث به عنوان شریک یکدیگر محسوب می شوند بنابراین این مساله در مورد فروش ملک توسط یکی از وراث نیز وجود دارد.
بنابراین اگر با این سوال روبرو هستید که حکم فروش ملک توسط یکی از ورثه بدون اجازه و رضایت سایر وراث چیست؟
مشاوره حقوقی با وکلای متخصص می تواند پاسخ بسیاری از سوالات شما در این زمینه باشد. به همین جهت می توانید با مطالعه این مطلب که از سوی گروه وکلای حامیان عدالت ارائه می شود به پاسخ این سوال برسید.
برخی افراد به دلایلی از جمله نداشتن اطلاعات کافی در شرایطی که یک ملک بصورت مشاعی به آن ها به ارث می رسد اقدام به تصرف مادی یا حقوقی در تمام یا بخشی از ملک مشاع بدون اجازه سایر شرکاء و وراث می کنند.
یک نوع از این تصرفات حقوقی، فروش تمام ملک مشاع به دیگران است. به واسطه این اقدام بدون رضایت سایر شرکاء مشکلات بسیاری ایجاد می شود.
از نظر قانونی، هر نوع تصرفی مانند معامله و فروش ملک مشاع بدون اجازه و رضایت شریک، غیرنافذ است. به این معنی که شرایط صحت یک معامله را دارد اما تحقق آثار آن منوط به رضایت سایر افراد ذی نفع می باشد.
چنانکه طبق ماده 581 قانون مدنی تصرفات هر کدام از شرکاء، بدون اذن یا خارج از حدود اذن باشد فضولی بوده و تابع مقررات معاملات فضولی خواهد بود که این فضولی بودن معامله به همان معنای غیرنافذ بودن آن است.
بنابراین در پاسخ به این سوال که حکم فروش تمام ملک مشاع بدون اجازه سایر وراث چیست باید گفت که اگر یکی از شرکای ملک مشاع، تمام ملک را بدون اجازه سایر مالکین بفروشد، سایر شرکاء می توانند با معامله موافقت کنند یا اینکه در صورت عدم رضایت، مخالفت خود را اعلام کنند و آن معامله را با عدم تنفیذ خود، باطل کنند.
بنابراین با مخالفت سایر شرکاء، آثار معامله ملک محقق نمی شود و آن معامله کلا باطل می شود.
در پاسخ باید گفت، در این مورد هر مالک مشاعی می تواند بدون اجازه سایرین نسبت به سهم خود هر نوع، تصرف حقوقی مانند فروش، وقف، هبه و ... داشته باشد اما در مورد تصرفات مادی در ملک مشاع قبل از افراز و تقسیم نیاز به با اجازه تمامی شرکاء دارد.
لازم به ذکر است در مورد املاک مشاعی دارای دو شریک، طبق احکام فقهی و ماده 808 قانون مدنی، موضوعی به نام حق شفعه نیز وجود دارد.
به این صورت، اگر یکی از مالکین تصمیم به فروش سهم خود داشته باشد شریک او نسبت به سایر خریداران اولویت دارد و اگر بخواهد ملک را از شریکش بخرد، فروشنده نمی تواند به دلیل وجود حق شفعه، آن ملک را به شخص دیگری بفروشد مگر اینکه بخواهد سهم خود را از راه هبه و بخشش به دیگری منتقل کنید.
باتوجه به اینکه مالکین ملک مشاع ممکن است با مسائل حقوقی بسیاری در رابطه با معامله ملک مشاع و یا تفکیک، افراز و تقسیم آن مواجه شوند، توصیه می شود مالکین ملک مشاع در صورت وجود هرگونه سوال و ابهامی در این زمینه حتما با یک وکیل و مشاور حقوقی متخصص در امور ملکی و قراردادها مشورت انجام شود تا مشکلی برای آن ها ایجاد نشود.
به همین منظور گروه وکلای حامیان عدالت با در اختیار داشتن وکلای متخصص و با تجربه در زمینه امور ملکی و قراردادها در خدمت شهروندان محترم جهت ارائه خدمات حقوقی، مشاوره و وکالت می باشد.
[xyz-ihs snippet="forooshmelkmosha"]تماس و مشاوره با وکیل ملکی :
(۱۰ خط ) ۰۲۱۴۴۸۵۰۳۳۵📞 ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۰ 📞 ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۱ 📞
گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.
آدرس : شریعتی، بالاتر از میرداماد، رو به روی مترو شریعتی، برج مینا، طبقه ۹، واحد ۴
تلفن : ۰۲۱۲۶۷۰۲۵۱۸ _ ۰۲۱۲۲۸۹۴۸۱۹ (۱۰ خط ویژه)
ایمیل : info@hamyanedalat.com
شنبه تا چهارشنبه ، از ساعت ۹ الی ۱۹ پاسخگوی شما هستیم.