وکیل الزام به تکمین زوجه یا زن توسط زوج یا مرد یکی از حوزه های تخصصی کار وکالت است که یک وکیل با توجه به تجربه، دانش و علاقه ای که دارد به صورت تخصصی در این حوزه فعالیت می کند و پرونده ها و دعاوی مربوط به این موضوع را پیگیری و حل و فصل می کند.
در این مطلب ابتدا در مورد تمکین زوجه و تعریف و انواع آن توضیحاتی ارائه می شود سپس درباره الزام به تمکین زوجه توسط زوج و وکیل الزام به تمکین صحبت خواهد شد.
طبق تعریف شرع و قانون، تمکین زوجه به معنی اطاعت به دو حالت تمکین عام و تمکین خاص وجود دارد.
یک معنای کلی از تمکین را شامل می شود و شامل خوش رفتاری یا اصطلاحا حسن معاشرت زن با مرد و پذیرفتن درخواست های شرعی اوست.
این تمکین که معنای خاص تمیکن را دارد به معنای اطاعت و پذیرش زن از مرد در روابط جنسی و زناشویی و عدم خودداری او از برقراری رابطه جنسی با مرد است.
چنانچه تمکین عام یا خاص از سوی زوجه نسبت یه زوج انجام نشود به لحاظ شرع و قانون مستحق نفقه نخواهد بود و زوجه نمی تواند اقدام قانونی علیه زوج مبنی بر الزام به پرداخت نفقه را مراجع قضائی طرح نمایند.
در عین حال تمکین زوجه از زوج استثنائاتی دارد که عدم تمکین را مجاز می کند و مانع دریافت نفقه از سوی زوجه نمی شود، از جمله اینکه:
- اگر زوجه در موارد خاصی که در ماده 1127 قانون مدنی آمده است مانند بیماری مقاربتی زوج، با همسر خود ارتباط برقرار نکند، مانعی برای دریافت نفقه ایجاد نمی کند و زوج نمی تواند به دلیل این عدم تمکین زوجه، نفقه او را پرداخت نکند.
- مورد بعدی از موارد عدم تمکین که مانع نفقه نمی شود، حق حبس زوجه است: به این نحو که تا زمانی که زن وارد زندگی مشترک با مرد نشده باشد و همچنان باکره نیز باشد حق دارد از حق حبس خود استفاده کند. حق حبس به معنای امتناع و خودداری زوجه از برقراری رابطه جنسی با مرد و عدم تمکین او از مرد تا زمان دریافت کامل مهریه است.
بیشتر بخوانید: وکیل مهریه
اما زوجه باید مساله را هم باید بداند که با برقراری اولین رابطه دیگر حق استفاده از حق حبس را نخواهد داشت و طبق رای وحدت رویه هیئت عمومی دیوان عالی تمکین عام کرده باشد و همچنان باکره باشد، باز هم نمی تواند از حق حبس خود استفاده نماید.
ور، حتی اگر زوجه برخی حقوقدانان معتقدند دعوای الزام به تمکین فقط از سوی مرد قابل پذیرش است اما با استناد به مواد قانونی می توان خلاف آن را اثبات نمود. چنانکه طبق ماده ۱۱۰۲ ق. م با وقوع عقد نکاح به طور صحیح، روابط زوجیت و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل هم برقرار می شود و با توجه به ماده ۱۱۰۳ ق.م نیز، زن و شوهر باید با یکدیگر با حسن معاشرت رفتار کنند.
پس طبق دو ماده مذکور، می توان گفت که کوتاهی مرد در انجام تکالیف زناشویی از سوی زن نیز قابل پیگیری از طریق طرح دعوای الزام به تمکین در دادگاه است و با حکم قطعی دادگاه بر الزام مرد به تمکین زوجه و ادامه عدم تمکین توسط مرد، زوجه نیز می تواند درخواست طلاق خود را به استناد عدم تمکین مرد، نزد مرجع قضائی مطرح نماید.
در صورت عدم تمکین از سوی زوجه، بهتر است در مرحله اول، زوج اظهارنامه ای برای دعوت زن به تمکین و بازگشت به خانه تنظیم می کند. اما با ادامه عدم تمکین زوجه از زوج، مرد می تواند دادخواستی مبنی بر الزام به تمکین زوجه در دادگاه محل اقامت زن طرح و ثبت نماید.
با بررسی و رسیدگی دادخواست از سوی دادگاه و صدور رای قطعی دادگاه بر لزوم تمکین زوجه از زوج، اگر باز هم زوجه از زوج تمکین نکند، اصطلاحا ناشزه به معنای نافرمان، نامیده می شود. ناشزه بودن این حق قانونی را به مرد می دهد که نفقه زن را پرداخت نکند یا اینکه همسر جدید بگیرد.
بعد از حکم بر الزام به تمکین زوجه توسط دادگاه، زوجه میتواند هر زمان که شرایط فراهم بود از زوج تمکین نماید و قانونا زمان خاصی برای تمکین در نظر گرفته نشده، هرچند اگر بعد از حکم دادگاه، فاصله زمانی زیادی بین حکم و تمکین زوجه واقع شود، می تواند منجر به نشوز او شود.
نقش و وظایف وکیل الزام به تمکین
با توجه به اینکه دعاوی الزام به تمیکن از سوی زوج و زوجه از دعاوی مهم حقوقی است که تبعاتی مانند اخذ و یا قطع نفقه و یا حق تجدید فراش را به دنبال دارد زوجه یا زوج در چنین پرونده هایی لازم است حتما از حضور وکلای با تجربه در این زمینه استفاده کنند.
گروه وکلای حامیان عدالت با حضور بهترین وکلای حقوقی و حوزه خانواده جهت راهنمایی، مشاوره و پیگیری دعاوی و پرونده های شما عزیزان در سریع ترین زمان ممکن و با استفاده از بهترین روش های حقوقی آماده خدمت رسانی به مراجعه کنندگان محترم می باشد.
لازمه یک دفاع مناسب در دعاوی الزام به تمکین زوجه توسط وکیل زوجه در دادگاه داشتن اطلاعات کامل در حوزه قوانین و مقررات حقوق خانواده و داشتن فن بیان قوی، حضور ذهن، تسلط بر رویه قضائی و داشتن تجربه و تخصص کافی است.
وکیل زوجه باید بتواند دفاعیات مناسب برای موکل خود در بیان علت عدم تمکین بیاورد از جمله اینکه دلیل عدم تمکین زوجه ترس از ضرر بدنی یا شرافتی بوده و یا اینکه به علت بیماری واگیردار مرد عدم تمکین از سوی زن واقع شده و در این موارد مرد نمی تواند از پرداخت نفقه زن به این دلایل امتناع کند.
یا اینکه از مقدمات تمکین زوجه بعد از عقد، تامین مسکن مستقل برای زن است پس اگر مرد نتواند این نیاز را تامین کند، نمیتواند به بهانه عدم تمکین زن دعوای الزام به تمکین را مطرح کند و با طرح این دعوی در چنین مواردی، قاضی حکم به رد آن دعوی می دهد.
همچنین اگر وکیل از سوی مرد وکالت در الزام به تمکین داشته باشد نیز باید اقدامات مناسب را برای احقاق حق موکل خود انجام دهد به این صورت که اگر زوجه از زوج تمکین نکند و مرد درخواست طلاق داشته باشد چنانچه وکیل بتواند در محضر دادگاه سوء رفتار زوجه را ثابت نماید می تواند حکم محرومیت زوجه از نصف دارائی که در سند ازدواج ثبت شده را دریافت نماید.
بیشتر بخوانید: وکیل طلاق
بنابراین به طور کلی باید گفت از آنجا که با عقد ازدواج، حقوق و تکالیف مشخصی برای طرفین عقد ایجاد می شود که از جمله مهمترین این وظایف، تمکین و اطاعت طرفین از یکدیگر می باشد. در صورت عدم تمکین هریک از طرفین دیگری می تواند به محکمه و قانون مراجعه کند و حق و حقوق خود را با کمک یک وکیل حرفه ای و متخصص از طرف مقابل دریافت کند.
در همین راستا، گروه وکلای حامیان عدالت، با حضور بهترین وکلای حقوقی در حوزه دعاوی خانواده و الزام به تمکین، جهت احقاق حق قانونی شما عزیزان آماده خدمت رسانی جهت پیگیری پرونده و دعاوی تا رسیدن به نتیجه مطلوب می باشد.
[xyz-ihs snippet="elzambetamkin"]تلفن های تماس
02144872230
02144872231
09122171024
گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.
آدرس : شریعتی، بالاتر از میرداماد، رو به روی مترو شریعتی، برج مینا، طبقه ۹، واحد ۴
تلفن : ۰۲۱۲۶۷۰۲۵۱۸ _ ۰۲۱۲۲۸۹۴۸۱۹ (۱۰ خط ویژه)
ایمیل : info@hamyanedalat.com
شنبه تا چهارشنبه ، از ساعت ۹ الی ۱۹ پاسخگوی شما هستیم.