جرم قتل| قتل عمد و مجازات آن |مراحل شکایت از قاتل

[vc_row rtl_reverse="yes"][vc_column][vc_single_image image="2868" img_size="full" alignment="center"][vc_column_text css=".vc_custom_1614692947720{margin-top: -30px !important;}"]

جرم قتل| قتل عمد و مجازات آن |مراحل شکایت از قاتل

[/vc_column_text][vc_column_text css=".vc_custom_1638707601228{margin-top: -40px !important;}"]

تعریف قتل از نظر حقوقی

اگر به طور کلی بخواهیم جرایم را دسته بندی کنیم به سه دسته تقسیم می شوند:

1- جرایم علیه اشخاص

2- جرایم علیه اموال

3- جرایم علیه امنیت

قتل جزء مهم ترین جرایم علیه اشخاص می باشد .

قتل عمد

تعریف قتل: زمانی که فردی جان فرد دیگری را بگیرد جرم قتل واقع شده است در واقع سلب کردن حیات از شخص دیگر تعریف رایج قتل است.

قتل به دو دسته عمد و غیرعمد تقسیم می شود که قتل غیرعمد، خود به دو دسته:  قتل شبه عمد و خطای محض تقسیم میشود.

قتل عمد:

 

در قتل عمد، قاتل با اراده و اختیار خود و با قصد، دیگری را به قتل می ساند؛ به این معنا که قاتل هم قصد فعل وهم قصد نتیجه را دارد.

قتل عمد سه حالت مختلف دارد:

  •  فرد قصد و نیت کشتن فرد دیگری را داشته باشد خواه عمل او کشنده باشد خواه غیر کشنده. یعنی این که فردی قصد این را داشته باشد که شخصی دیگر را بکشد، حال اگر با چاقو به سمت او حمله کرده یا او را از ارتفاع پرتاب نماید که عمل او نوعا کشنده محسوب می شود یا اینکه به قصد کشتن او را هل دهد که عمل نوعا کشنده نیست.
  •  فرد قصد و نیت کشتن فردی را نداشته باشد اما عمل او نوعا کشنده باشد مثل پرتاب کردن سنگ بزرگ به سمت سر شخصی، اگر چه شخص قصد کشتن فرد مقابل را نداشته، اما چون پرتاب کردن سنگ بزرگ، عملی نوعا کشنده محسوب می شود،  قتل عمد محسوب می شود.
  •  فرد قصد و نیت کشتن کسی را نداشته باشد و عمل او هم نوعا کشنده نباشد، اما قربانی یا مقتول دارای حالت و ویژگی هایی (کهولت سن، بیماری .....)  باشد که به دلیل آسیب پذیر بودن، به قتل میرسد.

نکته: کشنده بودن یا نبودن عمل (رفتار) را عرف جامعه تعیین می کند.

مجازات جرم قتل عمد:

 

مجازات جرم قتل عمد (l[hchj rjg) درهرسه حالت فوق الذکر قصاص نفس است. صاحب حق قصاص، اولیای دم فرد کشته شده (مقتول) می باشند که می توانند خواهان قصاص قاتل شوند البته اگراولیای دم گذشت کنند، قصاص ساقط می شود. همچنین اولیای دم می توانند به جای قصاص، تقاضای دیه کنند.

طبق ماده 612 قانون مجازات اسلامی هرکسی مرتکب قتل عمد شده باشد و به هرعلتی (گذشت شاکی و ....) قصاص نشود، در صورتی که عمل وی باعث اخلال در جامعه ونظم عمومی شود( قتل در ملاعام)، دادگاه مرتکب قتل را به حبس از 3 تا 10 سال محکوم می نماید.

نکته: زوج یا زوجه مقتول صاحب حق قصاص نیستند یعنی نمی توانند درخواست قصاص قاتل را داشته باشند اما از دیه سهم می برند.

قتل غیرعمد:

همانطور که ذکر شد قتل غیرعمد خود به دو دسته شبه عمد و خطای محض تقسیم می شود.حال به بررسی این دو نوع قتل می پردازیم.

قتل شبه عمد:

الف) طبق بند الف ماده 291 قانون مجازات اسلامی در این نوع از قتل، جانی یا مرتکب قصد کشتن طرف مقابل را ندارد یعنی قصد نتیجه که همان فوت یا مرگ است را نداشته اما قصد فعل، یعنی آسیب رساندن و صدمه زدن را دارد و رفتاری هم که انجام می دهد نوعا کشنده نیست زیرا اگر رفتار نوعا کشنده باشد، قتل عمد محسوب می شود.  برای مثال شخصی به شخص دیگر سیلی می زند و شخص مقابل فوت می شود، در این جا مرتکب قصد فعل، که همان سیلی زدن می باشد را داشته است و عمل وی که سیلی زدن می باشد هم نوعا کشنده نیست اما قصد نتیجه که مرگ شخص است را ندارد.

ب) طبق بند ماده 291 قانون مجازات اسلامی، نوع دیگری از قتل شبه عمد زمانی است که فرد نسبت به موضوعی جهل داشته باشد وفرد فکر کند موضوع رفتار او حیوان،، شیء یا افراد مهدورالدم می باشد اما خلاف آن ثابت می گردد.

برای مثال مرتکب به کسی شلیک می کند به فرض این که سگ است اما انسان بوده  و فوت می شود .این قتل نیز از نوع شبه عمد است.

افراد مهدور الدم چه کسانی هستند؟

مهدور الدم به فردی می گویند که اصطلاحا خونش باطل وهدربوده و قانون ازاو  حمایتی نمی کند و کشتن او دیه و قصاص ندارد. در مقابل کلمه مهدورالدم  محقون الدم قرار دارد که به فردی می گویند که اصطلاحا خونش پاک است،  قانون از او حمایت کرده و کشتن وی شامل دیه و قصاص است.

طبق ماده 302 قانون مجازات اسلامی، 5 دسته از افراد مهدور الدم هستند:

1- کسی که مرتکب جرم حدی شده است که مستجوب سلب حیات است.(مهدورالدم مطلق)

2- کسی که مرتکب جرم حدی که مستجوب قطع عضو است به شرطی که که جنایت وارد شده بیشترازمجازات حدی او نباشد.(مهدورالدم مطلق)

3- کسی که مستحق قصاص نفس یا عضو است که فقط نسبت به صاحب حق قصاص و به مقدار آن قصاص نمی شود.(مهدورالدم نسبی)

4- متجاوز و کسی که تجاوز او قریب الوقوع باشد و در دفاع مشروع براو جنایتی وارد شود.(مهدورالدم مطلق)

5- زانی (مرد زناکار) و زانیه (زن زنا کار) در حال زنا نسبت به شوهر زانیه.(مهدورالدم نسبی)

پ) طبق بند پ ماده 291 قانون مجازات اسلامی، هرگاه فردی به سبب تقصیر، مرتکب جنایت شود اگراین جنایت از مصادیق قتل عمدی ماده 290 قانون مجازات اسلامی نباشد، قتل شبه عمد محسوب می شود.برای مثال مهندس ساختمانی که در ساختبنایی دقت نکرده و دراثرعدم رعایت موازین قانونی و بی احتیاطی باعث تخریب خانه ، ریزش آوار و جنایت شده است.

مجازات قتل غیرعمد (مجازات قتل شبه عمدی):

 

قتل شبه عمد مجازات قصاص ندارد اما مجازات آن پرداخت دیه توسط مرتکب و حبس از یک تا سه سال می باشد.

خطای محض:

خطای محض نوعی دیگر از قتل غیرعمدی محسوب می شود.

طبق ماده 292 قانون مجازات اسلامی:

الف) اگر مرتکب در حال بیهوشی و خواب مرتکب جنایت شود، خطای محض است؛ البته اگرمرتکب متوجه باشد که اقدام او نوعا موجب جنایت میشود، جنایت عمدی محسوب می شود.

ب) اگر فرد صغیر و یا مجنون، مرتکب جنایت شود، خطای محض است.

پ)  اگرمرتکب قصد ایراد فعل و قصد حصول نتیجه را نداشته باشد، خطای محض است. برای مثال فردی به قصد شکار تیری رها کند و تیربه انسانی برخورد نماید.

نکته: در مورد رها کردن تیر به قصد شکار و برخورد آن با انسان آیا قتل شبه عمد است یا خطای محض؟

در این مورد باید توجه داشت که اگر مرتکب به جسمی به تصور این که حیوان است شلیک نماید و تیر به همان جسم برخورد کند و بعد از برخورد مشخص شود انسان بوده و حیوان نیست دراین صورت قتل شبه عمد است اما اگر مرتکب به قصد شکار به حیوانی شلیک نماید اما تیر خطا رفته و به انسانی برخورد نماید این قتل از نوع خطای محض می باشد.

مجازات قتل غیرعمد (مجازات قتل خطای محض):

مجازات این نوع قتل پرداخت دیه می باشد اما خود مرتکب ملزم به پرداخت دیه نمی باشد وعاقله ی مرتکب باید دیه را پرداخت نماید. ( برمبنای فقه)

عاقله کیست؟

 بستگان ذکور(مرد) نسبی قاتل، که به ترتیب طبقات ارث می باشد همانند: پدر، پدربزرگ و...

مدارک لازم برای شکایت جرم قتل:

1- مدارک هویتی و شناسایی از قبیل کارت ملی و شناسنامه

2- کلیه مدارک و مستندات از قبیل:  شهود، فیلم، عکس و.... که برای اثبات جرم قتل می توان استفاده کرد.

مراحل رسیدگی به جرم قتل

مراحل رسیدگی به جرم قتل:

درجرائم قتل ابتدا پرونده به دادسرا فرستاده می شود و پس ازتحقیقات و صدورکیفرخواست، پرونده به دادگاه کیفری فرستاده می شود،طبق ماده 296 قانون آیین دادرسی کیفری جرایمی که مجازات آن ها سلب حیات می باشد در صلاحیت دادگاه کیفری یک می باشد.بنابرین رسیدگی به جرم قتل عمد که مجازات آن قصاص می باشد در صلاحیت دادگاه کیفری یک می باشد و هر یک از طرفین شاکی و متهم  می توانند حداکثر تا سه وکیل معرفی کنند.

دادگاه های کیفری یک، ازیک رئیس و دو مستشار(جمعا سه قاضی) و در مرکز استان تشکیل میشود. ( اگررییس قوه قضاییه تشخیص دهد، دادگاه کیفری درحوزه قضایی شهرستان ها هم تشکیل می شود و تعداد دو عضو هم میتوانند به پرونده رسیدگی کنند. در واقع سیستم تعدد قاضی در دادگاه کیفری یک، حاکم می باشد.)

در قتل های غیرعمد (شبه عمد ، خطای محض) پرونده پس از صدور کیفر خواست در دادسرا به داگاه کیفری 2 فرستاده می شود و در آن جا به پرونده رسیدگی می شود .

با توجه به مدارک و مراحل رسیدگی و تحقیقات، قاضی پرونده حکم را صادر میکند و طرفی که حکم به ضرراو صادر شده است چنانچه اعتراضی به رای داشته باشد می تواند تقاضای تجدید نظرخواهی درمهلت تعیین شده نماید که در این صورت پرونده به دادگاه تجدید نظرکیفری فرستاده می شود تا حکم قطعی صادر شود.

چرا باید در جرم قتل از وکیل قتل با تجربه استفاده کنیم؟

قتل یکی از پیچیده ترین و مهمترین جرایم کیفری و جرایم علیه اشخاص می باشد  که بهتر است حتما به یک وکیل قتل با تجربه که پرونده های مشابه زیادی داشته است مراجعه شود تا با مطالعه دقیق پرونده بتواند در مقام دفاع ازحق شما، عالی ظاهر شود.

در واقع پرونده قتل پروسه طولانی و سختی دارد واگر شخصی خود، وکیلی باتجربه انتخاب نکند دادگاه به اختیار خود برای او وکیل تسخیری اتخاب می کند. هم اولیای دم مقتول وهم قاتل میتواند از تجربیات وکیل قتل استفاده نمایند. علاوه بر همه ی این ها داشتن وکیل قتل کمک میکند تا مدت زمان اثبات جرم قتل کمتر شده و دیگر نیازی به حضور شاکی در دادگاه نمی باشد؛ همچنین در صورت متواری و فراری بودن قاتل میتواند فورا او را جلب نماید.

 وکیل قتل می تواند رضایت وعدم رضایت شاکی را بدون حضور خود فرد  اعلام نماید وازطرف شاکی، دیه را به اولیای دم در صورت رضایت آن ها پرداخت نماید.

وکیل تسخیری چیست؟

در صورتی که متهم از گرفتن وکیل به دلیل نداشتن استطاعت مالی و یا هر دلیل دیگری امتناع کند، دادگاه به اختیار و انتخاب خود برای متهم وکیل میگیرد که وکیل تسخیری نامیده می شود.

نمونه شکوائیه قتل:

بسمه تعالی

شاکی:............. فرزند................ به کد ملی............. به شماره تماس و نشانی..............

مشتکی عنه:.............فرزند............به کد ملی.............. به شماره تماس و نشانی............

موضوع:  قتل عمد

با سلام و احترام

ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان.............

احتراما به استحضار می رسانم، اقای ...............(مشتکی عنه)  دو روز گذشته در تاریخ ......./........./.......... و در ساعت 8 شب به منزل اینجانب آمده بودند که پس از گذشت یک ساعت جر و بحث لفظی بر سر مسائل مالی به دلیل شراکت کاری که باهم داشتیم عصبانی شده و با چاقوی میوه خوری به سمت بنده حمله ورشدند که پسر 24 ساله ی بنده متوجه شده و به قصد جدا کردن ما وارد دعوا شد که آقای...............(مشتکی عنه) با چاقو ضربات متعددی به شکم و قفسه سینه پسرم وارد کرده که توسط پزشکی قانونی نیز تایید شده است.

لذا با عنایت به مطالب ذکر شده و با استناد به ماده 290 قانون مجازات اسلامی تقاضای رسیدگی و تعقیب کیفرسی متهم را از محضر عالی استدعا دارم.

با تجدید احترام

[xyz-ihs snippet="ghatl"]

امضاء شاکی

سوالات متداول قتل

https://b2n.ir/z44821[/vc_column_text][vc_tta_accordion style="modern" spacing="4" c_align="right" c_icon="triangle" active_section="1" collapsible_all="true" title="سوالات متداول"][vc_tta_section title="_ اگر قاتل قبل از قتل، شیشه یا هرمواد مخدر دیگه ای مصرف کرده باشد مجازاتش چیست؟" tab_id="1625923149598-035ab58b-f04989d7-6b6f"][vc_column_text]پاسخ: قانون مواردی را ذکر کرده که باعث رفع مسئولیت کیفری می شود اما شیشه جزء موارد رفع مسئولیت کیفری نمی باشد و باتوجه به نوع قتل (عمد یا غیر عمد) مجازات می شود.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title="_اگر صاحب حق قصاص فوت کند، تکلیف حق قصاص چه میشود، آیا از بین می رود؟" tab_id="1625923149960-bf9a604d-ff1f89d7-6b6f"][vc_column_text]پاسخ: در صورت فوت صاحب حق قصاص، هیچگاه حق قصاص از بین نمی رود بلکه به ورثه ی او به ارث می رسد.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title="_اگرمردی، زنی را کشته باشد قصاص و دیه به چه صورت است؟" tab_id="1625923503268-54a1117f-f4e789d7-6b6f"][vc_column_text]پاسخ: در این صورت به دلیل این که دیه زن نصف دیه مرد می باشد اگر اولیای دم مقتول (زن) خواهان قصاص باشند ابتدا باید نصف دیه مرد را بپردازند و سپس تقاضای قصاص کنند.[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1614771743917{margin-bottom: -1px !important;}"]

وکیل پرونده‌های کیفری قتل

[/vc_column_text][vc_message message_box_color="blue" icon_fontawesome="fas fa-gavel" el_id="finish"]

جهت اخذ مشاوره و ارتباط با وکلای پایه یک و وکلای تخصصی و باتجربه در خصوص پرونده های قتل  با شماره های زیر تماس فرمایید.

تلفن های تماس :

(10 خط ) 02144850335📞  02144872230 📞  02144872231 📞

[/vc_message][/vc_column][/vc_row]

تماس فوری رایگان

با وکیل های پایه یک دادگستری

وکیل پایه یک ملکی

وکیل پایه یک خانواده

وکیل پایه یک کیفری

وکیل پایه دعاوی مالی

وکیل پایه دعاوی تجاری

با 10 خط ویژه از شنبه تا چهارشنبه پاسخگوی شما هستیم

حامیان عدالت

گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.