در ایران یکی از اقدامات مهمی که هر زن و مردی که قصد ازدواج دارند قبل از ازدواج بر سر آن توافق می کنند این است که مقدار مهریه دختر را مشخص می کنند.
مهریه ای که تعیین می شود باید از مواردی باشد که ارزش مالی داشته باشد و قابل تبدیل به پول باشد. مهریه تعیین شده در سند ازدواج ذکر می شود و به عنوان یک تعهد و دین بر عهده مرد قرار می گیرد و زن هر زمان که بخواهد در طول زندگی یا در زمان جدایی می تواند آن را مطالبه کند.
مهریه به دو صورت مهریه عندالاستطاعه و مهریه عندالمطالبه می تواند تعیین شود اولی به معنای پرداخت با درخواست زن و به میزان توان مالی مرد است و دومی به معنای پرداخت همه آن در زمان مطالبه زن است.
با توجه به اینکه مهریه زن باید در زمان پرداخت از سوی مرد به نرخ روز محاسبه شود، مردی که باید مهریه زن خود را بپردازد با این مساله روبرو می شود که نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز به چه صورت است.
بیشتر بخوانید: آیا در طلاق توافقی مهریه تعلق میگیرد؟
اگر از افرادی هستید که به دنبال روش تبدیل مهریه به نرخ روز هستید، خواندن این مطلب که از سوی گروه وکلای حامیان عدالت درباره تبدیل مهریه به نرخ روز نوشته شده است، توصیه می شود.
طبق ماده 1082 به مجرد عقد زن مالک مهریه می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن داشته باشد. برای این ماده یک آیین نامه اجرایی به نام آیین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده (1082) قانون مدنی در سال 1377 توسط هیئت وزیران تصویب شده است.
طبق ماده یک این آیین نامه اگر مهریه وجه رایج مملکت باشد با درخواست هر کدام از زوجین مرجع صالح، میزان مهریه را با توجه به تغییر شاخص قیمت سال زمان تأدیه نسبت به سال وقوع عقد محاسبه و تعیین می کند.
طبق تبصره این ماده اگر زوجین در زمان اجرای عقد در مورد محاسبه و پرداخت مهریه وجه رایج به نحو دیگری تراضی کرده باشند مطابق همان توافق عمل می شود.
برای تبدیل مبلغ مهریه به نرخ روز، باید محاسباتی انجام شود بر اساس ماده دو این قانون نحوه محاسبه مهریه وجه رایج به این صورت است: متوسط شاخص بها در سال قبل، تقسیم بر متوسط شاخص بها در سال وقوع عقد، ضرب در مقدار مهریه مندرج در عقد نامه.
به همین سبب برای محاسبه مهریه به نرخ روز، طبق بند ب ماده 4 این آئین نامه اجرایی، بانک مرکزی موظف است: شاخص های بهای هر سال را به طور سالیانه حداکثر تا پایان ماه خرداد تهیه و به قوه قضاییه اعلام کند.
و برابر با ماده 5 همین قانون، دادگاه هاو ادارات ثبت موظف هستند در محاسبه میزان مهریه وجه رایج طبق ماده 2 و در تعیین تغییر شاخص قیمت مهریه بر اساس شاخص های مقرر در ماده 4 این آییننامه اقدام کنند.
بنابراین برای محاسبه میزان مهریه به وجه رایج کشور، بانک مرکزی باید نرخ سالانه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی را به قوه قضائیه اعلام کند تا طبق فرمول مقرر در ماده 2 نرخ روز مهریه محاسبه شود.
به همین جهت مرکز مشاوره قوه قضاییه برای آسان شدن این نوع محاسبات، سامانه ای را به آدرس اینترنتی https://moshaver129.eadl.ir راه اندازی کرده است تا افراد به راحتی بتوانند با مراجعه به سایت نرخ روز مهریه را محاسبه کنند.
در مواردی که زن مهریه خود را بعد از فوت همسرش مطالبه کند، تاریخ مطالبه زن ملاک نیست بلکه تاریخ فوت همسر ملاک محاسبه قرار می گیرد.
روش محاسبه مذکور همانطور که توضیح داده شد در رابطه با مهریه ای بود که بصورت وجه نقد تعیین شده بود اما اگر مهریه به صورت تعدادی سکه یا مقداری طلا تعیین شده باشد، همان تعداد سکه یا همان مقدار طلای مندرج در عقدنامه باید در زمان درخواست مهریه از سوی زوج به زوجه داده شود.
البته در حال حاضر بعضی از فقهاء به دلیل افزایش زیاد بهای سکه نظرشان بر رجوع به میزان متعارف در تعیین بهای سکه به عنوان مهریه است.
با توجه به اینکه دعاوی مربوط به مهریه یکی از دعاوی بسیار رایج در دادگاه های خانواده است که تبعات بسیاری به همراه دارد و معمولا مدعی علیه به دنبال هر راهی برای فرار از پرداخت مهریه است، توصیه می شود افرادی که قصد طرح دعوای مطالبه مهریه را دارند و می خواهند از طریق قانونی اقدام کنند حتما از یک وکیل خانواده یا وکیل مهریه مشورت بگیرند و یا پرونده خود را به او بسپارند.
اعتماد به وکیل و سپردن پرونده به او باعث می شود پرونده سریعتر و دقیق تر پیش بروند و شانس موفقیت در پرونده بالاتر بروند. گروه وکلای حامیان عدالت با حضور وکلای مجرب و متخصص در حوزه خانواده و مهریه در خدمت شهروندان محترم تهرانی جهت ارائه انواع خدمات حقوقی در موضوعات مختلف حقوقی و کیفری می باشد.
[xyz-ihs snippet="mehrienerkhrooz"]تماس و مشاوره با وکیل مهریه :
(۱۰ خط ) ۰۲۱۴۴۸۵۰۳۳۵📞 ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۰ 📞 ۰۲۱۴۴۸۷۲۲۳۱ 📞
گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.
آدرس : شریعتی، بالاتر از میرداماد، رو به روی مترو شریعتی، برج مینا، طبقه ۹، واحد ۴
تلفن : ۰۲۱۲۶۷۰۲۵۱۸ _ ۰۲۱۲۲۸۹۴۸۱۹ (۱۰ خط ویژه)
ایمیل : info@hamyanedalat.com
شنبه تا چهارشنبه ، از ساعت ۹ الی ۱۹ پاسخگوی شما هستیم.