منظور از طلاق توافقی در دوران عقد، اقدام به طلاق پیش از شروع رسمی زندگی مشترک است. دوران عقد یکی از شیرین ترین و دلنشین ترین قسمت های زندگی مشترک است که بیشتر برای شناخت بیشتر دو طرف از یکدیگر و آشنایی خانواده ها و آمادگی برای ازدواج است. به همین دلیل بسیاری از زوجین در این دوران نزدیکی ندارند.
حال ممکن است شرایطی پیش بیاید که زوجین در همان دوران عقد یا نامزدی و پیش از شروع زندگی مشترک متوجه می شوند که با یکدیگر تفاهم ندارند یا مشکلی وجود دارد که نمی توانند در کنار یکدیگر بمانند و به همین دلیل، تصمیم بر جدایی می گیرند. آنگاه برای طلاق توافقی، مهریه نصف خواهد شد و فرقی ندارد که زن برای طلاق اقدام کرده باشد یا مرد. البته این در شرایطی است که زوجه قصد بخشش مهریه را نداشته باشد.
بیشتر بخوانید: برای درخواست طلاق توافقی کجا بریم؟
نصف شدن مهریه قانون کلی مربوط به این شرایط است اما ممکن است با توجه به توافقات صورت گرفته بین زوجین، زوجه قصد داشته باشد در مقابل گرفتن طلاق خود به صورت توافقی، مهریه را بذل نماید. در کل می توان اینطور گفت که در طلاق توافقی، نظر دادگاه منطبق بر توافقات صورت گرفته بین زوجین خواهد بود.
در چنین پرونده هایی رویکرد کلی دادگاه خانواده دریافت گواهی بکارت از طرف زوجه در پزشکی قانونی است. نتیجه ی آزمایش تاثیر مستقیمی بر رای دادگاه و تعیین مهریه خواهد داشت. البته این نکته هم قابل توجه است که در برخی شعب دادگاه های خانواده صرفا اقرار زوجین بر عدم نزدیکی کافی است و نیازی به مراجعه زوجه به قوه قضاییه نخواهد بود.
مراحل طلاق توافقی در دوران عقد با طلاق توافقی معمولی تفاوت چندانی ندارد.
زوجین پس از تصمیم به طلاق باید در مورد مهریه به توافق برسند که بهترین گزینه در این شرایط این است که به یک وکیل خانواده یا وکیل طلاق توافقی مراجعه نمایند و حتما توافقات خود را مکتوب کنند چرا که این توافقات به درخواست طلاق توافقی پیوست خواهد شد و رای دادگاه نیز بر اساس همین توافقات صادر می شود.
طبق ماده 1082 قانون مدنی به محض عقد، مهریه به زن تعلق می گیرد و می تواند هر زمان که اراده کند برای دریافت مهریه اقدام نماید و زوج نیست موظف به پرداخت آن است. همچنین طبق ماده 1085 قانون مدنی زن می تواند انجام وظایف زناشویی را منوط به پرداختن مهریه کند و اگر مرد در برابر پرداخت مهریه مقاومت کند، زن می تواند از انجام وظایف زناشویی سر باز کرده و تمکین ننماید و حتی به خانه ی همسر نرود.
بیشتر بخوانید: وکیل الزام به تمکین زوجه
به همین دلیل است که در دوران عقد و پیش از شروع زندگی مشترک مهریه به زن تعلق می گیرد اما همانطور که گفته شد، اگر در همین دوران زوجین قصد جدایی داشته باشند و زن هم باکره باشد، آنگاه نصف مهریه به او تعلق می گیرد.
این نکته مهم نیز شایان ذکر است که اگر زوجه دوشیزه باشد و مهریه خود را بذل نماید، بعد از ثبت طلاق در دفترخانه دیگر حق رجوع به مهریه را نخواهد داشت. یعنی نمی تواند مهریه ی بخشیده شده ی خود را طلب نماید. علاوه بر این، زوجین می توانند به اداره ثبت احوال مراجعه نموده و شناسنامه ی جدیدی بگیرند که نام همسر قبلی آنها در آن درج نشده باشد.
همانطور که گفته شد، در طلاق توافقی در دوران عقد از آنجایی که زوجه باکره است، مستحق دریافت نصف مهریه خواهد بود. به همین دلیل اگر تمام مهریه را از قبل گرفته باشد، باید نیمی از آن را به مرد بازگرداند.
البته ممکن است شرایطی وجود داشته باشد که زوجین در این دوران نزدیکی داشته باشند که در این صورت مهریه کامل به زن تعلق می گیرد.
همچنین این مورد نیز امکان پذیر است که زن ازدواج دومش باشد و باکره نباشد. در این صورت اگر زن قسم بخورد که نزدیکی و رابطه ی زناشویی داشته اند، آنگاه حکم به نفع زن صادر خواهد شد و تمام مهریه به زن تعلق می گیرد. معمولا چنین شرایطی بسیار اختلاف برانگیز است اما از آنجایی که طلاق توافقی است، زن می تواند نیمی از مهریه خود را ببخشد یا با مرد در مورد مهریه به توافق برسند که در این صورت نیز دادگاه حکم را با توجه به توافقات صورت گرفته بین زوجین صادر خواهد کرد.
مهم ترین تفاوت موجود بین مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی در دوران عقد و طلاق توافقی زوج هایی که با یکدیگر زندگی مشترک داشته اند، ابتدا گواهی بکارت است و دیگری توافقات در مورد حضانت و نفقه و غیره است که بدیهی است که در طلاق توافقی در دوران عقد به آنها نیازی نیست.
بالاتر نیز ذکر شد که اگر زوجه ادعای باکرگی کند و زوج نیز این ادعا را تایید نماید، با توجه به برخی رویکردهای دادگاه خانواده، نیازی به مراجعه به پزشکی قانونی نخواهد بود و دادگاه اقرار زوجین را می پذیرد اما بسیاری از قضات بر تاییدیه پزشکی قانونی تاکید می نمایند و آنها را جهت معاینه به مراکز پزشکی قانونی ارجاع خواهند داد.
دلیل این تاکید همان دو نکته ای که قبل تر ذکر شد است. یعنی عدم توانایی زوجه بر دریافت مهریه ی بذل شده و همینطور امکان دریافت شناسنامه ی جدید برای زوجین که در این صورت کاملا می توانند ازدواج قبلی خود را کتمان نمایند. به همین دلیل است که معرفی زوجه به مراکز پزشکی قانونی اهمیت دارد. درواقع تنها در صورتی نیاز به مراجعه به پزشکی قانونی توسط زوجه خواهد بود که بخواهد شناسنامه ی جدید گرفته و نام همسر قبلی خود را از شناسنامه حذف نماید. در غیر این صورت نیازی به مراجعه ی زوجه به پزشکی قانونی نخواهد بود.
دقت کنید که هر گونه پنهان کاری یا دروغ گویی در این زمینه می تواند تدلیس در نکاح محسوب شده و ازدواج بعدی زوجین را دچار مشکل نماید و در حقیقت سبب فسخ نکاح شود.
مدت زمان انجام فرآیند طلاق توافقی در دوران عقد به مهارت وکیل شما وابسته است اما به طور کلی می تواتد بین 3 تا 15 روز و یا یک ماه به درازا انجامد تا بتوانید از همسر خود جدا شوید.
[xyz-ihs snippet="talaghtavafoghiaghd"]تلفن های تماس با وکیل طلاق توافقی:
(10 خط ) 02144850335📞 02144872230 📞 02144872231 📞
گروه وكلاى حاميان عدالت مطلق با هدف ارائه خدمات حقوقی به عنوان مشاور حقوقی در دعاوی کیفری و حقوقی و خانواده و انجام وکالت در مراجع قضایی و اداری و کمیسیون های مختلف و همچنین انجام امور وکالت از طرف افراد در مراجع داخلی و از طرف ایرانیان در مراجع بین المللی و دادگاه ها و مراجع قضایی کشورهای خارجی مطابق با ضوابط و قوانین موضوعه و به خصوص انجام امور اداری اعم از داخلی و بین الملل تاسیس و آغاز به فعالیت نموده است.
آدرس : شریعتی، بالاتر از میرداماد، رو به روی مترو شریعتی، برج مینا، طبقه ۹، واحد ۴
تلفن : ۰۲۱۲۶۷۰۲۵۱۸ _ ۰۲۱۲۲۸۹۴۸۱۹ (۱۰ خط ویژه)
ایمیل : info@hamyanedalat.com
شنبه تا چهارشنبه ، از ساعت ۹ الی ۱۹ پاسخگوی شما هستیم.